Οι ειδικοί κρούουν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, επισημαίνοντας ότι τα συμπτώματά της, τα οποία διαφέρουν από τις υπόλοιπες παραλλαγές του κορωνοϊού και μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, δεν πρέπει να αγνοούνται.
Τις διαφορές της παραλλαγής Όμικρον έναντι προηγούμενων παραλλαγών, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όσον αφορά στον χρόνο επώασης, τη διάρκεια νόσησης και τα συμπτώματα παρουσίασε σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
«Η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα, σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις του ιού, αφού εκδηλώνεται συχνότερα με καταρροή, πονοκέφαλο, κόπωση, φτέρνισμα και πονόλαιμο» τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
«Πιο σπάνια οι νοσήσαντες εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό αλλά και απώλεια γεύσης-όσφρησης», σχολίασε, ενώ σημείωσε ότι ο χρόνος επώασης είναι σημαντικά βραχύτερος και πως είναι μικρότερη και η διάρκεια νόσησης.
Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να μην τα αψηφούν και να προχωρούν άμεσα σε αυτοδιαγνωστικό ή εργαστηριακό έλεγχο. «Κάνουμε σύσταση να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικός ή εργαστηριακός έλεγχος» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Γκ. Μαγιορκίνης: Πολλαπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν έχουν οι ανεμβολίαστοι
Τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το στέλεχος “Όμικρον” σχετίζεται με μειωμένη νοσηρότητα, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να δούμε μεγάλο αριθμό διαγνώσεων εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας, αλλά αναλογικά οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία ή θα καταλήξουν θα είναι λιγότεροι από τα προηγούμενα κύματα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Υπογράμμισε ωστόσο, ότι ο ιός δεν έχει γίνει άκακος. Οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο για να χρειαστούν νοσηλεία που είναι πολλαπλάσιος απ΄ όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και υπερ-πολλαπλάσιος απ΄ όσους έχουν κάνει και την ενισχυτική δόση.
Η δε πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με τον ιό θα είναι υπερ-πολλαπλάσια τους ερχόμενους μήνες, γ’ι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να κλείσουν ραντεβού για πρώτη δόση άμεσα, όπου το σύστημα μάλιστα τους υποδέχεται κατά προτεραιότητα, σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης. “Αν είχαμε υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού δεν θα χρειαζόμασταν μέτρα. Αυτό είναι ξεκάθαρο”, προσέθεσε ο καθηγητής.