Αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με την οποία έπαυσε η ποινική δίωξη όλων των κατηγορουμένων για τα κακουργήματα της «απιστίας» και του «ξεπλύματος βρόμικου χρήματος» στην υπόθεση των «επισφαλών δανείων» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου άσκησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ζαχαρίας Κοκκινάκης «στέλνει» την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί εάν θα αναιρέσει την απόφαση για το σκέλος που αφορά την απιστία ως βασικό αδίκημα και κατ’ επέκταση και το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος».
Ο κ. Κοκκινάκης προχώρησε στην ενέργεια αυτή καθώς δέχθηκε ότι ήταν εμπρόθεσμη και συνεπώς νομότυπη, η κατάθεση από την πολιτική αγωγή της δήλωσης που απαιτεί ο (τότε) νέος Ποινικός Κώδικας για τους φερομένους ως παθόντες, ώστε να συνεχιστεί η ποινική διαδικασία σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα για την κατηγορία της απιστίας σε βάρος τραπεζικού ιδρύματος (νόμος 4619/2019 άρθρο 405) απαιτείται έγκληση του παθόντα ειδάλλως η δίωξη κηρύσσεται απαράδεκτη. Πριν τις επίμαχες τροποποιήσεις το αδίκημα της απιστίας διωκόταν αυτεπαγγέλτως.
Η παρεμπίπτουσα απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την οποία ασκήθηκε αναίρεση είχε ληφθεί κατά πλειοψηφία τον Ιούλιο του 2020. Τότε και παρά την αντίθετη άποψη της προεδρεύουσας του δικαστηρίου, οι δύο σύνεδροι έκριναν ότι ο ειδικός εκκαθαριστής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (η εταιρεία PQH) κατέθεσε εκπρόθεσμα στο ακροατήριο τη δήλωση για να συνεχιστεί η δίκη με αποτέλεσμα η ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων να κηρυχθεί απαράδεκτη και να απαλλαγούν άπαντες από τα δύο κακουργήματα.
Ακολούθησε η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος είχε ζητήσει να του αποσταλεί όταν καθαρογραφεί η δικαστική απόφαση ώστε να μελετηθεί και να κριθεί εάν το σκεπτικό απαλλαγής είναι πλήρως και νομικά ορθώς αιτιολογημένο.
Πάντως, μετά την παύση της ποινικής δίωξης για την απιστία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, η δίκη για τα «επισφαλή δάνεια» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνεχίστηκε για την τελευταία κατηγορία που απέμεινε, αυτήν της απάτης. Τελικά, πέρυσι τον Σεπτέμβρη το δικαστήριο αθώωσε και τους 5 εναπομείναντες κατηγορουμένους καθώς κρίθηκε ότι δεν προέκυψε απάτη σε βάρος του Δημοσίου.