Πανελλαδικές 2021: Αυτά είναι τα θέματα σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά & Βιολογία

Εξέταση σε Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά, Βιολογία για τους μαθητές των ΓΕΛ, σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις διεξάγονται ομαλά, κανονικά και ανεπηρέαστα από την απεργία για το εργασιακό νομοσχέδιο, σήμερα Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021, με τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) να εξετάζονται στα Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), τα Μαθηματικά (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και τη Βιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).

Συγκεκριμένα, στην τρίτη ημέρα των Πανελλήνιων εξετάσεων -η οποία διεξήχθη κανονικά, δίχως να επηρεαστεί από την πανελλαδική απεργία, οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια «έδωσαν» Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία. Το υπουργείο Παιδείας μόλις ανακοίνωσε τα θέματα που «έπεσαν» σήμερα.

Τα θέματα που «έπεσαν» σήμερα στα τρία μαθήματα κατεύθυνσης (Ομάδων Προσανατολισμού), που διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Πανελλήνιων

Δείτε τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών ΕΔΩ

Δείτε τα θέματα των Μαθηματικών ΕΔΩ

Δείτε τα θέματα της Βιολογίας ΕΔΩ

«Βατά» τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά, Μαθηματικά και Βιολογία

«Βατά» χαρακτηρίζονται σε γενικές γραμμές, από τους καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου, οι οποίοι και σχολίασαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα σημερινά θέματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων στα μαθήματα των Αρχαίων Ελληνικών (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικών (Ομάδες Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής) και Βιολογίας (Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας).

Αρχαία Ελληνικά

«Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά ήταν αναμενόμενα και είχαν την ίδια δομή και μορφή με των περσινών πανελλαδικών», αναφέρει η φιλόλογος καθηγήτρια Γεωργία Μακρή. Στο διδαγμένο κείμενο τα ερωτήματα ήταν σαφή και δεν υπήρχε δυσκολία στην κατανόηση, προσθέτει. «Αυτό που ίσως ξεχωρίσει τους πιο καλά διαβασμένους μαθητές είναι το παράλληλο κείμενο. Το αδίδακτο κείμενο ήταν κάτι που το περιμέναμε και οι γραμματικές και συντακτικές παρατηρήσεις μέτριας δυσκολίας», εξηγεί η κ. Μακρή.

Μαθηματικά

«Διαβαθμισμένης δυσκολίας ήταν τα θέματα των Μαθηματικών, καλύπτοντας μεγάλο εύρος της φετινής ύλης με έμφαση στα σημαντικότερα σημεία της. Οι θεματοδότες επέλεξαν θέματα με γνώμονα τη δύσκολη κατάσταση που επικράτησε αυτή τη χρονιά, τόσο για τους μαθητές, όσο για τους διδάσκοντες», περιγράφει η καθηγήτρια Μαθηματικών Νατάσα Παναγιωτοπούλου.

Στο θεωρητικό θέμα παραλείφθηκε το ερώτημα του ισχυρισμού, που δυσκόλευε στο παρελθόν πολλούς μαθητές. Στο Β Θέμα ζητήθηκε να συζητηθεί μια συνάρτηση, όπως αναμενόταν, στο Γ Θέμα υπάρχει κλιμάκωση ερωτημάτων, όπου απαιτούνταν βασικά θεωρήματα και στο Δ Θέμα, όπως γίνεται παραδοσιακά, απαιτούνταν συνδυαστική σκέψη και να έχει προηγηθεί καλή εξάσκηση, επισήμανε η κ. Παναγιωτοπούλου.

Βιολογία

«Τα θέματα της Βιολογίας κάλυπταν πολύ μεγάλο μέρος της ύλης και ήταν μέτριας και κλιμακούμενης δυσκολίας», αναφέρει η καθηγήτρια Βιολογίας Τάνια Βασιλοπούλου.

Συγκεκριμένα, τα θέματα Α και Β χρειάζονταν καλή γνώση και κατανόηση της ύλης. Ίσως μόνο το Θέμα Δ να δυσκόλεψε τους υποψηφίους και να ήθελε λίγη περισσότερη ώρα από τα υπόλοιπα, σχολίασε η κ. Βασιλοπούλου και συμπλήρωσε, πως «σε σύγκριση με πέρσι τα θέματα ήταν πιο βατά».

Πώς και ποια ώρα, προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα οι υποψήφιοι

Υπενθυμίζεται, ότι υποψήφιοι, εκπαιδευτικοί, διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 πμ και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8 πμ.

Συνέχεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα ΕΠΑΛ την Πέμπτη 17/06/2021

Αύριο, Πέμπτη 17 Ιουνίου, οι απόφοιτοι – υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).

 

 

gelαρχαία ελληνικάβιολογίαΕΠΑΛ-ΠέμπτηθέματαμαθηματικάΠανελλαδικές 2021