Κορωνοϊός: Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ - 47.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα με 1 στα 4 στην Αττική

«Για πρώτη φορά από τα τέλη Μαΐου οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 500. Το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα που ζήτησε την τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και τον εμβολιασμό.

«Είναι θετικό που ο αριθμός των εμβολιασμών έχει αυξηθεί», σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε συνδυασμό και με τον χειμώνα, έχει σημασία να κρατάμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, να μην βλέπουμε πολύ κόσμο και να κάνουμε τεστ όταν έχουμε συμπτώματα.

Παπαευαγγέλου: Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 3.663 άτομα

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, είπε ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα υπάρχουν 47.000 ενεργά κρούσματα, σημειώνοντας ότι 1 στα 4 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ πάνω από 7.000 στην Θεσσαλονίκη.
Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 3.663 άτομα. Σε ότι αφορά την εντατική θεραπεία, η κάλυψη των ΜΕΘ της επικράτειας είναι 88% και της Θεσσαλονίκης 97%.

«Την τελευταία εβδομάδα ελέγχεται με τεστ καθημερινά το 2% του πληθυσμού», είπε, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος θετικότητας φτάνει στο 2,2%.

Βάσει αυτών των στοιχείων θα δούμε αύξηση των διασωληνώσεων και των θανάτων, καθώς «η πίεση θα συνεχίσει για τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες».

Η κα. Παπευαγγέλου ανέφερε ότι για να ανακοπεί αυτή η εκθετική αύξηση, κάλεσε τους πάντες να εμβολιαστούν και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ακόμη ότι όπου η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών είναι χαμηλή, υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες.

Στους πλήρως εμβολιασμένους η θνητότητα είναι 0,4% στους κάτω των 80 ετών. Αισιόδοξο είναι και το μήνυμα για τη δυνατότητα χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων. Ήδη, έχουν διαμορφωθεί θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ο στόχος της θεραπείας είναι η αποτροπή της σοβαρής νόσου και συνίσταται με καλά καθορισμένα κριτήρια και μόνο σε ασθενείς που δεν έχουν αντισώματα. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα δοθεί έγκριση για νέο αντιικό φάρμακο από τον ΕΜΑ.

Ωστόσο, η διαθεσιμότητα περισσότερων φαρμακευτικών επιλογών δεν μπορεί να συγκριθεί με το εμβόλιο. «Εμβολιαζόμαστε για να μην νοσήσουμε βαριά και να μην κινδυνεύσουμε, ενώ προσέχουμε για να αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό», κατέληξε.

Ο επικ. καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι οι διαγνώσεις παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 5% και στην Ευρώπη το ποσοστό άγγιξε το 15%. Στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία, υπάρχει σημαντική επιδείνωση. Ωστόσο υπάρχει και σημαντική αύξηση των τεστ. Επιδείνωση κατά 13% υπάρχει και στον δείκτη των θανάτων. Κατά 5% αυξήθηκαν οι νοσηλείες στη ΜΕΘ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν διαφωνίες με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον παράλληλο εμβολιασμό έναντι της COVID-19 και της γρίπης, είπε ότι συντάσσεται πλήρως με τις απόψεις της Εθνικής Επιτροπής καθώς τα δύο εμβόλια συνδυάζονται ανά πάσα στιγμή.

 

ΕΣΥΜΕΘ