Κύπρος: Ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε πριν λίγο ομόφωνα το ψήφισμα 2587 με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο) για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Σε δήλωσή του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ευχαρίστησε το Συμβούλιο Ασφαλέιας, εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης, για την ανανέωση της θητείας της δύναμης, για ακόμη έξι μήνες, αλλά και το έργο που επιτέλεσαν. Ευχαρίστησε επίσης τον ΓΓ και τη Γραμματεία του ΟΗΕ και όλες τις χώρες που συνεισφέρουν στη Δύναμη, για την ομαλή ανανέωση της εντολής.

«Η Κυβέρνησή μου θεωρεί ότι η παρουσία της UNFICYP είναι αναντικατάστατη για όσο παραμένει το στάτους κβο και το ένα τρίτο της χώρας παραμένει υπό κατοχή, μία κατάσταση που αποτελεί σοβαρή απειλεί στην ειρήνη και τη σταθερότητα», είπε ο πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο οποίος λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας συναντήθηκε με τον προεδρεύοντας του Συμβουλίου και έδωσε τη συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος είπε πως στα Βαρώσια «γίναμε μάρτυρες μιας παραβίασης των ψηφισμάτων του Συμβουλίου» και οι εξελίξεις εκεί δείχνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει επί τους εδάφους η UNFICYP.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου σημείωσε ότι το ψήφισμα επαναβεβαιώνει το σθεναρό μήνυμα της προεδρικής ανακοίνωσης της περασμένης εβδομάδας, για τα σοβαρότατα και επικίνδυνα τετελεσμένα που δημιούργησε η κατοχική δύναμη στην περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, στις 20 Ιουλίου και ζητά την αντιστροφή τους.

Σημείωσε ακόμη τη σημασία της επαναβεβαίωσης για μια ακόμη φορά από το Συμβούλιο Ασφαλείας της μορφής της διευθέτησης που επιδιώκουμε στην κυπριακή ειρηνευτική διαδικασία, που είναι διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως παρατίθεται από τα σχετικά ψηφίσματα.

«Παραμένουμε έτοιμοι να επαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις σ’ αυτή τη βάση και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία μπορεί να απαντήσει στις ανησυχίες όλων των Κυπρίων σε μία επανενωμένη ανεξάρτητη Κύπρο χωρίς εξωτερική παρεμβολή», συμπλήρωσε ο πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου.

Ικανοποίηση Λευκωσίας για την ανανέωση της θητείας της UNFICYP

Το Κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του εκφράζει ικανοποίηση για την ομόφωνη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (UNFICYP) μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 από το Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ.

Σημειώνεται ότι, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει την Προεδρική Δήλωση του της 23ης Ιουλίου 2021 για τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια
, καταδικάζει εκ νέου τις σχετικές ανακοινώσεις του Προέδρου της Τουρκίας και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας στις 20 Ιουλίου 2021, καλεί σε άμεση ανάκληση των παράνομων ενεργειών που έλαβαν χώρα από τον Οκτώβριο του 2020, και επαναβεβαιώνει τα σχετικά ψηφίσματα, με ειδική αναφορά στα ψηφίσματα 550(1984) και στο 789 (1992).

Είναι σημαντικό ότι, σε σχέση με τα Βαρώσια, το Ψήφισμα επαναλαμβάνει την θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι δεν πρέπει να λαμβάνει χώρα καμιά ενέργεια η οποία δεν είναι συμβατή με τα προαναφερθέντα ψηφίσματα και καλεί όπως αποφεύγονται ενέργειες, οι οποίες υπονομεύουν τις προοπτικές ειρηνικής λύσης.

Σημαντικό, αναφέρεται, είναι παράλληλα το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει όλα τα σχετικά ψηφίσματα του για την Κύπρο, καθώς και τη βάση λύσης του Κυπριακού με ρητές αναφορές στο διατακτικό και προοιμιακό μέρος του ψηφίσματος, καθώς και μέσω αναφοράς στο ιδιαίτερα σημαντικό Ψήφισμα 1251, με το οποίο διασαφηνίζει την θέση του ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε ένα κυπριακό κράτος με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα, με την ανεξαρτησία και εδαφική του ακεραιότητα να είναι διασφαλισμένες, και το οποίο θα αποτελείται από δύο πολιτικά ίσες κοινότητες, όπως αυτό καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα, αποστέλλοντας ξεκάθαρο μήνυμα για τους λόγους που δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά και για τις μελλοντικές προσπάθειες.

Μέσα σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, λέει η ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου εξωτερικών, το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη λύπη του για τη μη επίτευξη συμφωνίας για επανέναρξη συνομιλιών κατά την άτυπη συνάντηση της Γενεύης στις 27–29 Απριλίου 2021 και επαναβεβαιώνει την πλήρη στήριξη στη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για επανέναρξη διαδικασίας συνομιλιών, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Λέει επίσης ότι σημειώνει τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογραμμίζει την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μήνυμα που δεν μπορεί παρά να έχει ως αποκλειστικό αποδέκτη την Τουρκία.

«Το ψήφισμα 2587 εκφράζει την σοβαρή ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του στάτους κβο, γεγονός που παραπέμπει στην ευθύνη του τουρκικού στρατού, και συστήνει σεβασμό στην, κατά τους όρους εντολής, ευθύνη της UNFICYP εντός της ουδέτερής ζώνης. Επαναλαμβάνει την έκκληση του Συμβουλίου προς τον τουρκικό κατοχικό στρατό για αποκατάσταση του στάτους κβο στα Στροβίλια ως αυτό είχε πριν το 2000 και επαναβεβαιώνει ότι θα πρέπει να τυγχάνει σεβασμού η ελευθερία διακίνησης της Ειρηνευτικής Δύναμης», αναφέρεται.

ΚύπροςΟΗΕ