Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίτερα, από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την επερχόμενη κακοκαιρία «Μπάλλος», που αναμένεται από σήμερα το βράδυ να σαρώσει αρκετές περιοχές της χώρας. Σε δηλώσεις του ο κ. Στυλιανίδης έδωσε οδηγίες προς τους πολίτες προαναγγέλοντας ότι οι οδηγίες αυτές θα αποσταλλούν και με το 112 αν χρειαστεί.
«Μέσα από την διεξοδική ανάλυση των δεδομένων φτάσαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για να αυξήσουμε την ετοιμότητα της χώρας» είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και πρόσθεσε: «Θέλουμε να λειτουργήσουμε προληπτικά, να μην περιμένουμε να εμφανιστεί πλημμυρικό φαινόμενο και απλώς να τρέξουμε».
Ακόμη αναφέρθηκε στις ενέργειες που λαμβάνει η κεντρική διοίκηση σε συνεργασίες με την τοπική αυτοδιοίκηση. Όπως είπε «ενεργούμε προληπτικά, οι αρχές της τοπικής αυτοδιοίκησης καλούνται να ειδοποιήσουν άμεσα τους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν πλημμυρικά φαινόμενα να αποφύγουν υπόγεια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας».
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι από το βράδυ – Πού θα «χτυπήσει»
«Μπάλλος» ονομάστηκε η νέα κακοκαιρία, η οποία, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, αναμένεται να «χτυπήσει» τη χώρα μας από τη νύχτα της Τετάρτης (13/10) προς την Πέμπτη (14/10).
Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι τα εξής:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες αρχικά θα επηρεάσουν το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Στερεά και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα.
Χαλαζοπτώσεις σε νησιωτικές και παράκτιες περιοχές.
Χιονοπτώσεις στα ορεινά κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας και στην Πίνδο από το πρωί της Πέμπτης 14/10.
Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη, οι οποίοι κατά τόπους θα φτάνουν τα 8 και την Παρασκευή 15/10 στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι άνεμοι με πολύ ισχυρές ριπές ενδέχεται να συνοδεύουν και τις καταιγίδες που θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές.
Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση η οποία θα γίνει αισθητή κυρίως στις ηπειρωτικές περιοχές.
«Επικίνδυνο» χαρακτηρίζει το νέο κύμα κακοκαιρίας ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» και πού θα είναι πιο έντονα τα φαινόμενα
Το σφοδρό κύμα της νέας κακοκαιρίας «Μπάλλος» που διαδέχεται την «Αθηνά» αναμένεται να ξεκινήσει αργά σήμερα το βράδυ και θα πλήξει ολόκληρη τη χώρα. Το κύμα αυτό θα επηρεάσει και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ενώ σύμφωνα με όσα είπε ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος στο protothema.gr, πρόκειται για μια επικίνδυνη κακοκαιρία όπου πολλές περιοχές της χώρας θα δεχτούν μεγάλα ύψη βροχής με θυελλώδεις ανέμους. Ο κ. Λαγουβάρδος έκανε επίσης λόγο για χιονοπτώσεις την Πέμπτη στη Δυτική Μακεδονία και σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο.
«Την Πέμπτη και την Παρασκευή περιμένουμε ένα νέο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας όπου θα ξεκίνησει αργά σήμερα το βράδυ από τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο και θα επηρεάσει ολόκληρη τη χώρα. Το κύμα αυτό θα επηρεάσει και την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Θέλει προσοχή γιατί περιμένουμε μεγάλα ύψη βροχής κι επειδή έχει ήδη βρέξει αρκετά σε πολλές περιοχές με το έδαφος να είναι κορεσμένο και τα ρέματα να έχουν ήδη νερό, το νέο αρκετό νερό που θα πέσει πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Ένα βαθύ χαμηλό βαρομετρικό αυτό που θα μας επηρεάσει, το οποίο εκτός από τις ισχυρές βροχές που θα φέρει την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συνοδεύεται από θυελλώδεις νοτιάδες.
Επομένως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και για τους ανέμους. Θα έχουμε ανέμους και ισχυρές βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας. Είναι μια επίκινδυνη κακοκαιρία που θέλει προσοχή και στην Αθήνα θα έχουμε βροχές κυρίως την Πέμπτη. Επίσης, θα ήθελα να πω πως θα μπορούσε να υπάρχει κάποια πιθανότητα για χιόνι την Πέμπτη στη Δυτική Μακεδονία και σε περιοχές με σχετικά χαμηλότερο υψόμετρο» λέει στο protothema.gr ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος.
H λήψη μέτρων αυτοπροστασίας
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Συγκεκριμένα:
- Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.
- Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή.
- Οι εκδρομείς και οι επισκέπτες που διαμένουν ή επισκέπτονται ορεινές και ημιορεινές περιοχές να προσαρμόσουν το πρόγραμμα διαμονής τους και της μετακίνησή τους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αλλάζουν ταχύτατα και ότι η πρόσβαση και ο καθαρισμός των οδών και η μετακίνηση ακόμη και των μηχανημάτων έργων στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες.