Με διαφορετικά μέτρα σχετικά με τα κρούσματα και το κλείσιμο σχολικών μονάδων θα ξεκινήσει στις 13 Σεπτεμβρίου η φετινή σχολική χρονιά. Οι ειδικοί εξετάζουν ένα άλλο μοντέλο σε σχέση με αυτό που ίσχυε πέρυσι, ώστε να μην κλείνει μία τάξη ή ένα σχολείο ολόκληρο όταν ένας μαθητής εντοπιστεί θετικός, αλλά να γίνονται τεστ ακόμα και κάθε μέρα σε όλους τους συμμαθητές του ώστε να ελεγχθεί η διασπορά του ιού. Κι αυτό γιατί, όπως θεωρούν οι επιστήμονες, ένα νέο lockdown είναι απαγορευτικό για την ψυχική υγεία των παιδιών.
Τις πληροφορίες για νέο μοντέλο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά για το κλείσιμο τμημάτων σε σχολεία λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού, επιβεβαιώνει και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία επανέλαβε ότι φέτος «έχουμε τους εμβολιασμούς και δεν θα κρίνουν οριζόντια τα τμήματα. Θα παραμένουν ανοιχτά και θα αυξάνουμε τα τεστ».
Η κ. Κεραμέως επισήμανε μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha ότι «στις 13 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι για τα σχολεία και ήδη το 80% των εκπαιδευτικών είναι εμβολιασμένο και ένα άλλο 10% έχει αποκτήσει φυσική ανοσία».
Άλλωστε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, «από 13 Σεπτεμβρίου, πρώτη ημέρα έναρξης του νέου διδακτικού έτους 2021-2022, οι εκπαιδευτικοί θα οφείλουν να προσέρχονται στην εργασία τους με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης από κορωνοϊό (τελευταίου εξαμήνου) ή βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού τεστ, το οποίο θα πρέπει να πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη του εργαζομένου».
Έως τότε, θα μπορούν οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο να παραλαμβάνουν δύο αυτοδιαγνωστικά (σελφ) τεστ από τα φαρμακεία (εργάσιμες ώρες, πλην διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων), έως την ερχόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, τα οποία θα διενεργήσουν ως εξής: ένα προ της ανάληψης υπηρεσίας στη σχολική τους μονάδα, δηλαδή την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου, και ένα δεύτερο πριν προσέλθουν στα σχολεία την επόμενη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου. Η δήλωση του αποτελέσματος θα πραγματοποιείται με την ισχύουσα και κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά διαδικασία.