Διευθυντής του «Αρχιπέλαγος»: Τι πήγε στραβά στην περίθαλψη της φάλαινας και δεν τα κατάφερε

Για «τραγικά λάθη» κάνει λόγο ο διευθυντής του Ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος» Θοδωρής Τσιμπίδης στην υπόθεση της διάσωσης της μικρής φάλαινας που βρέθηκε τραυματισμένη στα ρηχά νερά του Αλίμου και τελικά πέθανεστα ανατολικά της Σαλαμίνας.

Όπως λέει ο ειδικός στην τηλεόραση της ΕΡΤ, κάθε ζώο που προσεγγίζει τις ακτές, το κάνει καθώς εκεί αισθάνεται καλύτερα όταν είναι άρρωστο και αδύναμο. Ο ζιφιός είναι ένα ζώο που δεν έχει ξανακούσει ανθρώπινη φωνή, και αυτούς του ήχους που αντιμετώπιζε. «Εκεί ξεκίνησαν τα λάθη», όπως λέει ο ειδικός καθώς συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος.

«Έπρεπε το Λιμεναρχείο να εφαρμόσει ένα πολύ απλό πρωτόκολλο που λέει τα αυτονόητα: απομακρύνεις τον κόσμο και για λόγους ασφαλείας και για λόγους όχλησης αλλά και υγιεινής.

Δεύτερον δεν μπαίνουμε στο νερό να αντιμετωπίσουμε το ζώο άνθρωποι που δεν έχουν ομάδα. Φανταστείτε μια κοπέλα που το προσέγγισε, 50 κιλά να είναι δίπλα σε ένα ζώο δύο τόνων που είναι άρρωστο. Δεν έχουν την ίδια δυναμική μέσα στο νερό».

Είναι λογικό να μην υπάρχει εξειδίκευση σε τέτοια περιστατικά

Όπως λέει ο κ. Τσιμπίδης σε σχόλιο του δημοσιογράφου πως είναι λογικό να μην υπάρχει εξειδίκευση σε τέτοια περιστατικά καθώς είναι πολύ σπάνια, απαντά πως «δεν είναι δυστυχώς. Εσείς το είδατε τώρα που είναι on camera, εμείς το ζούμε καθημερινά και κανένα περιστατικό δεν πήρε δημοσιότητα».

Στη συνέχεια αναφέρει πως «οι πολίτες είχαν δίκιο, λειτουργήσανε αυθόρμητα αλλά υπάρχουν πρωτόκολλα που εφαρμόζονται παγκοσμίως και τα γνωρίζουν όλοι. Δεν πας σε ένα ζώο 2.5 τόνων, ξεχωριστό και μοναδικό και να συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι πως αισθανόμαστε εμείς καλά αλλά το ζώο. Ήθελε ησυχία, περίθαλψη και μια ευκαιρία να επανακάμψει. Τίποτα από αυτά δεν του δώσανε. Το κακοποιήσανε ερχόμενοι κοντά, όχι οι πολίτες αλλά άνθρωποι που αυτοαποκαλεστήκανε ειδικοί».

Όπως καταγγέλλει: «Στο τέλος, ήταν το κρύο το νερό, δεν παραμείνανε εκεί και του κάνανε μια αστεία παρέμβαση και το έσπρωξαν στα βαθιά. Το ζώο ξαναπροσπάθησε να πάει στα ρηχά καθώς όπως είπανε εκεί αισθανόταν καλύτερα για μια δεύτερη ευκαιρία και πάλι το σπρώξανε στα βαθιά».

«Το σημαντικό είναι πως το ζώο πέθανε και δεν του προσφέρθηκε βοήθεια».

Τέλος, ο κ. Τσιμπίδης αναφέρεται στο Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου που έχουν δημιουργήσει στους Λειψούς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για τη λειτουργία του από την Πολιτεία.

 

Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, η νεαρή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris), «η οποία είχε εμφανιστεί το προηγούμενο Σάββατο 29 Ιανουαρίου στα αβαθή του όρμου Σελήνια στη Σαλαμίνα μετά από διαδοχικές παρουσίες το περασμένο διάστημα στα παράλια της Αττικής, εντοπίστηκε νεκρή το πρωί της Τετάρτης από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα στην ανατολική πλευρά του νησιού».

Σκάφος του Λιμενικού, που τα τελευταία 24ωρα διενεργούσε περιπολίες γύρω από το νησί της Σαλαμίνας σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παρακολούθηση και πιθανή επαναπροσάραξη του ζιφιού, εντόπισε το θαλάσσιο θηλαστικό στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, αμέσως, όπως προβλέπουν τα σχετικά πρωτόκολλα, κινητοποιήθηκε ομάδα κτηνιάτρων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθώς και ειδικών επιστημόνων για την κατάλληλη μεταφορά του ζώου σε ασφαλή χώρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας, προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή και λήψη των αναγκαίων βιολογικών δειγμάτων για την πραγματοποίηση εξιδεικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων, βάσει της σχετικής εγκυκλίου της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες επί περιστατικών νεκρών άγριων υδρόβιων ζώων. Τα ευρήματα που θα προκύψουν θα καταστήσουν δυνατή τη διαπίστωση και τυχόν άλλων παθολογικών προβλημάτων, εκτός αυτών που είχαν ήδη εντοπιστεί κλινικά και επιβεβαιωθεί εργαστηριακά τις προηγούμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο του δόγματος της Ενιαίας Υγείας (One Health), κατά την διερεύνηση θα εξεταστεί και η τυχόν παρουσία νοσημάτων που αφορούν τόσο στην υγεία των ζώων όσο και τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτοκόλλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ).

Τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής επιβλέπει η καθηγήτρια Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Νατάσσα Κομνηνού, η οποία συμμετέχει θεσμικώς στην Επιστημονική Επιτροπή για την υποστήριξη της λειτουργίας του εθνικώς συντονισμένου δικτύου παρακολούθησης των εκβρασμών ειδών θαλάσσιας πανίδας, που συγκροτήθηκε από το ΥΠΕΝ και αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) καθώς και των θεματικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ΑΡΙΩΝ, ΑΡΧΕΛΩΝ, MΟm και ΠΕΛΑΓΟΣ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε:

«Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν από την προηγούμενη Παρασκευή οι δύτες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και οι εξειδικευμένοι κτηνίατροι, νοσηλευτές και εθελοντές, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας κυρίας Κομνηνού, να κρατήσουν το τραυματισμένο και αδύναμο θηλαστικό στη ζωή, δυστυχώς η νεαρή φάλαινα δεν τα κατάφερε. Γνωρίζαμε από τις πρώτες κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις που είχαν διενεργηθεί στο κήτος, ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, κάναμε ωστόσο ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να το σώσουμε».

ΑρχιπέλαγοςσαλαμίναΦάλαινα