Εκατόν επτά αξιωματικοί της Πυροσβεστικής θα κληθούν να δώσουν ανωμοτί κατάθεση για την καταστροφική φωτιά του καλοκαιριού στην περιοχή της Βαρυμπόμπης.
Συγκεκριμένα, θα εξεταστούν λάθη και παραλείψεις από πλευράς πυροσβεστικής που είχαν ως αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί και να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.
Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση, από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, του πορίσματος που απέδιδε την έναρξη της πυρκαγιάς σε βραχυκύκλωμα του πυλώνα της ΔΕΗ, 107 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, καλούνται ως ύποπτοι για λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην καταστροφική πυρκαγιά.
Όπως αποκάλυψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, στη δικογραφία υπάρχουν πορίσματα πραγματογνωμόνων που αναφέρουν ότι δεν υπήρχε εναέρια επιτήρηση, η αντίδραση των πυροσβεστών ήταν καθυστερημένη, ενώ αποδίδονται ευθύνες για τη μεγάλη αναζωπύρωση της επόμενης ημέρας.
Τι αναφέρει το πόρισμα
Το πόρισμα για την τεράστια πυρκαγιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στις αρχές του Αυγούστου του 2021, δίνει απαντήσεις στο τι προκάλεσε τη φωτιά.
Η μοιραία πυρκαγιά προκλήθηκε από τον πυλώνα «ΧΑ 44» του δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το εστιατόριο «Λεωνίδας» στη Βαρυμπόμπη και οφείλεται στη δημιουργία ισχυρών ηλεκτρικών τόξων λόγω μη καθαρισμού των μονωτήρων.
Σύμφωνα με την αυτοψία στο σημείο, η δασική έκταση όπου εκδηλώθηκε η πυρκαγιά είναι μέσα σε πυκνό πευκοδάσος. Από τις αυτοψίες στην περιοχή, την πορεία της πυρκαγιάς και τη φορά του ανέμου, εντοπίστηκε κάτω από πυλώνα υψηλής τάσης (150ΚV) με ονομασία ΧΑ 44, η αρχική εστία της φωτιάς.
Ακόμη, στον συγκεκριμένο πυλώνα και σε έναν μονωτήρα διαπιστώθηκε η αποκοπή ενός δίσκου, σύμφωνα με πληροφορίες από τα ΝΕΑ. Όπως προσδιορίζεται από το έγγραφο, οι θερμοκρασίες εκείνη την ημέρα ήταν υψηλότερες των 40 βαθμών Κελσίου και η υγρασία μικρότερη του 20%.
Σημειώνεται ότι ο πυλώνας ΧΑ 44 είχε ύψος περίπου 25 μέτρων και τα δέντρα που βρίσκονταν στην περιοχή δεν ήταν κοντά στους αγωγούς, ούτε πλησίαζαν αυτούς. Ούτε υπήρχε υψηλή βλάστηση.
Καταγράφεται λοιπόν, σύμφωνα και με τους αρμόδιους πραγματογνώμονες της Πυροσβεστικής, ως αίτια πρόσκληση των ισχυρών ηλεκτρικών τόξων, ο μη επαρκής καθορισμός των μονωτήρων από ρύπανσή τους, υπερτάσεις.