Συναγερμός έχει σημάνει στο κυβερνητικό και επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας, καθώς ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα της Θεσσαλονίκης,
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τη σημερινή σύσκεψη και μετά από μελέτη των δεικτών σε κάθε περιοχή της χώρας, σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού εντάσσεται η Θεσσαλονίκη, όπως εισηγείται η επιτροπή των επιδημιολόγων.
Μπορεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων να παραμένει στα ίδια περίπου επίπεδα, η όμως πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τους γειτονικούς νομούς που είναι στο κόκκινο είναι μεγάλη και αυτό οδηγεί στην αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, αύριο αναμένεται να αποφασιστεί αν η Θεσσαλονίκη θα μπει στο κόκκινο, αλλά και αν άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Λάρισα, στην οποία καταγράφηκαν σήμερα 122 κρούσματα, θα υπαχθούν στο ίδιο καθεστώς.
Το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα προβληματίζει και προκαλεί ανησυχία, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν ορισμένες από τις περιοχές, όπως είναι οι συχνές επισκέψεις ταξιδιωτών από όμορες χώρες και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Σήμερα ανακοινώθηκαν 2.978 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα και η θετικότητα διαμορφώνεται στο 0,77%. Τα 560 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 435 στη Θεσσαλονίκη, τα 183 στη Λάρισα και τα 122 στην Ξάνθη. 22 ασθενείς κατέληξαν, ενώ οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν ελαφρώς στους 322.
Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν και στο ιικό φορτίο των λυμάτων σε 9 περιοχές. Η μεγαλύτερη αύξηση 198% καταγράφηκε στην Αλεξανδρούπολη και ακολουθεί η Ξάνθη με 166%, η Λάρισα με 62% και η Αττική με 58%.
Σημειώνεται ότι αύξηση παρουσιάζει το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα λοιπόν με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα, 20-26/09/21, στη Θεσσαλονίκη, το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρουσίασε οριακή αύξηση (+18%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 13-19/09/21.