Ανησυχίες ειδικών για τις παρελάσεις & τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στην εστίαση

Τι συνιστούν οι ειδικοί για το αντιγριππικό εμβόλιο συνδυαστικά με εκείνο του κορωνοϊού.

Να μην περάσουν στον κόσμο λάθος μηνύματα από την άρση των περιορισμών για τους εμβολιασμένους και τα νέα μέτρα, ανησυχούν οι ειδικοί, ενώ δεν κρύβουν το άγχος τους για τις παρελάσεις και τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στον πολυσύχναστο και ευαίσθητο κλάδο της εστίασης, για τους οποίους γίνεται βεβαίως σεβαστό το δικαίωμα στην εργασία και για την ώρα τουλάχιστον δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας εμβολίου. 

Στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, και Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

«Δίνουμε λάθος μήνυμα ότι έχει τελειώσει η πανδημία», επισημαίνουν ειδικοί

«Διάβασα με προσοχή την απόφαση της επιτροπής και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Δυστυχώς προκύπτει ένα κλίμα να θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα ενώ δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Πιστεύω ότι δίνουμε λάθος μήνυμα. Πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας. Με προβληματίζει η άρση των μέτρων, γιατί δεν νομίζω ότι θα έχουμε τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ισχύσουν όπως πρέπει τα μέτρα ελευθερίας», σημείωσε ο κ. Μπουλμπασάκος σχετικά με τις ελευθερίες που δίνονται στους εμβολιασμένους.

«Και οι εργαζόμενοι στην εστίαση πρέπει να είναι εμβολιασμένοι»

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τους εμβολιασμένους. Η πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί και αναρωτιέται γιατί να υφίσταται κάποια μέτρα. Πρέπει να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι. Σε χώρο για εμβολιασμένους, να είναι πράγματι μόνο εμβολιασμένοι. Και οι εργαζόμενοι στα μέρη που είναι μόνο για εμβολιασμένους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι επίσης. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος.

«Οι παρελάσεις θα δημιουργήσουν πρόβλημα»

«Αυτός ο χειμώνας ίσως είναι ο τελευταίος δύσκολος χειμώνας. Εγώ θα ήθελα μια αυξημένη επιφυλακή σε ό,τι αφορά αυτό το χειμώνα. Στη Θεσσαλονίκη δίνουμε λάθος μήνυμα. Οι παρελάσεις θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Έχει αλλάξει η άποψη που λέει ότι οι συγκεντρώσεις είναι η εστία που μπορεί να ανάψει τη φωτιά; Στη Βόρεια Ελλάδα πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι ελεύθερες; Η εμβολιαστική κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή είναι από τις χαμηλότερες στη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και κατά της γρίπης, μπορούν να γίνουν την ίδια μέρα

«Και την ίδια μέρα μπορεί κάποιος να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, και την τρίτη δόση. Όποιο εμβόλιο και αν κάνουν οι αντιεμβολιαστές μπορούν κάπως να προστατευθούν, τουλάχιστον να προστατευθούν από τη γρίπη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μιλώντας για την κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι «Στην Αττική τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Πρέπει να συντηρηθεί έτσι, γιατί δε σας κρύβω την ανησυχία μου για τα περιστατικά non Covid. Για το θέμα της γρίπης, πρέπει να γίνει εκστρατεία και για το αντιγριπικό εμβόλιο».

Σχολιάζοντας τέλος την πρόσφατη απώλεια ενός νέου 21 ετών από κορωνοϊό, ο κ. Μανωλόπουλος είπε ότι «Κανείς δεν είναι ασφαλής από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν πια συντριπτικά δεδομένα από τους εμβολιασμούς, αλλά και για την επίδραση που έχει ο κορωνοϊός. Το να αρνούμαστε τους εμβολιασμούς είναι λάθος και πρέπει να το ξανασκεφτούν όσοι φοβούνται και να πάρουν τη σωστή απόφαση κοιτάζοντας τα δεδομένα γύρω τους».

Ποια είναι η γνωμοδότηση της Επιτροπής

«Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που αφορούν στην μειωμένη πιθανότητα νόσησης, μετάδοσης της νόσου, σοβαρής εκδήλωσης της νόσου και νοσηλείας σε ΜΕΘ ή θανάτου για εμβολιασμένους, η Επιτροπή αντιμετωπίζει θετικά την άρση όλων των ισχυόντων περιορισμών στους κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης στους οποίους ήδη έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι. Παράλληλα, τα μέλη της Επιτροπής συστήνουν την διατήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν λιγότερο τον ιό – 1η μέρα ελευθερίας – Τι ισχύει

 

 

ανεμβολίαστοιανησυχίαΑντιγριπικό εμβόλιοειδικοίεργαζόμενη εστίασηςνέα μέτραπαρελάσεις