Δύο χρόνια κορωνοϊός: Απώλειες, διδάγματα, εμβολιασμοί, fake news και πανδημία της ψυχικής υγείας

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Σάββατο, από την ημέρα που ο κορωνοϊός, ή SARS CoV-2, χτύπησε και την πόρτα της χώρας μας, κινητοποιώντας κάθε υλικό και άυλο επιστημονικό και ανθρώπινο μέσο, αλλά και στρατηγική, προκειμένου να τον αντιμετωπίσουμε, να τον αντιληφθούμε και να τον διαχειριστούμε.

Ένας απρόβλεπτος ιός, όπως τον χαρακτήρισε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, που άλλαξε τον κόσμο.

Μία πανδημία η οποία βρήκε όλη την ανθρωπότητα εντελώς απροετοίμαστη και άλλαξε για πάντα τους κανόνες που γνωρίζαμε μέχρι τότε, στην οικονομία, στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας και στις καθημερινές μας συμπεριφορές.

Άγνωστες και δύσκολες λέξεις και εκφράσεις, όπως στεγανοποίηση, ανοσογονικότητα, αντίσωμα, επίνοσος, φορτίο νοσηρότητας, επιδημική καμπύλη, ανάσχεση της διασποράς, αλλά και διάχυτος φόβος και ανασφάλεια και αλλαγή στην καθημερινότητά μας, μέσα από την χρήση της μάσκας, την αποφυγή της χειραψίας, τη διαρκή διενέργεια των τεστ, εισήλθαν στην ζωή μας και την άλλαξαν.

Και στον αντίποδα, η διαρκής έρευνα και οι συμμαχίες των ερευνητών, που έδωσαν στους ανθρώπους το μεγάλο δώρο: τα εμβόλια, τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα αντιικά φάρμακα και τις καινοτόμες θεραπείες. Η επιστήμη, δίπλα στην ανθρωπότητα, προσφέροντας ουσιαστικές λύσεις. Η επιστήμη που ενίοτε βάλλεται, πάντα όμως νικά.

Μία μεγάλη νίκη: 20 εκατ. εμβολιασμοί

Στις 21 Φεβρουαρίου 2022, μόλις 5 ημέρες πριν την επέτειο των δύο ετών από την έναρξη της πανδημίας COVID-19, ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε από το υπουργείο Υγείας, τον μαγικό αριθμό των 20 εκατ. εμβολίων που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Ελλάδα.

Περισσότερα από 7.837.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση που αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,6% του γενικού πληθυσμού και 84,3% του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες με τουλάχιστον μία δόση, είναι 74,9% του γενικού πληθυσμού και 85,4% του ενήλικου πληθυσμού.

Περισσότερα από 7.500.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 71,3% του γενικού πληθυσμού και 80,3% του ενήλικου πληθυσμού.

Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 71,4% του γενικού πληθυσμού και 82,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Σε σχέση με τα στοιχεία της αναμνηστικής τρίτης δόσης, τη στιγμή αυτή οι δικαιούχοι είναι 5.828.000, ποσοστό 77,9% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5.260.000 εμβολιασμοί αναμνηστικής δόσης, ποσοστό 90,2% των δικαιούχων και ακόμη 100.000 περίπου συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 1,6% των δικαιούχων, συνολικά δηλαδή 92%.

Και εάν αυτό δεν είναι μία νίκη της επιστήμης, απέναντι στον σκοταδισμό που δημιουργούν τα fake news, ή τα αντιεμβολιαστικά κινήματα, τότε τι είναι;

Οι οδυνηρές απώλειες, τα εκατ. κρούσματα παγκοσμίως και οι πάνω από 25.600 νεκροί στην Ελλάδα

Βεβαίως την ίδια ώρα, ο κόσμος θρηνεί πάνω από 5,86 εκατομ. θανάτους (στοιχεία της 17ης Φεβρουαρίου 2022) με καταγεγραμμένες πάνω από 418.000.000 μολύνσεις σε όλο τον κόσμο. Η μεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον παρελαύνει ήδη από τον Νοέμβριο του 2021, ευτυχώς με ήπια συμπτώματα, έχοντας πάρει την σκυτάλη από τη πολύ σκληροπυρηνική Δέλτα, που έδωσε πολλές νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους.

