Η αποκλιμάκωση στον σκληρό δείκτη των διασωληνωμένων ασθενών, η μείωση του αριθμού των θανάτων κάτω από τους 100 και η μείωση των νέων διαγνώσεων είναι στοιχεία που καταγραφούν μια εξαιρετικά αργή και πάντα οδυνηρή αποκλιμάκωση της πανδημίας και ενισχύουν την πιθανότατα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων που έχουν απομείνει για τους εμβολιασμένους πολίτες.
Χθες ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 499 νέες διασωληνώσεις, το χαμηλότερο αριθμό από τις 10 Νοεμβρίου 2021, ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας έχει υποχωρήσει κάτω από τις 18.000.
Η μείωση των νέων διαγνώσεων οι οποίες κατά βάση αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, μειώνουν και τις νέες νοσηλείες οι οποίες όμως διατηρούνται στα επίπεδα των 400 την ημέρα. Ταυτόχρονα, με τον μεγαλύτερο αριθμό εξιτηρίων αποσυμπιέζεται το ΕΣΥ. Συγκρατημένη αισιοδοξία προκαλεί και το γεγονός ότι ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων μειώνεται και με βάση τα χθεσινά στοιχεία έπεσε κάτω από τους 90 έναντι περίπου 100 μία εβδομάδα πριν. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μείωση του δείκτη θετικότητας στο 5,6% από 6%.
Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που σημειώνουν ότι η αργή βελτίωση των λεγόμενων σκληρών δεικτών μπορεί να αναστραφεί εάν αρθούν όλα τα μετρά ενόψει μάλιστα καρναβαλιού . Αυτοί οι εμπειρογνώμονες μιλούν για τη στασιμότητα που επικρατεί στον αριθμό των κρουσμάτων και το βήμα σημειωτόν με το οποίο προχωρούν οι νέοι εμβολιασμοί αλλά και το μεγάλο αριθμός των νεκρών.
Αυτή τη στιγμή ποσοστό 74,2% του γενικού πληθυσμού και 83,9% του ενήλικου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Παράλληλα το 85,2% από τους δικαιούχους έχει κάνει αναμνηστική δόση, ενώ ακόμα 146.000 άτομα έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (ποσοστό 2,5%).
Την Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, όπου θα συζητηθεί και το θέμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων όπως και το θέμα της πληρότητας των γηπέδων, ενώ σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου η καθιερωμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους ειδικούς προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της πανδημίας . Στην σύσκεψη θα τεθεί προς συζήτηση το θέμα αποκλιμάκωσης των μέτρων πριν από την τελική εισήγηση που θα ανακοινωθεί το απόγευμα της Τετάρτης.
Θετικός στον κορονοϊό είναι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όπως ο ίδιος γνωστοποίησε χθες. Σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» ο κ. Πλεύρης υπογραμμιζει πως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και “η γρήγορη επάνοδος στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους πολίτες”είναι το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών.
Η σταδιακή άρση των περιορισμών θα είναι προσεκτική και θα συνδυάζεται στενά με την επιδημιολογική κατάσταση, της οποίας τα δεδομένα, την παρούσα περίοδο, επιβεβαιώνουν την αποκλιμάκωση της έξαρσης της πανδημίας.
Τι θα εξετάσει η Επιτροπή
Την προσεχή Τετάρτη (16/2) η Επιτροπή θα συνεδριάσει με αντικείμενο τα επόμενα βήματα χαλάρωσης, τα οποία θα αφορούν κυρίως του εμβολιασμένους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ η Επιτροπή εξετάζει κατάργηση ή χαλάρωση ορισμένων περιορισμών τόσο στην εστίαση και τη διασκέδαση, όσο και στα γήπεδα.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί φαίνεται να προσανατολίζονται:
α) στο να επιτρέπονται οι όρθιοι σε εστίαση και διασκέδαση,
β) στο να πραγματοποιηθούν κάποιες καρναβαλικές εκδηλώσεις, όχι όμως παρελάσεις (το πρωτόκολλο είναι κάτι που θα συζητηθεί) και
γ) στην αύξηση της πληρότητας των γηπέδων κατά περιπτώσεις.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό όλα τα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να αρθούν για τους εμβολιασμένους μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Έξι περιοχές «εστίες» του κορωνοϊού
Από τα 10.853 νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν την Κυριακή 13/2 τα 2.944 είναι στην Αττική και τα 1.269 στη Θεσσαλονίκη.
