Σταθεροποίηση της πανδημίας στη χώρα μας-«Καμπανάκι» από τους ειδικούς να εμβολιαστούν οι άνω των 55

Η πανδημία βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση ωστόσο σε ορισμένες περιοχές παρουσιάζεται αύξηση όπως η Πιερία και η Βόρεια Ελλάδα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Ο εμβολιασμός προχώρησε καλά. Πάνω από 62% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί αλλά θέλουμε το 100%. Είναι σημαντικό οι μεγαλύτεροι σε ηλικία να εμβολιαστούν, καθώς διατρέχουν κατά 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο νόσησης, σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Ύφεση παρουσιάζει σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, ζητώντας όμως παράλληλα την προσοχή των πολιτών που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, ιδίως όταν βρίσκονται ανάμεσα σε άτομα που είναι ανεμβολίαστα ή αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου.

Για ενδείξεις αποκλιμάκωσης της πανδημίας έκανε λόγο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία τόνισε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί πάνω από το 63% του γενικού πληθυσμού, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος να νοσήσει κάποιος είναι 10 φορές μικρότερος εάν έχει εμβολιαστεί, σε σχέση με το αν δεν έχει εμβολιαστεί. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε για μία ακόμη φορά έκκληση στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να επισκεφτούν τα εμβολιαστικά κέντρα και να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Η κυρία Παπαευαγγέλου συσχέτισε μάλιστα την εμβολιαστική κάλυψη κάποιων περιοχών με την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, όπως είπε, τις τρεις τελευταίες εβδομάδες παρότι υπάρχει έλεγχος της πανδημίας και μείωση της μεταδοτικότητας σε όλη τη χώρα, σε κάποιες περιοχές όπως η Ημαθία, η Πέλλα, η Πιερία, η Ευρυτανία, η Αργολίδα και η Ηλεία τα πράγματα δείχνουν να μην βελτιώνονται.

Μιλώντας συγκεκριμένα για την Αργολίδα και την Πιερία όπου υπάρχει υψηλό επιδημιολογικό φορτίο είπε ότι τα κρούσματα στους άνω των 55 ετών είναι περισσότερα στην Πιερία καθώς εκεί έχει εμβολιαστεί μόνο το 40% των πολιτών αυτής της ηλικίας, απ’ ότι την Αργολίδα που η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη γιατί εκεί έχει εμβολιαστεί το 53%. Η ίδια μίλησε για γραμμική σχέση εμβολιαστικής κάλυψης και κρουσμάτων, κυρίως στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αναφέροντας μάλιστα και στοιχεία που αφορούν την Δυτική Αττική, όπου υπάρχει χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη και αυξημένος αριθμός κρουσμάτων στους άνω των 50 ετών.

Χαρακτήρισε δυσοίωνη την παρατήρηση ότι έχουν πάψει να εμβολιάζονται οι άνω των 65 ετών, ενώ αντίθετα είπε είναι θετικό το γεγονός ότι η εμβολιαστική κάλυψη των φοιτητών βρίσκεται πάνω από το 73%. Όπως είπε, ο αριθμός Rt βρίσκεται στο 0,84 και προέβλεψε ότι για τον επόμενο μήνα ο αριθμός των διασωληνωμένων όσο κι αυτός όσον θα χάσουν τη ζωή τους από κορωνοιό θα παραμείνει σταθερός.

Παπαευαγγέλου: Αποκλιμάκωση της κατάστασης στο ΕΣΥ αλλά δεν θα είναι έκπληξη η αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 15 ημέρες

Μιλώντας για την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είπε ότι υπάρχει αποκλιμάκωση, καθώς αυτή τη στιγμή σε όλη την επικράτεια νοσηλεύονται 2.172 ασθενείς με COVID -19, ενώ ο μέσος 7ήμερος όρος νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, μειώθηκε στις 207 ανά ημέρα. Ωστόσο παρατήρησε ότι το 68% των νοσηλευόμενων είναι άνθρωποι ηλικίας άνω των 55 ετών, κάτι που δείχνει, όπως είπε, γιατί ιδίως οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί.

Αναφερόμενη στα self test, ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι έκπληξη να δούμε αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες 15 ημέρες καθώς όπως είπε βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο όπου έχει αυξηθεί ο αριθμός των self test στους μαθητές, αλλά και τα rapid test σε εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Οι νέες διαγνώσεις που αφορούν σε παιδιά και εφήβους, είπε ότι κυμαίνονται στο 20% με 21%, ποσοστό που είναι σταθερό από τον Ιούλιο, αλλά εκτίμησε ότι είναι λογικό να εμφανιστεί αύξηση τις επόμενες εβδομάδες καθώς άνοιξαν τα σχολεία.

Μαγιορκίνης: Σημαντική μείωση των θανάτων από κορωνοϊό μετά από πολύ καιρό

Στη μείωση που παρουσιάζει ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων κορωνοϊού, για τρίτη εβδομάδα στη σειρά, αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πανδημία, στο υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 12% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση μετά από καιρό», με περίπου 18% λιγότερους νεκρούς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Η επιδημία στην Ελλάδα βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για τρίτη συνεχή εβδομάδα», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, που σημείωσε ακόμη ότι «αναμένεται μια μικρή αύξηση της μεταδοτικότητας, λόγω του περισσότερου χρόνου που περνάμε σε κλειστούς χώρους».

«Το φετινό φθινόπωρο έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με λιγότερο κοινωνικό κόστος», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Ο επίκουρος καθηγητής ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αριθμούς της πανδημίας στον κόσμο και στην Ευρώπη, για την οποία είπε ότι «η επιδημία δείχνει τάσεις ύφεσης, αλλά 3% αύξηση στους θανάτους, που ήταν μικρότερο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χορήγηση τρίτης δόσης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας άφησε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.

Όπως σημείωσε, «το θέμα με την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό ακόμα το εξετάζουμε».

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι ίσως πέφτει κατά ένα μικρό ποσοστό η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια ως προς την πιθανότητα νόσησης, ωστόσο το πιο σημαντικό κομμάτι που αφορά στην προστασία από θάνατο και εισαγωγή στο νοσοκομείο, η αποτελεσματικότητα φαίνεται να διατηρείται.

«Τα εμβόλια δεν προσφέρουν αποστειρωτική ανοσία. Οπότε είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο να κατανοήσουμε κατά πόσο η τρίτη δόση θα είναι χρήσιμη στον γενικό πληθυσμό στη φάση της πανδημίας που είμαστε τώρα ή όχι. Ίσως να είναι πιο χρήσιμο σε μια έξαρση της πανδημίας να δώσουμε ενισχυτικές δόσεις. Δηλαδή γίνεται και αυτή η συζήτηση, με σκοπό να ρίξουμε το Rt. Σε κάθε περίπτωση, τα δεδομένα συγκλίνουν ότι είναι χρήσιμο στους ανθρώπους, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα από το αρχικό σχήμα και αυτοί είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι και οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Η συζήτηση συνεχίζεται, δεν έχει κλείσει. Τα εμβόλια εγκρίθηκαν πρόσφατα και θα βλέπουμε σε βάθος χρόνου την ανοσία που παρέχουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επίκουρος καθηγητής.

 

Βάνα ΠαπαευαγγέλουΓκίκας ΜαγιορκίνηςεμβολιασμοίκρούσματαΜίνα ΓκάγκαΠανδημία