Η επιδημία στην Ευρώπη ωστόσο εξακολουθεί να δείχνει σημεία συρρίκνωσης, κυρίως όσον αφορά την διασπορά, όπου παρατηρήθηκε 20% μείωση στις διαγνώσεις, ενώ οι θάνατοι παραμένουν, παρέμειναν λίγο- πολύ σταθεροί, σύμφωνα με την ενημέρωση των καθηγητών Γκίκα Μαγιορκίνη και Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της 17ης Φεβρουαρίου.

Στην Ελλάδα, θρηνούμε ήδη 25.603 ανθρώπους που κατέληξαν από τον ιό και έχουμε 2,3 εκατ. καταγεγραμμένα κρούσματα (στοιχεία ΕΟΔΥ της 24ης Φεβρουαρίου 2022). Τους τελευταίους δύο μήνες, οι άνθρωποι που καταλήγουν ανέρχονται καθημερινά σε 100 περίπου, με αποτέλεσμα να έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση για τις ΜΕΘ και τη διασωλήνωση εκτός Μονάδων.

Το τέλος της επείγουσας φάσης

Η μετάλλαξη Όμικρον, οδηγεί την πανδημία στο τέλος της επείγουσας φάσης της, τόνισε πριν μερικές ημέρες σε εκδήλωση για τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Σωτήρης Τσιόδρας.

Μία δήλωση, που σίγουρα μας γεμίζει με αισιοδοξία, όσο και εάν οι αριθμοί από τους σκληρούς δείκτες επιμένουν- αν και με μικρή μείωση- και μας προβληματίζουν. Ο καθηγητής, υπογράμμισε ότι μέχρι τέλος του έτους (2022), θα σταματήσουμε να μετράμε τα κρούσματα και θα επικεντρωθούμε στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και στους θανάτους. Επίσης σημείωσε ότι ο ιός θα γίνει ενδημικός.

Ας θυμηθούμε όμως παρακάτω, τους σημαντικότερους σταθμούς που ζήσαμε τα τελευταία δύο χρόνια:

Και κάπως έτσι ξεκινήσαμε: Η ασθενής «μηδέν»

Ήταν απόγευμα Τετάρτης 26 Φεβρουαρίου 2020, που η ασθενής μηδέν, μια επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, έφερνε από το Μιλάνο τον κορωνοϊό, σηματοδοτώντας και στην Ελλάδα, την έναρξη της πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Μέχρι τότε, πιστεύαμε αφελώς, ότι η COVID- 19 είναι μάλλον πολύ μακριά- στη Γουχάν της Κίνας- για να μας αγγίξει…Αλλά μάλλον ταρακουνηθήκαμε, όταν ο ιός μετά την είσοδό του στην Ευρώπη, είχε φθάσει σχεδόν στην πόρτα μας, στη Βόρεια Ιταλία. Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την στιγμή, στοιχηματίσαμε, πότε η βαριά καμπάνια θα χτυπήσει και την πόρτα της χώρας μας. Όπως και την χτύπησε.

Η νέα επιχειρηματίας βρέθηκε θετική στον SARS CoV -2 και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Η αντίστροφη μέτρηση είχε μόλις αρχίσει.

Την ίδια ημέρα, πραγματοποιείται πολύωρη συνεδρίαση για το θέμα και ανακοινώνεται από την ηγεσία του υπ. Υγείας η τοποθέτηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα, στο τιμόνι της ενημέρωσης. Ο «στρατηγός» έχει λάβει θέση μάχης και οι μήνες που ακολούθησαν- αν και πέρασαν στην ιστορία- μας βρήκαν όλους με κομμένη την ανάσα, αλλά με την σιγουριά και την ασφάλεια που είχε δημιουργήσει η καθημερινή ενημέρωση των Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

Οι επόμενοι δύο σχεδόν μήνες ήταν δραματικοί… όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά κυρίως για τον υπόλοιπο κόσμο και κυρίως για την Ευρώπη. Τρεις χώρες βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα: Ιταλία, Ισπανία, Μ. Βρετανία. Στην Ιταλία ειδικότερα και κυρίως στο βόρειο κομμάτι της η κατάσταση ήταν ζοφερή. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ασφυκτιούσαν, οι ασθενείς μετά από κάποιες ημέρες διασωλήνωσης κατέληγαν χωρίς να προλάβουν να χαιρετίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είχε ξεπεράσει τα όριά του. Ταυτόχρονα, διέκρινε, ότι το υγειονομικό σύστημα μιας εύρωστης και κραταιάς Ευρωπαϊκής χώρας κατέρρεε καθημερινά.

