Πού καταγράφηκαν ακραίες θερμοκρασίες - Νέος Καύκασος Φλώρινας στους -16,5 °C

Πολικές θερμοκρασίες επικράτησαν σήμερα το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας, με τη θερμοκρασία να πέφτει σε αρκετές περιοχές κάτω από τους -14 βαθμούς Κελσίου και με την απόλυτη ελάχιστη θερμοκρασία να καταγράφεται στο Νέο Καύκασο Φλώρινας με -16,5 °C.

Στο χωριό, που απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα, διαμένουν λιγότεροι από 170 κάτοικοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Βρίσκεται σε οροπέδιο, σε υψόμετρο 640 μέτρων, κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και πολλά από τα ψυχρά ρεύματα έρχονται από τη γειτονική χώρα.

«Ο Νέος Καύκασος είναι σε άνοιγμα πάνω στα ρεύματα κι έτσι εξηγείται η “ βουτιά” στη θερμοκρασία, αφού σε σχέση με τα διπλανά χωριά, υπάρχει απόκλιση έως και 4 βαθμούς», επισημαίνει ο κ. Γεράσιμος Γιαλαμάς, πρόεδρος του μικρού αυτού χωριού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στον Νέο Καύκασο οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δεν εντυπωσιάζουν τους κατοίκους, αφού εδώ και χρόνια ζουν σε πολικές θερμοκρασίες.

« Εδω η θερμοκρασία μετά τους 15 βαθμούς κάτω από το μηδέν, όσο και αν πέσει, δίνει την ίδια αίσθηση ψύχους», εξηγεί ο ίδιος .

Το τοπίο εκεί είναι στην κυριολεξία κινηματογραφικό, γεγονός που αξιοποίησε το 1991 ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κάνοντας γυρίσματα για την ταινία «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», με πολλούς από τους κατοίκους να συμμετέχουν ως κομπάρσοι.

H πιο κρύα μέρα του φετινού χειμώνα ξημέρωσε, σήμερα, στη βόρεια Ελλάδα, όπου επικρατούν ισχυρός παγετός με πολικές θερμοκρασίες, αλλά χωρίς νέες χιονοπτώσεις. Ο υδράργυρος σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκεται υπό το μηδέν φθάνοντας σε αρκετές περιοχές σε διψήφιες αρνητικές τιμές.

Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι επόμενες χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης καταγράφηκαν σε ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας -15,2, Νευροκόπι -15, Περτούλι Τρικάλων -14,3, ‘Αγιο Δημήτριο Ολύμπου -14,2, Βαρικό Φλώρινας -14,2 και Βωβούσα Ιωαννίνων -14 βαθμοί.

Aκόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα (-19,3 βαθμοί Κελσίου) και στο Σέλι Ημαθίας (-18,1).

 

Πηγη : ΑΠΕ ΜΠΕ

κακοκαιρία «Ελπίς»χαμηλές θερμοκρασίες