Θεσσαλονίκη: Με πληρότητα που αγγίζει το 100% στις ΜΕΘ αρχίζει η εφημερία στα νοσοκομεία

Αν και παρατηρείται τάση αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, η εικόνα αυτή δεν αντικατοπτρίζεται προς το παρόν στα νοσοκομεία της πόλης, όπου η εφημερία αρχίζει με πληρότητα στις ΜΕΘ που αγγίζει το 100%.

Η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ, βρίσκεται σε ποσοστό 91% σε Αττική και Θεσσαλονίκη και 86% στην υπόλοιπη επικράτεια. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, η εφημερία έκλεισε με τις ΜΕΘ γεμάτες στο 100% και με 28 νέες εισαγωγές περιστατικών covid-19. Στον Άγιο Παύλο, έγιναν 8 εισαγωγές, ενώ η εφημερία του Ιπποκρατείου ξεκίνησε στις 8 το πρωί με 4 κενές κλίνες ΜΕΘ.

Την ίδια ώρα, έκκληση στα μέλη της να συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, απηύθυνε η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος. Ήδη τέσσερις πνευμονολόγοι, έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ και αναμένεται να υπογράψουν συμβάσεις έως τις 30 Ιουνίου, με δυνατότητα παράτασης.

Η εικόνα από τα λύματα της πόλης
Η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 5 Απριλίου ανιχνεύτηκε στην υψηλότερη τιμή της τρέχουσας περιόδου κι έκτοτε με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων τείνει προς χαμηλότερα επίπεδα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 14/04 και της Πέμπτης 15/04 είναι:

  • Μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 12/04 και της Τρίτης 13/04.
  • Μειωμένη κατά 27% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 07/04 και Πέμπτης 08/04.
    «Η εικόνα της εβδομάδας παραπέμπει στις τιμές και τις διακυμάνσεις που μετρούσαμε τον Μάρτιο, πριν την επιδημιολογική έξαρση. Στις ανακοινώσεις του προηγούμενου Σαββάτου λέγαμε πως για να εκτιμήσουμε με ασφάλεια αν η τιμή της 5ης Απριλίου είναι η υψηλότερη της περιόδου και περνάμε σε φάση επιπέδωσης και αποκλιμάκωσης της επιδημιολογικής καμπύλης, χρειαζόμασταν περισσότερα στοιχεία από τις καθημερινές μας μετρήσεις.

Τα στοιχεία, λοιπόν, επιβεβαιώνουν μία σημαντική διαπίστωση, ότι σταδιακά η κατάσταση βελτιώνεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Όμως», συνέχισε ο κ. Παπαϊωάννου, «σε απόλυτες τιμές το ιικό φορτίο ανιχνεύεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα και αν παρατηρήσουμε στο διάγραμμα πώς κινήθηκε η καμπύλη κατά την αποκλιμάκωσή της στο πανδημικό κύμα του φθινοπώρου, θα διαπιστώσουμε πως υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε, για να πούμε ότι είμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο».

Ερωτηθείς αν η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων συμβαδίζει με αυτή στα νοσοκομεία της πόλης ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε πως «η διασπορά του ιού στην κοινότητα αποτυπώνεται μετά από αρκετές μέρες στην κλινική εικόνα, καθώς κάποιοι από τους νοσούντες δυστυχώς θα παρουσιάσουν επιπλοκές και θα χρειαστούν νοσηλεία». «Αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης, η οποία αντικατοπτρίζει την περίοδο της κορύφωσης, και η βελτίωση που παρατηρούμε σήμερα στα λύματα, θα φανεί στα νοσοκομεία στο επόμενο δεκαήμερο».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

 

 

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακών ΦαρμακοποιώνεφημερίαΘεσσαλονίκηΜΕΘ