Η Σουηδία προστέθηκε το επόμενο διάστημα στην μαύρη λίστα…ενώ η έκθεση στον ιό, δεν βοήθησε καθόλου στο να κτιστεί μία κάποια ανοσία της αγέλης. Οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία κατέληγαν με δραματικό τρόπο και οι περισσότεροι χωρίς οξυγόνο. Πλέον ήταν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, η άλλοτε χώρα – υπόδειγμα της πρόνοιας.

 

Το δίδυμο Τσιόδρα – Χαρδαλιά και η ενημέρωση στις 6 μμ

Η ενημέρωση στην Ελλάδα από τον καθηγητή Τσιόδρα είναι καθημερινή, κάθε απόγευμα στις 6 όλοι βρίσκονται στην οθόνη τους, παρακολουθώντας σιωπηλά και μελαγχολικά. Όμως η πραότητα και ο μειλίχιος τρόπος του κατευνάζει τα πνεύματα και συγκινεί.

Στην μάχη της ενημέρωσης όπως είπαμε παραπάνω βρέθηκε από την πρώτη στιγμή και ο «λοχαγός» Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Στο πρώτο αυτό κύμα, η Ελλάδα δείχνει ότι τα καταφέρνει καλά στη διαχείριση της νόσου σε σύγκριση με την Ευρώπη. Σε αυτό βοηθά και το μακρύ και κουραστικό απαγορευτικό του πρώτου κύματος της πανδημίας που διήρκεσε σχεδόν 40 ημέρες. Η αποστολή SMS στο 13033 ήταν μία νέα πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Αποστολή μηνύματος για ψώνια στο σούπερ μάρκετ, άλλο μήνυμα για τρέξιμο, άλλο για βόλτα με το κατοικίδιο. Η ζωή έμοιαζε σαν αστείο και ήδη οι θεωρίες συνομωσίας έδιναν και έπαιρναν…

Οι πολίτες κρέμονταν από το στόμα των επιδημιολόγων, των λοιμωξιολόγων, των ιολόγων, και πάσης φύσεως Εμπειρογνώμονες εμφανίζονταν καθημερινά στις τηλεοράσεις, στα ραδιόφωνα και σε όλα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

 

Το πρώτο μοναχικό Πάσχα

Το πρώτο Πάσχα της πανδημίας, ήταν μοναχικό, μακριά από συγγενείς και φίλους, μακριά από τα χωριά. Οι κοινωνικές συμπεριφορές άλλαξαν, η τηλε-εργασία, η τηλε-εκπαίδευση και οι πολύωρες τηλεδιασκέψεις πρωταγωνιστούν, όπως και το καθημερινό βάδισμα, αφού δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Οι οικογένειες βρέθηκαν ξανά μαζί στο σπίτι, μετά από χρόνια, τυλιγμένοι όμως στο φόβο, στην ανησυχία, στην ανάγκη για επαφή, αλλά συχνά και σε ένα τοπίο που μύριζε και εξακολουθεί να μυρίζει… ενδοοικογενειακή βία.

Με τον ερχομό του πρώτου πανδημικού καλοκαιριού ο κόσμος πήρε μία βαθιά ανάσα. Ο ιός συνέχιζε να καλπάζει, όμως οι άνθρωποι άρχισαν να χαλαρώνουν, να κάνουν λελογισμένα κάποιες μικρές διακοπές, με αποτέλεσμα την τόνωση της ψυχολογίας τους.

Με τον ερχομό του φθινοπώρου του 2020, τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξήθηκαν, αφού έχει ανοίξει ο τουρισμός- ενώ ξεκίνησε μία ατέρμονη συζήτηση γύρω από την χρήση της μάσκας. Η αλήθεια πάντως είναι, ότι εάν το μέτρο είχε εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου, οι επόμενοι μήνες, ίσως ήταν πιο εύκολοι, όπως υποστηρίζουν εκ των υστέρων πολλοί επιδημιολόγοι.

Ο πρώτος δύσκολος Νοέμβριος της πανδημίας και το β’ lockdown

Ο Νοέμβριος του 2020, ήταν ένας πολύ δύσκολος μήνας για όλη τη χώρα, καίτοι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο άσχημες. Ξεκίνησε νέο απαγορευτικό στις 7 Νοεμβρίου- το οποίο ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- με την ελπίδα, τα Χριστούγεννα να μπορέσει να ανοίξει κάποια δραστηριότητα, ή τα καταστήματα. Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος αλλά και ο κόσμος της εστίασης βίωσαν μία τραυματική εργασιακή εμπειρία. Τα κρούσματα ήταν πάρα πολλά, το ίδιο και οι διασωληνωμένοι και οι ασθενείς που κατέληγαν. Οι λοιμωξιολόγοι δήλωναν με ρεαλισμό, ότι είναι σαν να πέφτει ένα αεροπλάνο κάθε ημέρα…Τι σύμπτωση, την ίδια κατάσταση βιώναμε πριν μερικές ημέρες και για πολλές εβδομάδες, καίτοι εμβολιασμένοι.

Το ίδιο δύσκολα πέρασαν και οι μαθητές, αφού τα σχολεία ήταν κλειστά μέχρι τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 που άνοιξαν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, ενώ τα Γυμνάσια άνοιξαν τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021. Η χώρα βυθίζεται ξανά και η πορεία της COVID-19, μοιάζει σαν να μην έχει τέλος.

Τα πρώτα πανδημικά Χριστούγεννα και η κοινωνική φούσκα

Τα πρώτα πανδημικά Χριστούγεννα οι εντολές των επιδημιολόγων και της κυβέρνησης ήταν να γιορτάσουμε και πάλι μοναχικά, το πολύ με μία ακόμη οικογένεια, η γνωστή μας «κοινωνική φούσκα» και να αποφύγουμε τα ρεβεγιόν, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.

Όμως όσο ανεξέλεγκτα έτρεχε ο ιός, τόσο ανεξέλεγκτα έτρεχε και η έρευνα σε όλο τον κόσμο. Η αντίστροφη μέτρηση για τον έλεγχο της νόσου είχε ξεκινήσει και οι αδειοδοτήσεις των εμβολίων αποτελούσαν πλέον μία ελπιδοφόρα πραγματικότητα. Η μοριακή τεχνολογία mRna βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων αλλά και των συνομωσιολόγων για ακόμη μία φορά.

Η επιχείρηση «Ελευθερία»

Ήταν 27 Δεκεμβρίου 2020 ημέρα Κυριακή, που το Πρόγραμμα «Ελευθερία» σήμανε την έναρξη των εμβολιασμών κατά της COVID-19 στην Ελλάδα.

Μαζί με την επιχείρηση «Ελευθερία», το μεγαλύτερο εμβολιαστικό εγχείρημα στη χώρα μας, ξεκινούσε και το προσωπικό ταξίδι του καθένα από εμάς προς τον δικό του δρόμο της ελευθερίας, απέναντι σε έναν απρόβλεπτο ιό, ο οποίος άλλαξε για πάντα την ζωή μας.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2020, ημέρα Κυριακή, η καρδιά των Ελλήνων χτυπά δυνατά. Η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα κατά της COVID 19 με το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech.

Δεύτερος είναι ο ηλικιωμένος Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Δύο συμβολικοί εμβολιασμοί. Ακολούθησαν την ίδια μέρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δημοσιογράφοι είμασταν στημένοι έξω από την ναυαρχίδα του ΕΣΥ τον Ευαγγελισμό, ή έξω από τον Αττικόν. Κάποια δειλά χαμόγελα είχαν αρχίσει να σχηματίζονται στα πρόσωπά μας, η επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η μεγαλύτερη υγειονομική εκστρατεία εμβολιασμού μόλις είχε ξεκινήσει.

Το άρξασθαι στους εμβολιασμούς, έγινε σε τρία νοσοκομεία αιχμής στην Αττική, τα οποία βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη μάχη της πανδημίας: στον Ευαγγελισμό, στο Αττικόν και στο Σωτηρία.

Οι πρώτοι συμβολικοί εμβολιασμοί

Στα δύο πρώτα νοσοκομεία, εμβολιάστηκαν στο μεν πρώτο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ακριβώς τη δεύτερη ημέρα, 28 Δεκεμβρίου 2020. Στο δε δεύτερο, στο Αττικόν, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ΠτΔ ήταν το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που εμβολιάστηκε. Ακολούθησαν οι συμβολικοί εμβολιασμοί του πρωθυπουργού, του προέδρου της Βουλής, του γραμματέα του Μέρα25, της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, του εκπροσώπου του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Στα tweet, στις δηλώσεις και στις άπειρες αναρτήσεις της ημέρας εκείνης, καθηγητές, πολιτικοί, υγειονομικοί, αλλά και απλοί πολίτες, εξέφραζαν την πεποίθηση αλλά και τον ενθουσιασμό τους, για την Επιχείρηση ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η οποία θα μας έφερνε πιο κοντά και γρήγορα, στη λύση του αδιεξόδου, που είχε προκαλέσει ο απρόβλεπτος ιός, SARS CoV 2.

