Προς άνοιγμα αγοράς στις 5 Απριλίου - Αργότερα τα σχολεία - Τετάρτη η εισήγηση των ειδικών

Παρά το αίτημα, του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει κατατεθεί μάλιστα και δημόσια, αιτούμενο να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, από την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως η προτεραιότητα θα δοθεί τελικά στην αγορά και στην επανεκκίνηση του λιανεμπορίου.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες, κι εάν δεν υπάρξει δυσάρεστη ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα, ο οδικός χάρτης που θα ακολουθηθεί θα είναι ο εξής:

Προς άνοιγμα λιανεμπορίου στις 5 Απριλίου

  • Στις 3 Απριλίου θα απελευθερωθεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο.
  • Στις 5 Απριλίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο με self test και φυσική παρουσία πελατών στα καταστήματα – δηλαδή, χωρίς click away.
  • Το άνοιγμα των σχολείων θα πάει μερικές μέρες αργότερα, στις 12 Απριλίου.

Τι θα εξετάσει η Επιτροπή Ειδικών την Τετάρτη

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως θα πρέπει να πάμε σε κάποιο άνοιγμα δραστηριοτήτων σε ανοιχτούς χώρους και διάχυση του κόσμου σε δραστηριότητες μη μολυσματικές.

Τόνιζαν ωστόσο ότι αυτό δεν είναι παρά πρόθεση της κυβέρνησης και ότι τις όποιες αποφάσεις θα τις πάρει σε κάθε περίπτωση η επιτροπή των ειδικών, που συνεδριάζει αύριο, Τετάρτη.

Η επιτροπή θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και θα λάβει σχετικές αποφάσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας.

Έτσι από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, αναμένεται να ανοίξει το λιανεμπόριο, ίσως και μαζί με τα Λύκεια και τα Γυμνάσια, όπως έχει αιτηθεί το υπουργείο Παιδείας, ενώ θα υπάρξει κάποια χαλάρωση και στη διαδημοτική μετακίνηση.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο, θα δίνεται η δυνατότητα στον καταναλωτή να πάει για ψώνια μόνο μία φορά την ημέρα με αποστολή sms στον νέο 5ψήφιο τηλεφωνικό κωδικό 13032, ώστε να συγκρατηθεί η ανεξέλεγκτη κινητικότητα.

Εάν εξακολουθήσει να ισχύει το μέτρο του sms, τότε το λιανεμπόριο μπορεί να ανοίξει χωρίς click away και click inside. Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι το άνοιγμα της εστίασης, που παραμένει κλειστή από τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως ο Άκης Σκέρτσος προανήγγειλε ήδη ότι εντός του Απριλίου ότι θα ανοίξει η εξωτερική εστίαση ενώ πριν από το Πάσχα αναμένεται και η άρση του περιορισμού μετακίνησης από νομό σε νομό.

Τι θα κρίνει τον χρόνο επιστροφής στα σχολεία

Ως προς τα σχολεία, αυτή τη στιγμή εξετάζονται δύο εκδοχές: Η πρώτη είναι στις 12 Απριλίου να επιστρέψουν  στις τάξεις οι μαθητές μόνον της τρίτης Λυκείου και μία εβδομάδα αργότερα να επαναλειτουργήσουν πλήρως Γυμνάσια και Λύκεια.

Η δεύτερη προβλέπει καθολική επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων στις 12 του μήνα.

Βασικό στοιχείο το οποίο θα κρίνει το τελικό μοντέλο επαναλειτουργίας των σχολείων είναι το πότε θα είναι ευρέως διαθέσιμα τα μαζικά self tests, που θα προμηθεύονται δωρεάν οι πολίτες από τα φαρμακεία και στα οποία θα υποβάλλονται κάθε Δευτέρα μαθητές και καθηγητές.

Αν οι προμήθειες φτάσουν εγκαίρως στα φαρμακεία, δηλαδή έως τις 10 Απριλίου, η κυβέρνηση φαίνεται να προτάσσει το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου.

Οι τελικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση θα γίνουν έως την Πέμπτη και κατόπιν της αυριανής εισήγησης των επιδημιολόγων.

Σαρηγιάννης: Αναμένουμε την κορύφωση της πανδημία στις 8 με 9 Απριλίου

Οι ειδικοί, πάντως, είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και τονίζουν ότι τα βήματα “ανοίγματος” που θα γίνουν πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης χαρακτήρισε “παρακινδυνευμένο” να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου. Πρότεινε αρχικά επαναλειτουργία μόνον των λυκείων, αργότερα του εμπορίου, και επανεκκίνηση της εστίασης μετά το Πάσχα.

Ο ίδιος εκτίμησε δε, ότι τη μέγιστη τιμή κρουσμάτων θα τη δούμε αρχές Απριλίου, γύρω στις 8-9 Απριλίου όπως είπε, και στην συνέχεια θα δούμε αποκλιμάκωση.

 

 

άνοιγμα λιανεμπόριοάνοιγμα σχολείαΆρση lockdownΔημοσθένης Σαρηγιάννηςεπιτροπή Τσιόδρα