Οι 9 στους 10 στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι

Το lockdown δεν βρίσκεται πάνω στο τραπέζι της κυβέρνησης, τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας -όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- εξακολουθεί να επιδεινώνεται εξαιτίας της εποχικότητας και της ύπαρξης πληθυσμών χωρίς ανοσία», ενώ αναγνώρισε πως «και το Σύστημα Υγείας δέχεται ισχυρή πίεση, παρά την εντυπωσιακή του ενίσχυση τους τελευταίους 18 μήνες», όπως είπε.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο η αύξηση των κρουσμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εμβολιαστική κάλυψη κάθε περιοχής. «Στη χώρα μας, μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παρατηρείται σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχουν και τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Ταυτόχρονα, από τα στοιχεία που δίνουν καθημερινά τα νοσοκομεία προκύπτει ότι 9 στους 10 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε Μ.Ε.Θ. είναι ανεμβολίαστοι. Επιβεβαιώνονται έτσι οι έρευνες που έγιναν τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό και αποδεικνύεται περίτρανα ότι η μόνη ασφαλής και αποτελεσματική άμυνα απέναντι στη φονική επιδημία είναι ο εμβολιασμός», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους, που τέθηκαν σε εφαρμογή από το περασμένο Σάββατο και τους εκτεταμένους ελέγχους που διενεργούνται υπάρχει προοδευτική αύξηση στον προγραμματισμό των εμβολιασμών από ανθρώπους που μέχρι πρότινος ήταν ανεμβολίαστοι. «Ενδεικτικά την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου υπήρξαν περίπου 149.000 καινούργια ραντεβού. Έστω την έσχατη ώρα, κάποιοι προβαίνουν στην επιλογή υπέρ της ζωής και της δημόσιας υγείας», συμπλήρωσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση και στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες «έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία υπερβολών, ψεμάτων, αλλά και κατατρομοκράτησης των πολιτών».

«Ο κορονοϊός βρίσκεται μαζί μας τα τελευταία δύο χρόνια, μαστίζει η πανδημία τον πλανήτη και ο ορίζοντας πλήρους ελέγχου του είναι ακόμα απροσδιόριστος. Συνεπώς, όσοι φαντασιώνονται μια κοινωνία περίκλειστη, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες στην πατρίδα και υπονομεύουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων, από τη στιγμή που έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και έχουμε αξιοσημείωτες ιατρικές δυνατότητες», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η πανδημία βρήκε την Ελλάδα στη μεταμνημονιακή περίοδο, με το Ε.Σ.Υ. εξασθενημένο από την αδράνεια του ΣΥΡΙΖΑ. Όλο αυτό το διάστημα η Ελλάδα έκανε τα πάντα: προχώρησε εγκαίρως σε γενικό lockdown, όταν έπρεπε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και πρωτοστάτησε στα συστήματα ιχνηλάτησης των κρουσμάτων. Πριν ακόμη βρεθεί το εμβόλιο, ενίσχυσε το Ε.Σ.Υ. υπερδιπλασιάζοντας τις Μ.Ε.Θ., προσλαμβάνοντας περίπου 12.000 υγειονομικούς, αξιοποιώντας δωρεές και εντάσσοντας σε ένα κοινό σχέδιο τους ιδιωτικούς φορείς υγείας. Μέσα σε εβδομάδες έγιναν στη χώρα -σε σχέση με το Ε.Σ.Υ.- όσα δεν έγιναν επί δεκαετίες. Αλλά και μετά, όταν ανακαλύφθηκε το εμβόλιο, η Ελλάδα πήρε αμέσως θέση στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προμήθειά του. Οργάνωσε την αξιοθαύμαστη επιχείρηση «Ελευθερία» και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθιέρωση του «Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού». Συγκρότησε, επίσης, κινητά συνεργεία εμβολιασμού που ταξίδεψαν στα νησιά και σε κάθε μακρινό χωριό. Ταυτόχρονα, διέθεσε δωρεάν δεκάδες εκατομμύρια self-test. Ενώ στην επικράτεια διεξάγονται τώρα κάθε μέρα σχεδόν 300.000 έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «όσοι κάνουν λόγο για τα παραδείγματα άλλων χωρών σήμερα, ας μην χάνουν τη συνολική εικόνα. Η Ελλάδα, σε όλο το διάστημα της πανδημίας, έχει κατορθώσει να πληρώσει μικρότερο τίμημα σε όλα τα επίπεδα».

«Η κυβέρνηση μιλά με ειλικρίνεια και ακολουθεί μια στρατηγική εξισορροπητική και μετρημένη: Ανοιχτή οικονομία και κοινωνία, γιατί αυτό απαιτεί η λογική, αυτό θέλει και η πλειοψηφία. Και ταυτόχρονα προσπάθεια επέκτασης της εμβολιαστική κάλυψης, αλλά και περιορισμού των απωλειών συνανθρώπων μας. Οι απώλειες θα ήταν πολύ λιγότερες αν οι πολίτες είχαν αγκαλιάσει μαζικότερα τον εμβολιασμό. Οι απώλειες θα είναι λιγότερες αν πείσουμε περισσότερους να εμβολιαστούν και αν τηρούμε τα μέτρα. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Επίσης, αυτό που όλοι γνωρίζουν, είναι ότι η διαχείριση της πανδημίας από την πλευρά της κυβέρνησης της πανδημίας από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, σε όλα τα επίπεδα. Δεν μπορεί να συγκριθεί με τον ερασιτεχνισμό, την αναποτελεσματικότητα και την αφέλεια με την οποία διαχειρίστηκε όσες κρίσεις του έτυχαν κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του ο κ. Τσίπρας», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους εργαζόμενους στην εστίαση, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η υποχρεωτικότητα αυτή την στιγμή δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα ούτε στον ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα, ενώ πρόσθεσε πως είναι στην διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να ρυθμίσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι εργαζόμενοί τους θα προστατευθούν καλύτερα από τον κορονοϊό, είτε με τα εμβόλια, είτε με την τήρηση των μέτρων για τα συχνά διαγνωστικά τεστ, που άλλωστε είναι και υποχρέωσή τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο για τα super market και τις ενστάσεις περί «αθέμιτου ανταγωνισμού», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφού ανέφερε ότι σε αυτά πηγαίνουν οι πολίτες κυρίως για να προμηθευτούν τρόφιμα, τόνισε πως σε ότι αφορά την ανάγκη προσαρμογής του πλαισίου ή κάποιων πρόσθετων μέτρων εάν απαιτηθεί, είμαστε ανοιχτοί να τα δούμε, αλλά πάντοτε- όπως είπε- προς την κατεύθυνση ότι θα τηρούνται οι βασικές αρχές των μέτρων που έχουμε μέχρι τώρα

Τέλος, επισήμανε πως εάν τα κίνητρα που έχουν δοθεί σε ιδιώτες ιατρούς δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, θα προχωρήσει και στην επίταξη των υπηρεσιών των επιστημόνων για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Ότι είναι απαραίτητο να γίνει, είναι βέβαιο ότι θα γίνει σε όλα τα επίπεδα, πρόσθεσε.

ανεμβολίαστοιΜΕΘ