Σε κατάσταση συναγερμού οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, καθώς εντοπίστηκε και δεύτερο κρούσμα του στελέχους της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού και μάλιστα, αυτή τη φορά στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το iefimerida.gr, πρόκειται για Έλληνα πολίτη ο οποίος παρακολουθείται από τους ειδικούς, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του.
Την Παρασκευή εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης
Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Παρασκευή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανιχνεύθηκε θετικό δείγμα για τον ιό SARS-CoV-2 με το στέλεχος Β.1.617 το οποίο αποτελεί το επικρατές στέλεχος στην Ινδία.
Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R. Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση, υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.
Αθηνά Λινού: «Μας προβληματίζει η ινδική μετάλλαξη. Είναι μεταδοτική και ανθεκτική»
Τον προβληματισμό της σχετικά με τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, εξέφρασε η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθήνας υπογράμμισε ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι συνέπειες της ινδικής μετάλλαξης τονίζοντας, πάντως, ότι φαίνεται να έχει αρκετά εύκολη μετάδοση. «Θέλουμε να δούμε αν η κατάσταση που βιώνει η Ινδία οφείλεται στην μετάλλαξη αυτή του ιού», σημείωσε.
Παράλληλα, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η ινδική μετάλλαξη είναι ανθεκτική και εξουδετερώνει αντισώματα που αναπτύσσονται με τα εμβόλια. «Μπορεί το εμβόλιο να “πιάνει” εν μέρει την ινδική μετάλλαξη, δηλαδή μπορεί τα εμβόλια να δίνουν ανοσία στο 60% αντί στο 90%».
Τι επισήμαναν για την ινδική μετάλλαξη Μαγιορκίνης και Βασιλακόπουλος
Την Παρασκευή, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ρωτήθηκε για την ινδική μετάλλαξη τονίζοντας ότι η παγκόσμια κοινότητα το παρακολουθεί, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι επικίνδυνο το συγκεκριμένο στέλεχος.
«Μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν, συμβαίνει σε ένταση και συχνότητα στον ιό της γρίπης, γι’ αυτό και κάθε χρόνο το εμβόλιο δεν είναι το ίδιο, επικαιροποιείται για να καλύψει τις αλλαγές. Εδώ, οι αλλαγές είναι αργές και πολύ λιγότερες. Οι επικαιροποιημένες δόσεις των εμβολίων που θα βγουν θα καλύπτουν τις μεταλλάξεις», ανέφερε από την πλευρά του ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Μ. Βέμπερ: «Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να επιβάλουν προσωρινή απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων από την Ινδία»
Την ανησυχία του για την εξάπλωση του ινδικού στελέχους του κορωνοϊού εξέφρασε ο Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ επισημαίνοντας ότι επείγει μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση.
«Τα νέα για την εξέλιξη της κατάστασης τoυ κορωνοϊού στην Ινδία είναι εξαιρετικά ανησυχητικά. Η ινδική μετάλλαξη φαίνεται να εξαπλώνεται γρήγορα και η κατάσταση εκεί απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο», ανέφερε.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ σημείωσε ότι «ορισμένες περιπτώσεις Covid με την ινδική μετάλλαξη έχουν ήδη εμφανιστεί στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της ΕΕ» και υπογράμμισε ότι «αυτή τη φορά, οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ πρέπει να ενεργήσουν αμέσως και να επιβάλουν προσωρινή απαγόρευση εισερχόμενων πτήσεων από την Ινδία και κοινούς ευρωπαϊκούς περιορισμούς εισόδου».