Στον Γαλατά Χανίων την Πέμπτη η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη-Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Τέλος μπαίνει στην αντιπαράθεση για τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη, μετά την ομόφωνη, σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον απόφαση της οικογένειάς του να σεβαστεί την επιθυμία του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη να ταφεί στον Γαλατά των Χανίων, μαζί με τους γονείς και τον αδερφό του.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιώργου Θεοδωράκη

«Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου.

Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια.

Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά Δεν πρόκειται να παραστώ.

Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά.

Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι’αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα.

Γιώργος Θεοδωράκης».

 

Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι αυτό. Μέσα…

Posted by George M. Theodorakis on Saturday, September 4, 2021

Στην πρώτη της ανάρτηση στο Facebook μετά τον θάνατο του Μίκη, η κόρη του, Μαργαρίτα Θεοδωράκη, υποστήριξε: «Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;».

Στην συνέχεια η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρεται σε συναυλίες που έλαβαν χώρα στην Κομοτηνή και στους Φιλίππους και ευχαριστεί τον λαό της Θράκης. «Στη συναυλία χορεύω ζεϊμπέκικο και κοιτώ μέσα στη ψυχή του πατέρα μου», γράφει χαρακτηριστικά. «Με τσιμπούν τα τσιμπούρια. Ορμούν πάνω στο βαρύ μεγάλο σώμα μου… Τα τσιμπούρια θα πέσουν από το κορμί μου. Θα εξαφανιστούν. Βασανιστικά παράσιτα. Κάνω υπομονή».

Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του…

Posted by Margarita Theodorakis on Friday, September 3, 2021

Η αντιπαράθεση για τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε στα δικαστήρια. Την Παρασκευή, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε προσωρινή διαταγή που απαγορεύει στα μέλη της οικογένειας του συνθέτη να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του εκλιπόντος, δεδομένου ότι υπάρχει γραπτή η επιθυμία του ίδιου σχετικά με αυτό το θέμα.

Η απόφαση ελήφθη μετά από προσφυγή προσώπου του περιβάλλοντος του εκλιπόντος ο οποίος υπέβαλε σχετική αίτηση την οποία συνόδευσε με πλήθος εγγράφων που αποδείκνυαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την τελευταία επιθυμία του.

Επισημαίνεται ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είχε εκφράσει την επιθυμία του να ταφεί στο Γαλατά Χανίων, στο κοιμητήριο που βρίσκονται οι γονείς και ο αδελφός του.

Η επιθυμία του είχε γίνει γνωστή από το 2013 όταν έστειλε σχετική επιστολή στον τότε Δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη.

Σε αυτή ο μουσικοσυνθέτης αποκάλυπτε πως η οικογένειά του διαφωνούσε με την απόφασή του και ζητούσε από τον τότε δήμαρχο να μεταβιβάσει την επιθυμία του στον διάδοχό του, σε περίπτωση που ο ίδιος δεν ήταν δήμαρχος όταν θα έφευγε από τη ζωή.

 

ασφαλιστικά μέτραγιοςΜίκης ΘεοδωράκηςταφήΧανιά