«Πράσινο φως», στη μετακίνηση σε χωριά, τόπους καταγωγής και εξοχικά σπίτια, για τον εορτασμό του Πάσχα δίνει η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, κρίνοντας πως με αυτόν ακριβώς τον τρόπο χαλάρωσης των μέτρων για τις μετακινήσεις μεταξύ νομών, μπορεί να αποφευχθούν συνωστισμοί και συγκεντρώσεις στα διαμερίσματα των πόλεων που θα επέφεραν αύξηση των κρουσμάτων. Διαβατήριο στους εμβολιασμένους, κλειδί για όλους τα self test.
Όπως μεταδίδει το iefimerida.gr, στο οποίο μίλησε η κυρία Λινού, τα self test είναι το μέσο που μπορεί να διασφαλίσει μιαν ασφαλή έξοδο το Πάσχα, τόσο για τους εκδρομείς, όσο και για τους μόνιμους κατοίκους των προορισμών τους: «Βεβαίως, θα έλεγα ναι στη μετακίνηση για το Πάσχα όχι με αυστηρό έλεγχο αλλά με ισχυρή ενημέρωση όσων ταξιδέψουν να γιορτάσουν σε εξωτερικούς χώρους και να συναντήσουν με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους σε εσωτερικό χώρο. Θεμιτό θα ήταν όσοι ταξιδέψουν να υποβληθούν σε self test ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν νοσούν. Μ’ αυτό τον τρόπο θα πάρουν όλοι μία «ανάσα» και δε θα επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αρκεί όλοι να προσέξουν», επισήμανε η έγκριτη καθηγήτρια.
Για την κυβέρνηση το Πάσχα στο χωριό αποτελεί πρόθεση, στοίχημα και στόχο
Αν και η συζήτηση για το Πάσχα είναι πρόωρη και τα επιδημιολογικά δεδομένα από το άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου θα είναι διαθέσιμα προς εξέταση από τους Επιστήμονες στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει παράθυρο για Πάσχα στο χωριό, με προϋπόθεση το self testing.
Η πρόταση που συζητείται είναι να ακολουθείται η ίδια διαδικασία με αυτή στα σχολεία.
Ο πολίτες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προμηθεύονται με το ΑΜΚΑ τους το δωρεάν τεστ από το φαρμακείο, θα το κάνουν στο σπίτι, θα καταχωρούν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, και από εκεί θα εκδίδουν τη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος, την οποία θα δείχνουν σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας ή της τροχαίας.
Σε περίπτωση που κάποιος βγει θετικός, θα διενεργεί επαναληπτικό test, και εφόσον επιβεβαιωθεί ότι πράγματι νοσεί από κορωνοϊό θα εφαρμόζεται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
Πέφτει ο δείκτης θετικότητας
Σύμφωνα με την Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, τις τελευταίες μέρες παρατηρείται πτώση του δείκτη θετικότητας στη χώρα μας. «Μπορεί να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στους απόλυτους αριθμούς των κρουσμάτων αλλά ο δείκτης θετικότητας πέφτει. Δεν είναι βέβαια σε επίπεδο ασφαλείας, που είναι κάτω από το 4, αλλά δείχνει μια πτωτική τάση», σχολιάζει εκφράζοντας αισιοδοξία για τη συνέχεια.
Αναφερόμενη μάλιστα στα self test η κυρία Λινού τονίζει ότι η κυβέρνηση ορθώς διαχωρίζει τα κρούσματα που καταγράφονται μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών προκειμένου να μη δημιουργηθεί σύγχυση και κρίση.
«Υπάρχει ο κίνδυνος αν παρουσιαστούν από κοινού τα αποτελέσματα των self test των μαθητών με τα άλλα αποτελέσματα που συνήθως έχουμε να δημιουργηθεί μια κατάσταση πανικού, καθώς φυσιολογικά αναμένεται να αυξηθεί 5 με 6 φορές περισσότερο από το σύνηθες ο αριθμός των νοσούντων. Έως ότου αποδώσουν επαρκώς αυτά τα τεστ και έχουν μεγάλη θετική διαγνωστική αξία μπορεί να δούμε πολλαπλάσια κρούσματα», επισημαίνει.
