Σε συμπληγάδες οι ανεμβολίαστοι από τον Σεπτέμβριο - Ποια μέτρα ανακοινώνονται σήμερα

Με test στη δουλειά - Χωρίς πρόσβαση σε κλειστούς χώρους οι ανεμβολίαστοι

Στην κρίσιμη περίοδο που ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός και με το μυαλό στην επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα στις 12:00, το μεσημέρι νέα δέσμη αυστηρότερων μέτρων, με τους ανεμβολίαστους να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Νο1 ανασταλτικός παράγοντας για την ανάσχεση της πανδημίας είναι οι πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων, αλλά και εκείνων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι.

Στόχος της κυβέρνησης σε πρώτη φάση είναι να βάλει «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους, με απαγόρευση εισόδου σε χώρους συνάθροισης και αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Τι θα προβλέπουν τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα στις 12:00 από τον υπ. Υγείας, Βασίλη Κικίλια, και θα αφορούν κυρίως αυτούς. Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι θα έχουν πλέον πολλές απαγορεύσεις για την συμμετοχή τους στην καθημερινότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ανεμβολίαστοι πολίτες δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε καφετέριες, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και μπαρ που λειτουργούν σε εσωτερικούς χώρους με το σκεπτικό ότι είναι χώροι όπου οι παρευρισκόμενοι δεν μπορούν να μείνουν με την μάσκα. Όσον αφορά τα θέατρα και τους κινηματογράφους εξετάζεται, και θεωρείται το πιθανότερο, να επιτρέπεται η είσοδος και με τεστ 48 ωρών και απαραίτητη τη χρήση μάσκας για όλους τους παρευρισκόμενους.

Με rapid tests οι ανεμβολίαστοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση προβλέπεται η υποχρέωση των εργαζομένων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες να προσκομίζουν rapid test σε εβδομαδιαία βάση, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε δημόσιο τομέα. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι πολύ πιθανό να απαιτούνται 2 test την εβδομάδα.

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν 2 μοριακά test την εβδομάδα, διαφορετικά «αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, πρόσφατης νόσησης ή εργαστηριακού τεστ δεν θα προσέρχονται και δεν θα παρέχουν εργασία», όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, και τα κενά θα καλυφθούν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα είναι εμβολιασμένοι. Αποτέλεσμα self test θα πρέπει να προσκομίζουν και οι μαθητές, δύο φορές την εβδομάδα. Η διάθεση των self test στους μαθητές θα είναι δωρεάν.

Rapid test σε προσιτή τιμή για τους ανεμβολίαστους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν μεγαλύτερες ελευθερίες σε μια σειρά από χώρους και δραστηριότητες. Υποστήριξε ότι σε κλειστούς χώρους που η μάσκα δεν μπορεί να προσφέρει προστασία, όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια, θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους κλειστούς χώρους του πολιτισμού, όπως για παράδειγμα τα θέατρα και τα σινεμά, θα μπορούν να μπαίνουν και οι ανεμβολίαστοι, αρκεί να έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό Rapid Test 48 ωρών.

Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους, αλλά η τιμή αναμένεται να είναι προσιτή. Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με την τιμή, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι αυτή αναμένεται να οριστεί στα 10 ευρώ, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές το μεσημέρι με τις ανακοινώσεις.

«Δεν είναι σκοπός μας να σχηματίσουμε διαχωριστικές γραμμές. Το κράτος μέχρι ένα σημείο μπορεί να διαθέτει πόρους. Είμαστε σε θέση να μπορούμε να εμβολιάσουμε όποιον θέλει και με όποιο εμβόλιο θέλει», τόνισε.

Πού θα απαιτείται rapid test για τους ανεμβολίαστους

Πέρα από τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τους λοιπούς χώρους πολιτισμού, οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζονται rapid test και για την εργασία τους.

Στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση προβλέπεται η υποχρέωση των εργαζομένων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες να προσκομίζουν rapid test σε εβδομαδιαία βάση, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στην εστίαση, είναι πολύ πιθανό να απαιτούνται δύο τεστ την εβδομάδα.

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν 2 μοριακά test την εβδομάδα, διαφορετικά «αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, πρόσφατης νόσησης ή εργαστηριακού τεστ δεν θα προσέρχονται και δεν θα παρέχουν εργασία», όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, και τα κενά θα καλυφθούν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα είναι εμβολιασμένοι. Αποτέλεσμα self test θα πρέπει να προσκομίζουν και οι μαθητές, δύο φορές την εβδομάδα. Η διάθεση των self test στους μαθητές θα είναι δωρεάν.
Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι στις ΜΕΘ

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση στα ραντεβού που κλείνουν οι πολίτες. Επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε καθώς η πλειοψηφία όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ήδη έχει εφαρμοστεί για κάποιους εργαζόμενους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν έχει παρθεί απόφαση για κάποια κατηγορία εργαζομένων.

Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό 65% λιγότερο

Ακόμη ένα στοιχείο που αποδεικνύει ότι το εμβόλιο είναι το ισχυρότερο «όπλο» κατά του κορωνοϊού είναι το ότι οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν μεν να κολλήσουν τον ιό, ωστόσο έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να τον μεταδώσουν.

Τη διαπίστωση αυτή υποστήριξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, τονίζοντας ότι «κολλάνε τον ιό και οι οι εμβολιασμένοι και η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο. Όμως τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους».

Η κοινωνία δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος των αρνητών του εμβολιασμού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι λόγοι όσων αρνούνται τον εμβολιασμό δεν είναι πια αποδεκτοί, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η χώρα «δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων».

Δυστυχώς, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, καθώς αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι είναι γνωστοί, αλλά πια μη αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα, από την πλειοψηφία των πολιτών, από την Κυβέρνηση.

Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων. Προχωράμε στην εξαγγελία και στην εφαρμογή μέτρων και ρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την πλήρη, κατά το δυνατόν, λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, όπου θα παρατηρούνται συναθροίσεις.

Εξετάζεται εκ νέου η χρήση μάσκας παντού κι από όλους

Παράλληλα, η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους είναι κι αυτό ένα μέτρο που εξετάζεται.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι δεν είναι καθόλου απίθανο να επιστρέψει η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό.

Επίσης, υπογράμμισε ότι στο θέμα της μάσκας θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα πρωτόκολλα που ισχύουν. Ο κ. Τζανάκης πρότεινε να φοράμε μάσκες υψηλής προστασίας ή διπλή μάσκα.

 

 

 

ανεμβολίαστοιΚορωνοιόςμέτρα