Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για το ευρωπαϊκό πράσινο πιστοποιητικό το οποίο ξεκίνησε χθες, Δευτέρα, μια πιλοτική φάση δοκιμών σε 18 χώρες της ΕΕ -ανάμεσά τους και η Ελλάδα, συν της Ισλανδίας- για να είναι τεχνικά λειτουργικό έως την 1η Ιουνίου.
Αυτές οι δοκιμές -δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά δεδομένα πολιτών- θα πραγματοποιηθούν για δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή δύο ή τριών χωρών ημερησίως, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιοχάνες Μπάρκε. «Τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή είναι σε πλήρη ετοιμότητα σε αυτή την πρώτη φάση των δοκιμών και είναι θετική η μεγάλη συμμετοχή των χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι χώρες χωρίζονται σε τρία γκρουπ με βάση το κατά πόσο είναι έτοιμες τεχνικά για το πιστοποιητικό.
Εκτός από την Ελλάδα, μεταξύ των χωρών που ανήκουν στην πρώτη ομάδα, είναι η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Εσθονία, το Λουξεμβούργο. Η Κύπρος ανήκει στο δεύτερο γκρουπ που θα προχωρήσει σε δοκιμές λίγο αργότερα.
Παράλληλα με την τεχνική προετοιμασία, σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση για το ζήτημα αυτό. Στόχος είναι ο κανονισμός για το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» να εγκριθεί πριν από τα τέλη Ιουνίου. Η τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να δοθεί την εβδομάδα της 21ης Ιουνίου.
Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξακολουθούν να υπάρχουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία ως το τέλος του μήνα, ώστε το πιστοποιητικό να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο. Το πράσινο πιστοποιητικό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαΐου, με στόχο την έγκαιρη υιοθέτηση και υλοποίησή του, όπως έχει πει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ.
Εξάλλου, οι υπουργοί αναμένεται να επανεξετάσουν τη λίστα των τρίτων χωρών από όπου επιτρέπονται τα ταξίδια προς την ΕΕ, ανάλογα με την επιδημιολογική τους κατάσταση.
Σύμφωνα με το Ευρωκοινοβούλιο, οι κάτοχοι πιστοποιητικού της ΕΕ για τη νόσο Covid-19 δεν θα πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτοαπομόνωση ή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ. Οι ευρωβουλευτές τονίζουν επίσης ότι, προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει «να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ».