Την ανάγκη να αυξηθούν τα ποσοστά των εμβολιασμών ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα και κυρίως τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω του κορονοϊού, υπογράμμισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νίκος Τζανάκης.
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου τόνισε ότι «για να δούμε μια κατακόρυφη πτώση των θανάτων θα πρέπει να φτάσουμε σε αύξηση του ποσοστού του εμβολιασμού που να αγγίζει το 70% σε επίπεδο πληθυσμού. Ενώ όσο ανεβαίνουμε προς το 80% και με δεδομένο ότι οι ηλικίες άνω των 60 ετών θα προσεγγίζουν ποσοστά εμβολιασμού περίπου στο 90%, τότε θα σημειωθεί κάθετη πτώση της θνησιμότητας, σε επίπεδα μονοψήφιων αριθμών».
Πάντως, ο κ. Τζανάκης, προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που η εμβολιαστική κάλυψη κατά της νόσου δεν αυξηθεί σημαντικά, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε 3.000 θανάτους. «Δυστυχώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα μιλάμε για μια εκατόμβη. Ο ιός δεν θα λυπηθεί κανέναν, ειδικά τους ανεμβολίαστους», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι αν και το μέχρι στιγμής ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι ευκαταφρόνητο, ωστόσο «δεν είναι αρκετό ώστε να μετατρέψει την πανδημία σε ενδημία, δηλαδή σε κάτι απλό όπως η γρίπη».
Σημείωσε μάλιστα ότι «αν η χώρα μας είχε αγγίξει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, θα είχαμε 1-5 θανάτους την ημέρα, ίσως και κανέναν».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις ελευθερίες που έχουν δοθεί στους εμβολιασμένους, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε και κυρίως έχουμε το βασικότερο όπλο στα χέρια μας, το εμβόλιο. Δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια κλεισμένοι μέσα, υπάρχει κοινωνική και παραγωγική ζωή. Η ελευθερία δεν είναι ασυδοσία και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι επιστρέφουμε στα παλιά. Σημαίνει πάνω από όλα κοινωνική ευθύνη».