Ιδιαίτερα «αυξημένα» είναι επίσης τα κρούσματα στην Αχαΐα (480), στο Ηράκλειο (540), στη Λάρισα (308), στα Ιωάννινα (238), στη Μεσσηνία (215) και στα Χανιά (292).
Επί τάπητος βρίσκονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, και η πληρότητα των γηπέδων, δύο θέματα που έχουν απασχολήσει σε αρκετές συνεδριάσεις την επιτροπή. Οι λοιμωξιολόγοι αναζητούν τη χρυσή τομή, ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη διασπορά της νόσου που θα έθετε σε κίνδυνο το Πάσχα. Για το λόγο αυτό προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες να απαγορεύσουν τις παρελάσεις των καρναβαλιστών, στις οποίες δεν μπορεί να τηρηθεί κανένα μέτρο προστασίας και εναλλακτικά να επιτραπούν αποκριάτικες εκδηλώσεις με συμμετοχή σαφώς μικρότερη, οι οποίες θα πραγματοποιούντια σε εξωτερικούς χώρους, με τήρηση ολων των υγειονομικών πρωτοκόλλων όπως ο έλεγχος στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
“Έχουμε μαζικά γεγονότα στα καρναβάλια με αδυναμία ελέγχου σε πολλά σημεία της πατρίδας μας και με πολλές μετακινήσεις. Ενδεχομένως, μία άσκοπη απόφαση θα μπορούσε να αναστρέψει την πορεία που μετά από πολύ χρόνο και κόπο ακολουθούμε”, υποστήριξε στην ΕΡΤ το μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Παγώνη: «Όχι» στους όρθιους στην εστίαση – «Όχι» στα καρναβάλια
«Όχι» στους όρθιους στην εστίαση και τη διασκέδαση, αλλά και στα καρναβάλια είπε μέσω του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, ενώ για τη μάσκα είπε ότι πρέπει να τη φοράμε και το Πάσχα. Παρέπεμψε σε χαλάρωση των μέτρων από τον Απρίλιο.
Η απαγόρευση των όρθιων σε κέντρα διασκέδασης και εστίαση «δεν μπορεί προς το παρόν» να ανακληθεί τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη. «Έχεις 500 ασθενείς στις ΜΕΘ, έχουν κατέβει οι θάνατοι αλλά όχι αισθητά» εξήγησε. Μετά το Πάσχα μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο σημείωσε η γιατρός. Σταδιακά θα μειώνονται τα μέτρα, με αργούς ρυθμούς, αλλά θα μειώνονται ανέφερε.
Η Ματίνα Παγώνη διευκρίνισε ότι «πρέπει να περάσει ο Φλεβάρης και να αρχίσει ο Μάρτης. Τέλη Μαρτίου για άρση των μέτρων είναι λίγο γρήγορα, να το δούμε». «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω γιατί αν γίνει κάτι πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί. Όταν έχεις τόσους θανάτους και τόσους ασθενείς στις ΜΕΘ, το ΕΣΥ δεν μπορεί να πιεστεί άλλο. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές έχουν ξεπεράσει τα όρια τους μετά δύο χρόνια».
Η κ. Παγώνη είπε «όχι» και στα καρναβάλια, διευκρινίζοντας ότι αντιλαμβάνεται την ανάγκη των τοπικών περιοχών για έσοδα. «Οι δείκτες στα νοσοκομεία των COVID είναι μειωμένοι, όχι σε μεγάλο βαθμό, έχουν όμως αυξηθεί οι no COVID που πρέπει να εξυπηρετηθούν να χειρουργηθούν έχουν αναστολή χειρουργείου 8 – 9 μήνες… Πρέπει να προχωρήσουν αυτά τα χειρουργεία» σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά τη μάσκα δήλωσε πως «θα τη φοράμε και το Πάσχα είτε μας αρέσει όχι, το θέμα είναι ότι θα πάτε στα χωριά σας να σουβλίσετε».