Google: Η Ελλάδα προμηθεύτηκε το λογισμικό κατασκοπείας Predator

Με επίσημό της έγγραφο η Google δημοσίευσε λεπτομέρειες την Πέμπτη για περιπτώσεις και χώρες που χρησιμοποιήθηκε το δημοφιλές λογισμικό κατασκοπείας Predator, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Cytrox στη Βόρεια Μακεδονία, για να στοχεύσει χρήστες Android.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο από ερευνητές στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η TAG (Threat Analysis Group) είδε στοιχεία ότι οι κρατικοί φορείς που αγόρασαν τα exploits του Android βρίσκονταν στην Αίγυπτο, την Αρμενία, την Ελλάδα, τη Μαδαγασκάρη, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σερβία, την Ισπανία και την Ινδονησία. Και μπορεί να υπήρχαν και άλλοι πελάτες. Τα εργαλεία χάκερ εκμεταλλεύτηκαν πέντε προηγουμένως άγνωστα τρωτά σημεία του Android, καθώς και γνωστά ελαττώματα που είχαν διαθέσιμες επιδιορθώσεις, αλλά που τα θύματα δεν είχαν επιδιορθώσει.

«Είναι σημαντικό να ρίξουμε φως στο περιβάλλον των προμηθευτών επιτήρησης και στον τρόπο που πωλούνται αυτά τα λογισμικά», λέει ο διευθυντής του Google TAG Shane Huntley. «Θέλουμε να μειώσουμε την ικανότητα τόσο των πωλητών όσο και των κυβερνήσεων και άλλων παραγόντων που αγοράζουν τα προϊόντα τους να ξεπεράσουν αυτές τις επικίνδυνες μέρες μηδέν χωρίς κανένα κόστος. Εάν δεν υπάρχει κανένας κανονισμός και κανένα μειονέκτημα στη χρήση αυτών των δυνατοτήτων, τότε θα το βλέπετε όλο και περισσότερο».

Όπως αναφέρει το Wired η εμπορική βιομηχανία spyware έχει δώσει σε κυβερνήσεις που δεν διαθέτουν τα κεφάλαια ή την τεχνογνωσία για να αναπτύξουν τα δικά τους εργαλεία hacking πρόσβαση σε μια εκτεταμένη σειρά προϊόντων και υπηρεσιών παρακολούθησης. Και ενώ μεγάλη προσοχή έχει επικεντρωθεί στο spyware που στοχεύει το iOS της Apple, το Android είναι το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα παγκοσμίως και έχει αντιμετωπίσει παρόμοιες απόπειρες εκμετάλλευσης.

 

«Θέλουμε απλώς να προστατεύσουμε τους χρήστες και να βρούμε αυτήν τη δραστηριότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», λέει ο Huntley. «Δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να βρούμε τα πάντα συνέχεια, αλλά μπορούμε να επιβραδύνουμε αυτούς τους παράγοντες».

ΣΥΡΙΖΑ: Μείζον ζήτημα Δημοκρατίας

«Η σημερινή αποκάλυψη της Google ότι κρατικοί φορείς στην Ελλάδα έχουν προμηθευτεί το λογισμικό παρακολούθησης predator και μάλιστα και για κινητά με λογισμικό android, αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και βάζει ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ αυτής της σκοτεινής ιστορίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, «Πριν ένα μήνα είχαμε θέσει δημοσίως προς την κυβέρνηση το ερώτημα αν έχει προμηθευτεί το ελληνικό Δημόσιο το λογισμικό παρακολούθησης «predator» με αφορμή τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς για επιχειρηματικά συμφέροντα που επωφελούνταν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Η απάντηση του Γ. Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ

«Έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, ότι οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, ούτε έχουν αγοράσει, ούτε χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό παρακολούθησης. Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως άλλωστε το ίδιο το κείμενο μιλάει για εκτίμηση (assess), στις αναφορές στις διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα και η Ισπανία.

«Να σημειώσουμε, πάντως, ότι σχετικά με τις καταγγελίες που είχαν διατυπωθεί από συγκεκριμένο πρόσωπο, σχετικά με το ενδεχόμενο παρακολούθησης στη χώρα μας, με το συγκεκριμένο λογισμικό, έχουν επιληφθεί τόσο η Ελληνική Δικαιοσύνη όσο και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, συνεπικουρούμενη από την Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών.

Κάθε προσπάθεια, λοιπόν, δημιουργίας εντυπώσεων και αντιπολίτευσης, στο εσωτερικό της χώρας, με τέτοια μέσα δείχνει την απόγνωση όσων το επιχειρούν», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

googlePredatorκατασκοπείαλογισμικό