Συγκλονιστικές εικόνες από τον Νέο Βουτζά - Βούλιαξαν σπίτια λόγω καθίζησης (Εικόνες)

Συναγερμός έχει σημάνει στον Νέο Βουτζά, καθώς κάτοικοι τις περιοχής  έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μετά την καθίζηση που υπέστη η γειτονιά της οδού Καρυωτάκη.

Ενόψει αυτού, αυτοψία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην περιοχή όπου υποχώρησε το έδαφος παρασύροντας, τρία σπίτια. Θα πραγματοποιηθούν και επιμέρους μετρήσεις για να διευκρινιστούν τα ποσοτικά χαρακτηριστικά του φαινομένου.

Τα τρία σπίτια απειλούνται από το να τα καταπιεί το ρέμα, μετά τις τελευταίες βροχές, καθώς η καθίζηση που αρχικά ήταν 30 πόντοι, έγινε τρία μέτρα. Η περιοχή είχε δέντρα και μετά τις φωτιές με κάθε βροχή σημειώνονται καθιζήσεις. Τα σπίτια που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, δεν κατοικούνται πια, και είναι κατασκευής 20ετίας το πρώτο και νεότερα τα άλλα δύο.

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, ανέφερε, σύμφωνα με το Mega, ότι επί επταετίας μοιράστηκαν στην περιοχή οικόπεδα χωρίς γεωλογικές μελέτες, αλλά και πως ο δήμος προσφέρθηκε να βοηθήσει τους κατοίκους των συγκεκριμένων σπιτιών, αλλά είχαν εναλλακτικές λύσεις στέγασης.

Σε σχέση με το συγκεκριμένο φαινόμενο μίλησε χθες στο Mega ο καθηγητής Διαχείρισης καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας. «Στην συγκεκριμένη περιοχή έχουμε έναν συνδυασμό αρνητικών μορφολογικών κλίσεων ενός ασταθούς εδαφικού μανδύα και μιας υποσκαφής, που έγινε από παρακείμενο ρέμα. Όλα αυτά μαζί με το γεγονός, ότι οι κατασκευές θεμελιώθηκαν πάνω στον εδαφικό μανδύα και όχι σε βαθύτερα γεωλογικά στρώματα συνετέλεσαν στο να έχουμε αυτήν την αστάθεια», εξήγησε, σημειώνοντας ότι αυτό θα επιδεινωθεί, ιδίως αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες, δηλαδή έντονες βροχοπτώσεις.

Δείτε εικόνες από το σημείο:

καθίζησηΝέος Βουτζάςσπίτια