Δεδομένου ότι τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας παρουσιάζουν ανοδικές τάσεις, οι νοσηλείες έχουν διπλασιαστεί και το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν «τρέχει» με γρήγορους ρυθμούς λόγων των διακοπών και των πυρκαγιών που έπληξαν πολλές περιοχές της, εντείνεται η ανησυχία και ο προβληματισμός σε σχέση με το επιδημιολογικό αποτύπωμα από τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, περίοδο κατά την οποία σημειώνεται μαζική έξοδος από τις πόλεις προς τα νησιά.
Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου δημιουργεί προϋποθέσεις συνωστισμού τόσο στις εκκλησίες και στα προσκυνήματα, όπου συγκεντρώνονται οι πιστοί, όσο και στα πανηγύρια που παραδοσιακά ακολουθούν σε πολλά μέρη της χώρας, ειδικοί, κυβέρνηση και τοπικές αρχές στρέφουν την προσοχή τους στις περιοχές όπου συγκεντρώνεται κάθε χρόνο πολύς κόσμος για να τιμήσει την ημέρα με σκοπό να εξασφαλιστεί η θωράκιση της δημόσιας υγείας και ο σεβασμός στην ιερότητα της ημέρας.
Ανησυχία για τα νησιά-Πού είναι αυξημένες οι μολύνσεις από κορωνοϊό
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν ορισμένα νησιά, όπου τα περιστατικά κορωνοϊού ήταν αυξημένα ήδη πριν τον Δεκαπενταύγουστο.
Μάλιστα, στο «βαθύ κόκκινο» στον ανανεωμένο χάρτη του ECDC βρίσκονται η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες στον συνδυαστικό δείκτη κρουσμάτων-τεστ και δείκτη θετικότητας.
Σημειώνεται ότι χθες, Παρασκευή 13.08.21, εντοπίστηκαν 3.493 νέα κρούσματα στη χώρα, πέθαναν 24 συνάνθρωποί μας ενώ 235 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Παράλληλα, εντοπίστηκαν 927 κρούσματα στην Αττική, αυξήθηκε η διάδοση στη Θεσσαλονίκη, ενώ προβληματίζει η εικόνα Κρήτη και Ρόδο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.
«Η πανδημία παραμένει νόσος των νέων»- Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Όπως ανέφερε την Πέμπτη ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, την τελευταία εβδομάδα το επιδημικό φορτίο στη χώρα μας παρουσιάζει σχετική αύξηση, με τις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας να είναι στο πορτοκαλί και τρεις στο κόκκινο.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, το στέλεχος «Δέλτα» φαίνεται να επικρατεί νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί. Ήδη καταγράφεται στο 79,1% των νέων κρουσμάτων και σύντομα αναμένεται να φτάσει το 90%. Η πανδημία σε αυτή τη φάση παραμένει μια νόσος των νέων, με το 56% των διαγνώσεων να είναι μεταξύ ατόμων ηλικίας κάτω των 34 ετών, ωστόσο, όπως επεσήμανε ο καθηγητής, αρχίζει να πλήττει και μεγαλύτερες ηλικίες ειδικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Όσον αφορά το σύστημα υγείας, το τελευταίο 20ήμερο έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές ασθενών που έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό σε νοσοκομεία, και αυτή τη στιγμή τα ποσοστά κάλυψης απλώς κλινών και κλινών ΜΕΘ COVID είναι στο 40% και 51% αντίστοιχα στο σύνολο της επικράτειας, με τη μεγαλύτερη πίεση να παρατηρείται στην Κρήτη.
Πιθανότητα επιβολής νέων lockdown σε νησιά
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε χθες ότι είναι πολύ πιθανό και σε άλλα νησιά να υπάρξουν τοπικά lockdown όπως συμβαίνει σε Χανιά και Ηράκλειο.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Μαγιορκίνης επεσήμανε αρχικά πως υπάρχει ανησυχία στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης σημειώνοντας πως: «όσοι είναι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσέξουν 10 φορές περισσότερο». Όσοι πάνε στα νησιά αυτή την περίοδο και σε κάθε άλλο τουριστικό προορισμό πρέπει να προσέξουν την νυχτερινή διασκέδαση. Είναι η δραστηριότητα που κινδυνεύει κανείς να κολλήσει περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα αν υπάρχει ενδεχόμενο να παρθούν μέτρα τοπικού lockdown και σε άλλα νησιά, ο κ. Μαγιορκίνης είπε: «είναι πιθανό». Για τα κριτήρια που οδηγούν τους ειδικούς σε αυτή την απόφαση, ο καθηγητής είπε: «αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων τις τελευταίες 15 ημέρες, αλλά και τη δυναμική που έχει το σύστημα υγείας σε κάθε νησί». Επισημαίνεται ότι τα νησιά που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η Νάξος, η Πάρος, η Ρόδος, η Χίος και η Μύκονος.