Σήμερα όπως κάθε Τετάρτη συνεδριάζει η υποεπιτροπή των ειδικών, εξετάζοντας τις προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, από την ερχόμενη Δευτέρα 19 Απριλίου.
Ενώ τα κρούσματα «εκτοξεύτηκαν» χθες πάνω από τις 4.000 και σημειώθηκε νέο ρεκόρ διασηλωνωμένων (802), στην επιτροπή θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να ανοίξουν από την επόμενη εβδομάδα πολυκαταστήματα, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, καθώς και το ενδεχόμενο να λειτουργήσει το λιανεμπόριο χωρίς ραντεβού.
Πιο αναλυτικά, οι λοιμωξιολόγοι θα συζητήσουν σήμερα για:
- Άνοιγμα κέντρων αισθητικής
- Άνοιγμα πολυκαταστημάτων
- Άνοιγμα φροντιστηρίων (μόνο για μαθητές Λυκείου)Λιανεμπόριο χωρίς click away και click in shop, αλλά με ψώνια εντός του καταστήματος, χωρίς ραντεβού. Η εισήγηση είναι για άνοιγμα το Σάββατο 24 Απριλίου.
Σημειώνεται πως, όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, η εισήγηση αυτή θα γίνει εφόσον επιβεβαιωθεί η πτωτική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Η επιτροπή θα συνεδριάσει και την Πέμπτη υπό διευρυμένη σύνθεση και ακολούθως θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις.
Οι ελπίδες για άνοιγμα το Πάσχα
Όσον αφορά στο μεγάλο ζήτημα του Πάσχα και της πιθανής άρσης των μετακινήσεων εκτός νομού, οι αποφάσεις αναμένονται τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι ειδικοί θα δουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, με την κυβέρνηση να δείχνει την πρόθεσή της να επιτρέψει τις μετακινήσεις το Πάσχα διά στόματος Στέλιου Πέτσα.
Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις αναφορικά με το τι θα ισχύσει τις ημέρες του Πάσχα θα ληφθούν κοντά στη Μεγάλη Εβδομάδα και πρόσθεσε: «Πάντως, 14 Μαΐου θα ανοίξουν οι τουριστικές δραστηριότητες. Επομένως τόσο οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις όπως και άλλοι περιορισμοί πρέπει να εξεταστούν και υπό αυτό το πρίσμα».
Οι κατηγορίες πολιτών που εξετάζεται το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν το Πάσχα
Αυτό που εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις σε άλλους νομούς το Πάσχα για τρεις κατηγορίες πολιτών, παρότι κάτι τέτοιο είναι σαφώς αντίθετο με τους κανόνες ισοτιμίας που θα έπρεπε να ισχύουν σε κάθε προηγμένη κοινωνία.
Αυτοί εξετάζεται να είναι:
- Όσοι κάνουν self test και είναι αρνητικοί. Θα πρέπει να το καταχωρούν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και από εκεί θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της τροχαίας.
- Όσοι έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι είναι να επιτραπεί ελεύθερη μετακίνηση για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού.
- Τέλος, μια ακόμη σκέψη είναι να επιτραπεί η ελεύθερη μετακίνηση και σε όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν αναρρώσει, καθώς .θεωρείται πως έχουν αναπτύξει αντισώματα.
Τι ακριβώς ανοίγει και πότε συγκεκριμένα
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι την προσεχή Δευτέρα 19 Απριλίου να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα κέντρα αισθητικής και τα φροντιστήρια, καθώς το «εργαλείο» των self tests και η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού δημιουργούν τις συνθήκες για το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Επόμενη άρση αναμένεται στις 24 Απριλίου με την κατάργηση του click away και του click in shop στο λιανεμπόριο. Έτσι οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς να έχει προηγηθεί ραντεβού, γεγονός που λειτουργεί πολλές φορές αποτρεπτικά, γιατί η αγορά του εκάστοτε προϊόντος είναι προκαθορισμένη και «χάνεται» η ανέμελη βόλτα στις βιτρίνες.
Επόμενος «σταθμός» είναι το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο τοποθετείται μετά το Πάσχα (2 Μαΐου). Οι καλές καιρικές συνθήκες βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και αυτό γιατί σε πρώτη φάση θα επιτραπεί να ανοίξουν καταστήματα που θα έχουν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους. Και αυτό θα γίνει με πολύ αυστηρά μέτρα, περιορισμένο ωράριο και μόνο σε ανοικτούς χώρους.
Τη Μεγάλη Εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το Πάσχα
Με βάση τα δεδομένα της πανδημίας, θα διαμορφωθεί η εικόνα μέχρι την επόμενη εβδομάδα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.
Οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εξετάσουν προσεκτικά όλα τα πιθανά σενάρια, αναλογιζόμενοι και την κόπωση των πολιτών, σε συνδυασμό ωστόσο με την κατάσταση του ΕΣΥ που εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση.
Παράλληλα ερωτηματικό παραμένει πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τις ημέρες των εορτών. Αν δηλαδή η λειτουργία των ναών θα συνεχιστεί με τους περιορισμούς που υπάρχουν έως και σήμερα ή αν τα μέτρα, έστω και ελάχιστα, θα χαλαρώσουν.
Άδωνις Γεωργιάδης: Τραπεζάκια έξω μετά το Πάσχα για την εστίαση
Όσον αφορά την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να ανοίξει αμέσως η εστίαση. Με το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου, δρομολογείται και το άνοιγμα των εστιατορίων, με τραπέζια σε ανοιχτό χώρο εκτός καταστήματος.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, χθες Τρίτη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει αυτό αμέσως μετά την περίοδο του Πάσχα.
«Μετά το Πάσχα πιστεύω θα μπορούμε να ανοίξουμε εάν η εξέλιξη της πανδημίας είναι ομαλή», δήλωσε, ενώ την ίδια εκτίμηση έκανε και ο καθηγητής Γ. Σταμπουλίδης μιλώντας στο Mega. Σύμφωνα με πληροφορίες του καναλιού, δεν αποκλείεται η εστίαση να ανοίξει ακόμη και από την Τρίτη του Πάσχα.
Υπέρ του ανοίγματος τάχθηκε και η Αθηνά Λινού, μιλώντας χθες στο iefimerida,gr: «Βεβαίως, θα έλεγα ναι στη μετακίνηση για το Πάσχα όχι με αυστηρό έλεγχο αλλά με ισχυρή ενημέρωση όσων ταξιδέψουν να γιορτάσουν σε εξωτερικούς χώρους και να συναντήσουν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους σε εσωτερικό χώρο.
Θεμιτό θα ήταν όσοι ταξιδέψουν να υποβληθούν σε self test ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν νοσούν. Μ’ αυτό τον τρόπο θα πάρουν όλοι μία «ανάσα» και δε θα επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αρκεί όλοι να προσέξουν» σχολίασε.
Εκτός της εστίασης, μετά το Πάσχα αναμένεται να γίνει και το άνοιγμα στα σχολεία για τα γυμνάσια και τα δημοτικά, ενώ θα ακολουθήσει ο τουρισμός στις 14 Μαΐου, όπως έχει προαναγγελθεί άλλωστε, από το αρμόδιο υπουργείο.