Στη «μέγγενη» το ΕΣΥ: Αύξηση κρουσμάτων κατά 14% - Τα στοιχεία των 2 τελευταίων εβδομάδων

Σταθερά αυξητική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), που εντείνεται συνεχώς, καθώς το προηγούμενο τριήμερο σημειώθηκαν περί τις 1.500 νέες εισαγωγές λόγω covid-19.

Το γεγονός ανέβασε τις συνολικές νοσηλείες σε πάνω 5.000 στο σύνολο της Επικράτειας. Πλέον το ΕΣΥ βρίσκεται μια ανάσα από το να εμφανίσει πάνω από 700 διασωληνώσεις ασθενών.

Το δε αρνητικό είναι η διατήρηση των ενεργών κρουσμάτων σε πάνω από 21.000, με το 50% και πλέον να έχουν επιβεβαιωθεί στην Αττική, όπου χθες διατάχθηκε η επιστράτευση 206 ιδιωτών ιατρών.

Χθες Δευτέρα 22 Μαρτίου καταγράφηκε ένα ακόμη αρνητικό ρεκόρ διασωληνώσεων με το σύνολό τους να φτάνει στην Επικράτεια τις 681. Μάλιστα ο επταήμερος μέσος όρος έφτασε τις 650, επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το δεύτερο κύμα τον Νοέμβριο όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος δεν είχε φτάσει ούτε τις 610.

Τα στοιχεία των 2 τελευταίων εβδομάδων

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία των 2 τελευταίων εβδομάδων, ήτοι τα κατά μέσο όρο περίπου 2200 κρούσματα ημερησίως, οι νέες εισαγωγές ημερησίως στα νοσοκομεία έχουν διαμορφωθεί στις 470. Από αυτές πάνω από τις μισές στα νοσοκομεία της Αττικής. Πλέον η εξεύρεση ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είναι κάτι τραγικά δύσκολο.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης από το βήμα της Βουλής χθες χαρακτήρισε ως «μητέρα των μαχών» τον αγώνα που δίνει το τελευταίο διάστημα το ΕΣΥ και το υγειονομικό προσωπικό για την αντιμετώπιση των αυξημένων εισαγωγών και διασωληνωμένων στα νοσοκομεία της χώρας

Ο ίδιος ανέφερε ότι τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν προστεθεί στο σύστημα 1.000 επιπλέον κλίνες εκ των οποίων οι 500 από τον ιδιωτικό τομέα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ θέλοντας να αποκρούσει τα πυρά του πρώην Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, από τον ΣΥΡΙΖΑ, περί περιορισμένης επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών και ευνοϊκής μεταχείρισης των ιδιωτικών κλινικών, χαρακτήρισε το μέτρο της επίταξης «έσχατο όπλο» διαβεβαιώνοντας όμως πως όποτε χρειαστεί αυτό θα αξιοποιηθεί.

«Έχουμε στην διάθεσή μας όλα τα όπλα και σήμερα στην κορύφωση του κύματος τα ρίχνουμε στην μάχη προκειμένου να νικήσουμε. Ο ιδιωτικός τομέας θα πάρει και covid περιστατικά. Όμως ποια είναι η κατάσταση; Σε ιδιωτικές ΜΕΘ γίνονται διακομιδές non covid περιστατικών ώστε το δημόσιο να αφιερωθεί στην κεντρική μάχη», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Αύξηση κρουσμάτων κατά 14%

Οι επόμενες 3 μέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς στα επιδημιολογικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν, θα αποτυπωθεί η ένταση του τρίτου κύματος της επιδημίας. Κύκλοι της επιστημονικής κοινότητας δεν είναι αισιόδοξοι για τις επόμενες μέρες, καθώς φαίνεται πως το τελευταίο δεκαήμερο και παρά τα μέτρα δεν επιτεύχθηκε υποχώρηση των κρουσμάτων.

Ειδικότερα, το εν λόγω διάστημα η Αττική σημείωσε αύξηση κρουσμάτων κατά 14% με τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα να πλησιάζουν τις 11.000.  Την ίδια στιγμή πάλευε να περιορίσει τη διασπορά, στη Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη παρουσιάστηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 16%, στη Στερεά Ελλάδα 15% και στην Κεντρική Μακεδονία η οποία ταλαιπωρήθηκε έντονα στο δεύτερο κύμα κατά 14%.

Για μια ακόμη φορά διαπιστώνεται ότι η διαδικασία των ελέγχων στις περιοχές αυτές για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων χάσκει, με αποτέλεσμα ο ιός να ξεφεύγει.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, διαπιστώνεται ότι τα ενεργά κρούσματα -επιβεβαιωμένες διαγνώσεις του τελευταίου δεκαημέρου- δείχνουν σημαντική άνοδο σε όλη της Επικράτεια, ξεπερνώντας τα 21.000.

Αυτά εμφανίζονται ως εξής:

Αττική 10.726
Κεντρική Μακεδονία 3.318
Δυτική Ελλάδα 1.355
Στερεά Ελλάδα 992
Θεσσαλία 1.263
Πελοπόννησος 768
Κρήτη 800
Ήπειρος 410
Νότιο Αιγαίο 300
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 365
Ιόνια Νησιά 146
Δυτική Μακεδονία 570
Βόρειο Αιγαίο 236

Επίσης στο διάστημα 13-22 Μαρτίου η αύξηση των κρουσμάτων στις ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές της Ελλάδας, διαμορφώνεται ως εξής:

Δυτική Ελλάδα 15,75%
Κρήτη 15,73%
Στερεά Ελλάδα 15,27%
Αττική 14,25%
Πελοπόννησος 14,02%
Ήπειρος 12,22%
Νότιο Αιγαίο 10,94%
Ιόνια Νησιά 9,64%
Δυτική Μακεδονία 8,67%
Θεσσαλία 7,59%
Βόρειο Αιγαίο 7,55%
Κεντρική Μακεδονία 5,47%
Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2,57%

Φυσικά για κάθε περιοχή η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου αποδίδεται σε πιο συγκεκριμένες περιοχές, όμως είναι ξεκάθαρο πως λόγω της μη τήρησης των μέτρων του lockdown και της κινητικότητας του πληθυσμού ο ιός επεκτείνεται ραγδαία.

 

 

ΕΣΥκρούσματαΜΕΘ