Τεράστια η κομπίνα στον ΕΟΠΥΥ: Εγκέφαλος της συμμορίας λογίστρια με ρόλο consigliere

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της απάτης στον ΕΟΠΥΥ, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο κύκλωμα της απάτης σε βάρος του οργανισμού, συμμετείχαν δεκάδες γιατροί -στην πλειοψηφία τους πνευμονολόγοι αλλά και ορισμένοι ουρολόγοι- ενώ εγκέφαλοι της συμμορίας θεωρούνται από την αστυνομία οι ιδιοκτήτες εταιρείας που πουλάει οξυγόνο, μαζί με τη σύζυγο και τον αδελφό ενός εκ των ιδιοκτητών.

Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση δεν είναι μόνο ο συνολικός αριθμός των γιατρών που εξαπατούσαν τον οργανισμό -54 τον αριθμό- αλλά και το γεγονός, ότι οι μεν 26 γιατροί παραπέμπονται για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και δωροδοκία, αλλά οι υπόλοιποι 28 γιατροί παραπέμπονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης…

Κεντρικό ρόλο στην τεράστια κομπίνα που κόστισε στον ΕΟΠΥΥ πολλά εκατομμύρια ευρώ -καθώς τα μέλη της συμμορίας προμήθευαν τον οργανισμό δήθεν με αέριο οξυγόνου, που κοστίζει 1000 ευρώ, ενώ στην πραγματικότητα παρείχαν συμπυκνωτές οξυγόνου, που κοστίζουν μόλις 90 ευρώ- κατείχε μια λογίστρια.

Μια λογίστρια, που από τους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση, παρομοιάζεται σα να παίζει τον ρόλο του consigliere της Μαφίας, του ανθρώπου δηλαδή που συμβουλεύει τον εγκέφαλο της ομάδας, κινεί τα νήματα και δίνει εντολές στους υφισταμένους, μια γυναίκα που φαίνεται να είχε ιδρύσει 11 εικονικές επιχειρήσεις μέσω των οποίων νομιμοποιούσε τα έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλλήψεις των μελών της οργάνωσης

Δεκατρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γιατροί και τα αρχηγικά μέλη, συνελήφθησαν, από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, με την κατηγορία ότι διέπρατταν απάτες σε βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και προχωρούσαν στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, στη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται ακόμα 65 άτομα, εκ των οποίων 54 ιατροί και ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Όπως εκτιμά η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, το παράνομο οικονομικό όφελος για την οργάνωση και αντίστοιχα η ζημία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει το ποσό 5.000.000 ευρώ.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015, οι εμπλεκόμενοι συγκρότησαν δομημένη εγκληματική οργάνωση για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές δραστηριότητές τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, κυρίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου, σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Στη συνέχεια, μέσω κατάλληλης υποδομής που είχαν διαμορφώσει, πετύχαιναν την εξαπάτησή του Οργανισμού και την αποζημίωσή τους για τις συγκεκριμένες συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς να έχουν εξεταστεί οι φερόμενοι ως ασθενείς, είτε οι κατηγορούμενοι συνταγογραφούσαν υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που απαιτούσε η πάθησή τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να ελαχιστοποιήσουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, καθώς και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών που κατείχαν.

Στη συνέχεια, συνέστησαν και άλλες εταιρείες είτε δικές τους είτε “αχυρανθρώπων”, συγκαλύπτοντας έτσι την παράνομη δραστηριότητά τους και ενσωματώνοντάς την στην νόμιμη λειτουργία των εταιριών, παρουσιάζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα.

Από την αστυνομική έρευνα, αποκαλύφθηκε δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων πραγματοποιούταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων.

Επίσης, εντοπίστηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, χωρίς πραγματική δραστηριότητα, που εμφανίζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, προκειμένου να προσδίδουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ και φαινομενικά παρείχαν στους ασφαλισμένους.

Οι κατηγορούμενοι, με αυτό τον τρόπο απέφευγαν συστηματικά την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος και για τον σκοπό αυτό είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ.

 

ΕΟΠΥΥΚΟΜΠΙΝΑλογίστρια