Μέσω των self test θα δούμε την πραγματική διασπορά
Η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, που από την αρχή της πανδημίας είχε ζητήσει τη διενέργεια όσο το δυνατόν περισσότερων τεστ στον πληθυσμό για τον περιορισμό των κρουσμάτων, τονίζει ότι μέσω των self test οι ειδικοί θα μπορέσουν να δουν την πραγματική διασπορά του ιού.
«Από τη μία μεριά θα είναι ευχάριστο, αν λειτουργήσει σωστά αυτό το σύστημα, στη μείωση της ροής και της διασποράς του ιού. Ωστόσο αυτό θα αργήσει να φανεί και αν δε λειτουργήσει και άμεσα η διαδικασία μπορεί να μην αποδώσει. Θα μας δώσει όμως μια ευκαιρία να δούμε πόση είναι η διασπορά στη χώρα και που εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα. Ψευδή αποτελέσματα θα υπάρξουν και ως προς τις δύο πλευρές. Παρ’ όλα αυτά θα μπορούμε να δούμε σε ποιες περιοχές της χώρας υπάρχει μεγάλη διασπορά και να αξιοποιήσει η πολιτεία τα στοιχεία αυτά στην κατεύθυνση λήψης στοχευμένων μέτρων», λέει η Αθηνά Λινού.
Η μεγάλη διασπορά προέκυψε από τα ΜΜΜ – Ασφαλές το άνοιγμα της αγοράς
Αναφερόμενη στις επιπτώσεις από το άνοιγμα της αγοράς η Αθηνά Λινού λέει: «Το άνοιγμα της αγοράς με προσοχή δε θα δημιουργήσει πρόβλημα. Είμαι πεπεισμένη γι’ αυτό. Αυτό που θα δημιουργήσει πρόβλημα είναι αν ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και δεν υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των ανθρώπων που θα μπορούν να μπουν μέσα σ’ αυτά.
Δυστυχώς, η μεγάλη διασπορά προέκυψε από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τη βιομηχανία όπου συγκεντρώνονται πολλοί άνθρωποι και τα νοσοκομεία. Δεν ήταν στα μικρομάγαζα και τα μικρά σχολεία της περιφέρειας το πρόβλημα».
Σαρηγιάννης: Όχι στο «Πάσχα στο χωριό», για να χαρούμε ένα καλό Kαλοκαίρι
Είμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης πανελλαδικά και στην Αττική και σιγά-σιγά στη Θεσσαλονίκη που θα είναι πιο ήπια, δήλωσε ωστόσο σήμερα Τρίτη ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τασσόμενος κατά του Πάσχα στο χωριό.
«Θα πρέπει να μη ρίξουμε τις άμυνες, τα μέτρα προστασίας και τις μάσκες, αποστάσεις κ.λπ. και να μεγιστοποιήσουμε την εφαρμογή των self test», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης στον ΘΕΜΑ 104,6, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας.
«Στα 250.000 selt test που έγιναν το Σαββατοκυριάκο και τη Δευτέρα βρέθηκαν περίπου 600 ασυμπτωματικοί, κάτι που δείχνει ότι οι πιθανότητες να κολλήσουν αυτοί οι άνθρωποι άλλους είναι πολύ μεγάλες. Θα βρούμε από αυτούς και άλλους από την ιχνηλάτηση», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δούμε αποσυμπίεση στις ΜΕΘ προς το τέλος του μήνα.
Για το Πάσχα ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι θα προτιμούσε «να μην κάνουμε στο χωριό γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι και να μη διώξουμε αυτό που έχουμε χτίσει έως τότε και να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε».
Παράλληλα εξέφρασε τις ενστάσεις του για το άνοιγμα της εστίασης στον απόηχο των κορωνοπάρτι.