Η κυβέρνηση προκρίνει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου - Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

To ζήτημα της επανέναρξης των σχολείων απασχόλησε και την τακτική σύσκεψη για την πανδημία που πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βούληση της κυβέρνησης παραμένει να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, σε κάθε περίπτωση όμως οι συζητήσεις του Μεγάρου Μαξίμου αναμένεται να ενταθούν τα προσεχή 24ωρα που θα συνεδριάσουν και οι ειδικοί και οι αποφάσεις κατά πάσα πιθανότητα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη, αφού ληφθούν υπόψιν τόσο τα σημερινά όσο και τα επιδημιολογικά δεδομένα της Τρίτης κυρίως σε ότι αφορά τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας.

Η βούληση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στηρίζεται στην θετική λειτουργία των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία το προηγούμενο διάστημα.

Εάν ληφθεί οριστική απόφαση για επαναλειτουργία των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα είναι πολύ πιθανό πάντως να συνδυαστεί με αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων χωρίς πάντως να εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μέγαρο Μαξίμου ενδεχόμενο διενέργειας εκτεταμένων rapid test αντί για self test.

Οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται πιθανότατα την Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου,  επανέλαβε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρο Κόπτσης.

«Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας, προσανατολισμός και στρατηγικός μας στόχος, είναι να ανοίξουν τη Δευτέρα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας διαβεβαιώνοντας τους γονείς ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στα σχολεία που λειτουργούν με το πιο οριοθετημένο πλαίσιο που υπάρχει.

Τάκης Παναγιωτόπουλος: Υπάρχει κίνδυνος από το άνοιγμα των σχολείων 

“Κατ’ αρχάς είναι σημαντικό τα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο. Θα έπρεπε να είναι στοχευμένα τα μέτρα προστασίας . Δεν πρέπει να παριστάνουμε όμως ότι δεν υπάρχει κίνδυνος με το άνοιγμα των σχολείων” δήλωσε ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, παιδίατρος – επιδημιολόγος, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Επιστημόνων για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “πρέπει να παρθούν μέτρα όσο γίνεται για τη μεγαλύτερη ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. ‘Ισως πρέπει να δούμε ποιά μέτρα μπορούν να αντικαταστήσουν τυχόν κλείσιμο. Δυστυχώς στη χώρα μας έχει επικρατήσει ένας συγκεντρωτικός τρόπος λήψης αποφάσεων, θα έπρεπε να γίνεται ευρύτερος κοινωνικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Οι ειδικοί θα εισηγηθούν ως επιστήμονες, αλλά πρέπει να αποφασίζουμε κι ως κοινωνία πως θα κινηθούμε” είπε .

Μ. Παγώνη: Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν κανονικά

Τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα μέσα στα σπίτια, ενώ πρόσθεσε ότι πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου κύματος της μετάλλαξης ‘Ομικρον.

Συμφωνα με την κα Παγώνη  η νέα κορυφωση αναμένεταιστις 12 με 15 Ιανουαρίου.

Ν. Καπραβέλος: Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν

«Τα σχολεία δεν πρέπει να ανοίξουν. Να δοθεί μία μικρή παράταση για να δούμε τι επιπτώσεις έχει στη νοσηρότητα η έκρηξη κρουσμάτων. Δεν αντέχει άλλο το σύστημα υγείας στην Ελλάδα», τόνισε στο Mega ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ.

Γρ. Γεροτζιάφας: Οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, σημείωσε οσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων πως οι σχολικές μονάδες θα γίνουν αναμεταδότες του ιού κι αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες. Ιδιαίτερα στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με το διδακτικό προσωπικό, το οποίο είναι ελλιπές λόγω πολιτικών λιτότητας, κι αν νοσήσουν θα ελαττωθούν σημαντικά. Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων στην Ελλάδα θα αποφασίσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.

Ν. Τζανάκης: Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών

«Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία θα προκαλέσουμε νοσήσεις των παιδιών. Αν ανοίξουν, θα είναι τόσο μεγάλη η διάδοση που όποια πρωτόκολλα και να βάλουμε, θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σωστή και ασφαλή λειτουργία των σχολείων», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Τζανάκης.

Ο Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείου Ηρακλείου τόνισε ότι τάσσεται υπέρ της άποψης να κάνουν υπομονή οι εκπαιδευτικοί και μην φέρνουν αντιρρήσεις, ώστε να παραταθεί η χρονιά ή να εξοικονομηθούν η μία ή οι δύο εβδομάδες των διακοπών.

«Κανείς δεν λέει όχι στη δια ζώσης εκπαίδευση. Κανείς δεν λέει να γυρίσουμε στην τηλεκπαίδευση. Αν παραταθεί το διάστημα των χριστουγεννιάτικων διακοπών», υποστήριξε ο κ. Τζανάκης, «θα έχουμε διασφαλίσει καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών πριν γυρίσουν στα θρανία και τα σχολεία να ανοίξουν σε μια καλύτερη επιδημιολογικά στιγμή».

Εκτίμησε επίσης ότι όταν το 20-40% των μαθητών ανά τάξη νοσήσουν είναι βέβαιο ότι θα κλείσουν τα τμήματα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλύτερα να μείνουν τώρα οι γονείς στα σπίτια, παίρνοντας μια άδεια ειδικού σκοπού, έχοντας τα παιδιά τους υγιή».

«Αν δεν ανοίξουν τώρα τα σχολεία θα ανοίξουν στις 17 Ιανουαρίου. Τότε θα έχει σχεδόν αποτυπωθεί η επίδραση των γιορτών και θα έχουμε τους πανδημικούς δείκτες ώστε να αποφασίσουμε για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων», τόνισε ο κ. Τζανάκης.

Γ. Παυλάκης: Με τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία

Κλειστά θα πρέπει να παραμείνουν τα σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων σύμφωνα με τον ερευνητή στις ΗΠΑ, Γιώργο Παυλάκη.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Παυλάκης τάχθηκε κατά του ανοίγματος των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, τονίζοντας πως «με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά».

«Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς», επεσήμανε ο Γιώργος Παυλάκης.

 

Κορωνοιόςκυβέρνησησχολεία