Ανησυχία για την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος - Σύσκεψη Χρυσοχοΐδη με ΕΛ.ΑΣ.

Μπαράζ εγκληματικότητας το τελευταίο διάστημα, με τις επιθέσεις για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, αλλά και τις δολοφονίες στο φως της ημέρας, παρότι συνήθως πιθανολογείται πως υποκινούνται από τον χώρο της, όπως η εκτέλεση χθες Δευτέρα του 39χρονου πυγμάχου στη Βάρη, ανησυχούν την κυβέρνηση, που δεν γνωρίζει έως πού μπορεί να φθάσουν αλήθεια, τα πλοκάμια του οργανωμένου εγκλήματος.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται βεβαίως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε σήμερα συνάντηση με τους αρμόδιους αξιωματικούς της Ασφάλειας, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να προβούν σε συντονισμένες ενέργειες κατά της μαφίας που δρα ανενόχλητη το τελευταίο διάστημα.

Αυτό που ανησυχεί την ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι τα χτυπήματα του οργανωμένου εγκλήματος γίνονται φανερά, στο φως της ημέρας και εν ψυχρώ. Ενδεικτικός είναι ο τρόπος με τον οποίο δολοφόνησαν τον 39χρονο πρώην πυγμάχο Τάσο Μπερδέση, που έπεσε νεκρός χθες το πρωί στη Βάρη, αφού «γαζώθηκε» με σφαίρες, σε απόσταση λιγότερη των 3 μέτρων.

Ο εκτελεστής τον αιφνιδίασε και τον πυροβόλησε μέσα από το μαύρο τζιπ και την ώρα που αυτός μόλις που είχε κατέβει από το λευκό Smart για να κατευθυνθεί πεζή σε γυμναστήριο της Βάρης, τη δεύτερη μόλις ημέρα δε, της επαναλειτουργίας των γυμναστηρίων.

Ανησυχία προκάλεσε και το περίεργο συμβάν στην οδό Κουμουνδούρου, στον Άλιμο, το οποίο σημειώθηκε στις 06.00 το πρωί, όταν άγνωστοι γάζωσαν πολυκατοικία, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Περίοικοι ειδοποίησαν την αστυνομία, η οποία έφθασε στο σημείο αλλά δεν εντόπισε κάτι. Περίοικοι, ωστόσο, εντόπισαν αργότερα κάλυκες και οπές στους τοίχους της πολυκατοικίας και ειδοποίησαν εκ νέου την αστυνομία, η οποία επέστρεψε στο σημείο και απέκλεισε την περιοχή, διεξάγοντας έρευνα.

Η ανησυχία για το οργανωμένο έγκλημα φτάνει ως το Μέγαρο Μαξίμου. Ενδεικτικό είναι ότι η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη αναγνώρισε ότι πρόκειται «για ένα ξεχωριστό πρόβλημα, το οποίο προφανώς υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Η κ. Πελώνη τόνισε, βέβαια, ότι η Ελλάδα είναι, ήταν και παραμένει μια ασφαλής χώρα. «Έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά ανθρωποκτονιών και ληστειών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία. Αστυνόμευση στις γειτονιές υπάρχει, έλεγχοι γίνονται και ενισχύονται», σημείωσε η κυρία Πελώνη.

«Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει το καθήκον της. Προφανώς πρέπει να γίνουν και περισσότερα. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι επιχειρησιακά θα κάνει τη δουλειά της και ότι οι δράστες όλων αυτών των περιστατικών θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη», είπε, αφήνοντας έτσι να διαφανεί η ανησυχία της κυβέρνησης ως προς την αποτελεσματικότητα των διωκτικών Αρχών.

Την ίδια ανησυχία εξέφρασε και η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ και υπογραμμίζοντας με έμφαση: «Η πανβαλκανική μαφία έχει αποφασίσει να μεταφερθεί στη χώρα μας», σχόλιο που προκάλεσε αντιδράσεις στα social media.

Την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι αστυνομικοί έλεγχοι σε νυχτερινά καταστήματα, ενώ οι Αρχές «χαρτογραφούν» τα πρόσωπα που εργάζονται στα καταστήματα και τους ρόλους τους.

Παράλληλα, βάσει ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο χάρτης της ελληνικής μαφίας περιλαμβάνει:

499 ονόματα + ο 39χρονος πυγμάχος ήταν στο υπόμνημα που παρέδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, προσφάτως.

  • Οι «Βόρειοι» και «Νότιοι» της Greek Mafia.
  • Δύο στρατόπεδα, 15 φατρίες και 8 υποομάδες.
  • 350 «πρωταγωνιστές» και 250 «βοηθητικοί».

Από το 2009 έως 2021, σε μία 12ετία, εκτελέστηκαν 45 συμβόλαια θανάτου, δεκάδες απόπειρες, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια (2017-2021) σημειώθηκαν 22 δολοφονίες και 6 απόπειρες.

Τους τελευταίους 5 μήνες έγιναν 5 δολοφονίες και την τελευταία 4ετία εκτελέστηκαν 14 συμβόλαια θανάτου, με Καλάσνικοφ.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη εμφανίστηκε κατηγορηματικός ως προς την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, δηλώνοντας: «Θα έχουμε πόλεμο», μία δήλωση που έγινε με αφορμή τα τελευταία περιστατικά ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, ενώ τόνισε πως είναι ζήτημα Δημοκρατίας και όχι μόνο της αστυνομίας και κλείνοντας επισήμανε ότι «το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει ιδεολογικές αναφορές, αλλά έχει πολύ χρήμα και έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες».

 

 

Greek MafiaανησυχίαδολοφονίεςΕΛ.ΑΣ.έξαρσηΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝοργανωμένο έγκλημαΣυμβόλαια θανάτουΣύσκεψη Χρυσοχοΐδη