Κορωνοϊός: Εμβολιασμό κατά της Covid για όλους άνω των 30 πρότεινε η Επιτροπή - Ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60

Στην απόφαση να εισηγηθεί αναμνηστικό εμβολιασμό για όλους άνω των 30 προέβη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Νωρίτερα σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν.

Πάντως όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Επισημαίνει πάντως πως «δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια».

Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτερα 27-06-22.

Υπενθυμίζεται πως η πλατφόρμα για τη χορήγησή της στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο κι αμέσως μετά τους ανοσοκατασταλμένους που κρίθηκε ότι πρέπει να θωρακιστούν κατά προτεραιότητα. Ωστόσο, η ροή των ατόμων ηλικίας άνω των 60 χρόνων προς τα εμβολιαστικά κέντρα ήταν και παραμένει χαμηλή. Έχει εμβολιαστεί μόλις το 15% των δικαιούχων, πληθυσμός περίπου 300.000 ατόμων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), παραμένει η ισχυρή σύσταση για τους άνω των 60.

Αναφορικά με τα άτομα του γενικού πληθυσμού ηλικίας κάτω των 60 ετών η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Ωστόσο,η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών εφόσον το επιλέξουν. Η πλατφόρμα θα ανοίξει για όλους όσους το επιθυμούν την Δευτερα 27-06-22».

Στον κλοιό των Omicron 4 και 5 η χώρα

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η επέλαση των υποπαραλλαγών BA.4και ΒΑ.5 της Omicron στη χώρα μας, με τις νησιωτικές περιοχές και το Λεκανοπέδιο να βρίσκονται στον κλοιό τους.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 10.528 νέα κρούσματα, αριθμό που κατά τους ειδικούς δεν ανταποκρίνεται στον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα καθώς δεν γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση και έλεγχος όπως το προηγούμενο διάστημα.

Ενδεικτικό όμως της μεγάλης κυκλοφορίας του κορωνοϊού στη χώρα είναι με βάση τον ΕΟΔΥ ο δείκτης Rt, o μέσος όρος των μεταδόσεων της λοίμωξης ανά άτομο, ο οποίος ανήλθε για την τελευταία εβδομάδα σε 1,32. Αυτό σημαίνει ότι 100 μολυσμένα άτομα μεταδίδουν σε άλλα 132 τον ιό, δημιουργώντας μια τεράστια αλυσίδα μετάδοσης. Στα ίδια περίπου επίπεδα βρισκόταν ο δείκτης Rt τη δεύτερη εβδομάδα του έτους, τότε που τη χώρα μας «σάρωνε» για πρώτη φορά η μετάλλαξη Omicron. Αξίζει να αναφερθεί ότι σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα ο δείκτης ήταν στο 0,88, δηλαδή οι μεταδόσεις είχαν μειωθεί πολύ, καθώς 100 άτομα θετικά στον κορωνοϊό μπορούσαν να μεταδώσουν σε άλλους 88.

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η Κρήτη, τα Επτάνησα, οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καταγράφουν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, όπως και η Αττική, με τα χαρακτηριστικά τους όμως να είναι διαφορετικά. Στη νησιωτική χώρα η επιδημική έξαρση αποδίδεται κυρίως στον τουρισμό, και αφορούν κυρίως άτομα νεότερης ηλικίας, κάτω των 30 χρόνων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ενισχυμένη ανοσία του πληθυσμού έχει αποτρέψει τα σοβαρά περιστατικά και τις νοσηλείες λόγω covid στα νοσοκομεία. Βεβαίως, η χαλάρωση της συμπεριφοράς όλων ακόμη και στα βασικά μέτρα υγιεινής και η κινητικότητα του πληθυσμού, εσωτερικών και εξωτερικών επισκεπτών, αναμένεται να διατηρήσει υψηλά τα κρούσματα.

Τέλος, σε αυξητική τάση αλλά ελεγχόμενες κατά το υπουργείο Υγείας είναι οι νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες covid. Το περασμένο 24ωρο άγγιξαν τις 200. Οι νοσηλευόμενοι ανέρχονται στους 965, με τους 732 να βρίσκονται σε απλές κλίνες και τους 233 σε Μονάδες.

