Για «ηφαίστειο που βράζει», μίλησε ο Νίκος Καπραβέλος, αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνα στο λεκανοπέδιο της πρωτεύουσας και προειδοποίησε πως: «Δεν έχει γίνει ακόμα έκρηξη κρουσμάτων στην Αθήνα, όπως στη Θεσσαλονίκη».
Ο ίδιος μίλησε δε, για λάθος στρατηγική και τόνισε πως τα αναποτελεσματικά μέτρα μπορούν να αρθούν, καθώς το λάθος που επισήμανε είναι πως στην Ελλάδα θέσαμε υπό περιορισμό τις δραστηριότητες των πολιτών και όχι τα κρούσματα ανάμεσά τους.
Επισήμανε ωστόσο πως δεν έχουμε ακόμη φτάσει στην κορυφή της καμπύλης του τρίτου κύματος της πανδημίας και ίσως δεν έχουμε ακόμα δει το λεγόμενο peak, τον ανώτατο δηλαδή αριθμό κρουσμάτων, κάτι που άλλωστε προσπαθούμε ως χώρα να αποφύγουμε.
Τα αναποτελεσματικά μέτρα μπορούν πλέον να αρθούν
Ο Διευθυντής Β΄ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 επισήμανε, πως ήταν λάθος η στρατηγική «να κυνηγήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα και όχι το κρούσμα».
Επικαλέστηκε μάλιστα το παράδειγμα της Ιαπωνίας των 120 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία έχει περίπου τον ίδιο αριθμό θανάτων με τη χώρα μας.
«Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς», προειδοποίησε, καθώς μία «λάθος τακτική θα οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου». Είπε πως κάποια μέτρα, που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά, μπορούν να αρθούν, ωστόσο πρέπει να υπάρχει εγρήγορση.
Τι είπε ο Νίκος Καπραβέλος για τα self tests
Σε ό,τι αφορά τα self tests, υπογράμμισε πως πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. Το ζήτημα, είπε, είναι το πώς θα γίνει η διαχείριση των κρουσμάτων, εξηγώντας πως με τη μαζική χρήση των self tests, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φθάσει στις 15.000.
Παράλληλα, σημείωσε πως αν κάποιος δεν κάνει σωστά το self test, μπορεί να προκύψει αποτέλεσμα που θα είναι ψευδώς αρνητικό. Προϋπόθεση για τη σωστή αξιοποίηση των self tests, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, είναι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Νίκος Καπραβέλος προειδοποίησε πως μέχρι το τέλος Απριλίου η Αθήνα θα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ, οποιοδήποτε άνοιγμα δραστηριότητας.