Υπήρχε πράγματι ένας ανυπόκριτος ενθουσιασμός στην ατμόσφαιρα, ότι με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, «θα πάρουμε πίσω γρήγορα τις ζωές μας πίσω». Και φυσικά σε ένα μεγάλο βαθμό, αυτό συνέβη. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα έδωσε τη δυνατότητα να πάρουμε πολλές ανάσες στους μήνες που ακολούθησαν και κυρίως να αφήσουμε πίσω μας τα αλλεπάλληλα απαγορευτικά.

Το τελευταίο μίλι που κρατάει τόσο πολύ…

Και εκεί που πιστεύαμε ότι με τους εμβολιασμούς, θα μπορέσουμε να διαχειρισθούμε το πρόβλημα, ο ιός άλλαξε και πάλι πορεία και ενέσκηψε δριμύτερος. Το βράδυ της Τρίτης 9ης Φεβρουαρίου 2021, εξαγγέλλοντας το τρίτο lockdown, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατέθετε με σιγουριά, ότι αυτό είναι «Το τελευταίο μίλι πριν την ελευθερία μας». «Η πολιτεία έχει το σχέδιο, ώστε μέχρι τα τέλη της Άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Έλληνες να έχουν θωρακιστεί», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ένα σκληρό απαγορευτικό το οποίο ξεκίνησε από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και διήρκεσε μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. Η θλίψη και το αδιέξοδο είχαν επανέλθει και πάλι.

Μετά από μία «κοιλιά» που σημείωσαν οι εμβολιασμοί και το Πρόγραμμα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ στο τέλος του καλοκαιριού του 2021, η Όμικρον κινητοποίησε και αφύπνισε τους πολίτες, ώστε να σπεύσουν με ακόμη μεγαλύτερη ζέση να εμβολιαστούν και να κλείσουν ραντεβού- μεταξύ των οποίων και η περίφημη ομάδα άνω των 60 ετών που αντιστέκεται ακόμη σε μεγάλο βαθμό.

Η «Όμικρον» που δείχνει το τέλος της πανδημίας

Δύο σχεδόν χρόνια, μετά την έναρξη της πανδημίας και ένα χρόνο και πλέον από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος, ο ιός ξαναχτύπησε με την μορφή της Όμικρον, μία νέα μεταδοτική μετάλλαξη, η οποία απείλησε για ακόμη μία φορά την ανθρωπότητα. Ξεκίνησε στις 11 Νοεμβρίου 2021 από τη Νότιο Αφρική, ωστόσο σάρωσε όλο τον κόσμο, ευτυχώς με ήπια συμπτώματα και μικρότερες νοσηλείες και καλύπτοντας εντελώς τη Δέλτα.

Η Όμικρον ωστόσο δείχνει ήδη την έξοδο από την υγειονομική κρίση, και όπως αναφέρει ο «στρατηγός» Τσιόδρας, δείχνει το τέλος της επείγουσας φάσης. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει σίγουρα το επόμενο διάστημα, είναι το κομμάτι της ψυχικής υγείας, το οποίο επιβαρύνθηκε τα μέγιστα στα χρόνια της πανδημίας.

Μία νέα πανδημία, αυτή της ψυχικής υγείας

Φαίνεται λοιπόν, ότι μία άλλη πανδημία βρίσκεται ήδη ante portas, αυτή της ψυχικής υγείας, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή, η επίδραση της πανδημίας στην πνευματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού είναι τεράστια και ανισοβαρής, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.

Εκτός από το μείζον θέμα της ψυχικής υγείας, που φαίνεται ότι θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στη μεταπανδημική εποχή, ένα άλλο φαινόμενο πολύ οδυνηρό αναδύεται ήδη.

Πρόκειται για τα παιδιά που έχασαν έναν ή δύο γονείς, ή τον κηδεμόνα τους, στη διάρκεια της σοβαρής υγειονομικής κρίσης. Σύμφωνα με μελέτη του National Institutes of Health που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2021 στο The Lancet, τους πρώτους 14 μήνες της πανδημίας, 1,5 εκατ. παιδιά έχασαν έναν, ή δύο γονείς, ή τον κηδεμόνα τους. Μία πραγματικά τρομακτική κατάσταση, με απώλειες και ορφάνια, σε καιρό ειρήνης (;).

Η ανθρωπότητα για ακόμη μία φορά απέναντι σε μία νέα πρόκληση…

Πηγή:CNN GREECE

Covid-19ΚορωνοιόςΠανδημία