 

Πόσο προστατευμένοι από τα νέα στελέχη είναι όσοι νόσησαν με Όμικρον

Σημειώνεται πως οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον, η οποία αναγνωρίστηκε τον Νοέμβριο στη Νότια Αφρική, είναι ευάλωτοι σε επαναλοιμώξεις από τις νέες υποπαραλλαγές που επικρατούν αυτή την περίοδο, ακόμα κι αν είναι εμβολιασμένοι και έχουν λάβει αναμνηστική δόση, εκτιμά νέα μελέτη.

Οι νέες υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και BA.5, οι οποίες εξαπλώνονται και στην Ελλάδα, φέρουν μεταλλάξεις που τους επιτρέπουν να διαφεύγουν της ανοσίας, αναφέρουν οι κινέζοι ερευνητές στο έγκριτο περιοδικό Nature.

Είναι μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του ιού, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από το αρχικό στέλεχος της Όμικρον ΒΑ.1 ανέπτυσσαν αντισώματα που μπορούσαν να εξουδετερώνουν τόσο την Όμικρον όσο και το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι τα νέα στελέχη της Όμικρον «έχουν αξιοσημείωτη ικανότητα διαφυγής από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που προσφέρουν η λοίμωξη SARS-CoV-2 και ο εμβολιασμός» γράφουν οι ερευνητές.

Διαπίστωσαν πάντως ότι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων της Eli Lilly και της AstraZeneca μπορούν να εξουδετερώνουν τις BA.4 και BA.5.

Ποια στελέχη πρέπει να στοχεύουν τα νέα εμβόλια;

Τα ευρήματα της μελέτης έχουν σημασία για τα νέα εμβόλια, ειδικά κατά της Όμικρον, που αναπτύσσουν η Pfizer και η Moderna για επαναληπτικό εμβολιασμό το φθινόπωρο. Τα πειραματικά εμβόλια που στοχεύουν την Όμικρον BA.1 «μπορεί να μην επιτυγχάνουν προστασία ευρέος φάσματος έναντι των νέων παραλλαγών της Όμικρον» προειδοποιεί η ερευνητική ομάδα.

 

Η έρευνα βρίσκεται εξάλλου σε συμφωνία με προηγούμενη αδημοσίευτη μελέτη που παρουσιάστηκε τον Απρίλιο ως προδημοσίευση, η οποία έδειχνε ότι τα ανεμβολίαστα άτομα που προσβάλλονται με Όμικρον είναι απίθανο να εκδηλώνουν ανοσιακή απόκριση που θα τα προστάτευε από άλλα στελέχη του κοροναϊού.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι, αν και μπορεί να υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στο εμβόλιο ειδικά κατά της Όμικρον, τα οφέλη θα είναι μικρά σε σχέση με τα υπάρχοντα εμβόλια» δήλωσε στο Reuters ο δρ Ονιέμα Ογκμπουάγκου, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Γέιλ που δεν συμμετείχε στις δύο μελέτες.

Επισήμανε πάντως ότι «παρά την ανοσιακή διαφυγή μπορούμε να αναμένουμε ότι τα [νέα] εμβόλια θα προστατεύουν από τη σοβαρή νόσο».

«Αν είναι καιρός να κάνετε αναμνηστική δόση φροντίστε να την κάνετε. Αυτό που έχουμε μάθει από κλινική άποψη είναι πως έχει σημασία να μείνετε ενημερωμένοι στον εμβολιασμό» είπε.

Τα νέα εμβόλια ίσως θα ήταν προτιμότερο να στοχεύουν πολλαπλά στελέχη του κοροναϊού, εκτίμησε ο Αντόλφο Γκαρσία-Σάστρ, λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου «Όρος Σινά» στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι να διατεθεί το προσαρμοσμένο εμβόλιο, είπε, μια νέα παραλλαγή του κοροναϊού θα μπορούσε να έχει ήδη κυριαρχήσει.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, «η σύνθεση των προσαρμοσμένων εμβολίων θα εξαρτηθεί τελικά από τις συστάσεις των αρχών δημόσιας υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς και τις εκτιμήσεις ρυθμιστικών φορέων όπως ο ΕΜΑ».

 

4η δόσηΕΟΔΥκορωνοϊόςΕμβόλια