Σ. Μπεκατώρου: Είναι πολύ σημαντικό να καταγγέλλουμε για να περιορίζουμε τους ανθρώπους που ασκούν βία και κακοποιούν

Περίπου ένα χρόνο μετά την προσωπική δημόσια εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου για την σεξουαλική επίθεση που είχε δεχτεί παλαιότερα από μέλος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, γεγονός που σηματοδότησε την έναρξη του ελληνικού #MeToo, η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας ένωσε τις δυνάμεις της με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας (Ε.Δ.κ.Β.) και προχώρησαν στη δημιουργία του #MeNow_MeToo.

Γι αυτήν τη πρωτοβουλία δημιουργίας της συγκεκριμένης πλατφόρμας που έχει ως στόχο να ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες γυναίκες αλλά και άνδρες ώστε να μιλήσουν και να καταγγείλουν σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση που δέχτηκαν, μίλησε στον Αθήνα 9.84

«Μετά από τη δική μου καταγγελία και συνομιλώντας με πολλά θύματα, συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε ένας φορέας καταγραφής των περιστατικών βίας καθώς τα νούμερα που είχαμε ήταν μόνο από τις καταγγελίες στα αστυνομικά τμήματα. Επομένως, ξεκίνησε μια σκέψη για το πως θα υπάρξει μια μεθοδικότητα στον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου ώστε σταδιακά να προχωρήσουμε σε προτάσεις που θα συμβάλουν να αντιμετωπιστεί σε βάθος αλλά και σε διάρκεια».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο λόγος που ζει και μεγαλώνει το MeToo είναι οι άνθρωποι που του δίνουν τη δύναμη, ο πόνος των ανθρώπων που θέλουν να έρθει η λύση, να βοηθηθούν τα θύματα και να υπάρχει και πρόληψη».

Περιγράφοντας τον τρόπο διαχείρισης τέτοιων καταγγελιών, σημείωσε ότι μέσω της πλατφόρμας γίνεται συλλογή πληροφοριών ώστε στη συνέχεια να υπάρξουν παρεμβάσεις βάσει των στοιχείων που θα έχουν συγκεντρωθεί.

«Μπορεί το θύμα να καταγγείλει ανώνυμα, να μοιραστεί την ιστορία του με άλλα θύματα αν το επιθυμεί ώστε να δώσει δύναμη και κουράγιο και σε άλλους για να καταγγείλουν. Τηρούμε μητρώο και δημοσιεύουμε κάθε τρίμηνο κάποια πλαίσια ώστε εν συνεχεία να επικοινωνούμε με αυτά για να διαπιστώνουμε αν υπάρχουν οι αναγκαίοι κανόνες ώστε να προστατεύονται τα θύματα. Επίσης, όταν υπάρχει κοινός δράστης φέρνουμε σε επαφή τα θύματα για να μπορέσουν να κινηθούν από κοινού. Έχουμε ήδη τέτοιες υποθέσεις».

Και πρόσθεσε: «Ο στόχος για εμάς δεν είναι τιμωρητικός ή καταγγελτικός, είναι κυρίως να αναδείξουμε το πρόβλημα για να το αντιμετωπίσουμε. Δεν λειτουργούμε κρύβοντας ένα πρόβλημα».

Τόνισε ότι στο διάστημα του 1,5 μήνα που λειτουργεί η πλατφόρμα, έχουν γίνει 208 καταγγελίες, δηλαδή υποβάλλονται κατά μέσο όρο σχεδόν 4 καταγγελίες την ημέρα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός όχι μόνο παρενοχλήσεων αλλά και κακοποιήσεων.

Σύμφωνα με την κ. Μπεκατώρου το 22% των μαρτυριών αφορά σε περιστατικά ενδοοϊκογενειακής βίας και το 19% βία σε εκπαιδευτικό ή εργασιακό χώρο. Και μπορεί – όπως είπε- αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία των καταγγελιών να προέρχεται από γυναίκες, ωστόσο, η πλατφόρμα #MeNow_MeToo, απευθύνεται σε κάθε θύμα κακοποίησης ενώ υπάρχουν και καταγγελίες ακόμα και για κακοποιήσεις ανηλίκων. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός 4χρονου παιδιού το οποίο κακοποιούσε ο γιός της νταντάς του.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι να καταγγέλλουμε για να περιορίζουμε τους ανθρώπους που ασκούν βία και κακοποιούν», τόνισε, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα ελπίδας: «Είμαστε εδώ, ακούμε και μπορούμε να συνεισφέρουμε στην καταπολέμηση αυτού του φαινομένου».

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου ώστε να μην υπάρχουν υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν για πολλά χρόνια αλλά και να δίνεται προτεραιότητα σε κάποιες εξ αυτών, λέγοντας: «Όταν ένα θύμα μπαίνει στη διαδικασία της καταγγελίας και πολλές φορές κινδυνεύει η ίδια του η ζωή, πρέπει να κινούνται γρήγορα οι διαδικασίες ώστε μην φτάνουμε σε γυναικοκτονίες».

#MeNow_MeTooΚακοποίησημβίαΜπεκατώρου