Λίγες ώρες μας χωρίζουν από την ανακοίνωση της μερικής χαλάρωσης μέτρων από τον Νίκο Χαρδαλιά, με τους ειδικούς να συνεδριάζουν ήδη από τις δέκα το πρωί, επανεξετάζοντας ακόμα και τα μέτρα που έχουν κατ’ ουσία κλειδώσει και εξετάζοντας τρόπους, να βοηθήσουν τον κουρασμένο πολίτη, να ανακτήσει δυνάμεις, χωρίς να ξεχνάει ωστόσο πως ο κίνδυνος, που ενέχει το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με τις μεταλλάξεις, δεν εφησυχάζει.
Η μερική χαλάρωση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα, ήδη από το Σαββατοκύριακο, όμως την ίδια στιγμή οι λοιμωξιολόγοι απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν πολύ προσεκτικοί στην καθημερινότητά τους και στις επαφές που έχουν, καθώς ο κορωνοϊός παραμένει εδώ και η μεταδοτικότητά του στην παρούσα φάση, εξαιτίας της έξαρσης κρουσμάτων και των μεταλλάξεων, βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Έκκληση για προσοχή: Όχι στον εφησυχασμό προειδοποιούν οι ειδικοί
«Ας μην προδικάζουμε, ας δούμε τι θα ανακοινωθεί», δήλωσε ο ερευνητής γιατρός του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ, Γ.Παυλάκης, ερωτηθείς για το lockdown και τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.
Ο γιατρός απηύθυνε έκκληση στον κόσμο «να μην τα χαλάσουμε τώρα» και τόνισε πως «δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορωνοϊό».
Χαρακτήρισε «υπεραπλουστατευτικό» το «όλοι μέσα ή το όλοι έξω» και «καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα». «Όσοι δεν έχουν δικό τους στη ΜΕΘ, δεν καταλαβαίνουν», εκτίμησε, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να δοθεί λάθος σήμα ότι, “τελειώσαμε”».
Σύμφωνα πάντως με τον γιατρό, «τα μέτρα δουλεύουν, δεν γίναμε Πορτογαλία».
«Δεν πρέπει να αφήσουμε την κούραση και την ηττοπάθεια να μας κυριεύσουν», επισήμανε εκτιμώντας πως «υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση».
Ο ιός με τις μεταλλάξεις αντεπιτίθεται – Πρέπει να το έχουμε όλοι κατά νου
Ο γιατρός επέμεινε στο ζήτημα των μεταλλάξεων, ξεκαθαρίζοντας πως ο κορωνοϊός δεν είναι πια αυτό που ήταν, αλλά είναι πολύ πιο μεταδοτικός. «Να καταλάβει ο λαός ότι ο ιός αντεπιτίθεται», είπε σχετικά.
«Είμαι κατά του “ανοίξτε τα όλα”, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα», τόνισε, προτείνοντας στην κυβέρνηση «να πει ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες».
Για το τότε άνοιγμα δε πρότεινε δύο βασικές προϋποθέσεις που είναι τα rapid test και ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Σκουτέλης: Τα μέτρα δεν έχουν πετύχει – Κίνηση υψηλού ρίσκου ωστόσο η μερική χαλάρωση τους
Από την άλλη, επιφυλακτικός ως προς τη μερική χαλάρωση των μέτρων εμφανίστηκε ο καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, κάνοντας λόγο για κίνηση υψηλού ρίσκου.
«Τα μέτρα δεν έχουν έως τώρα πετύχει, όχι γιατί ήταν άσχημα και κακά προγραμματισμένα αλλά γιατί δεν εφαρμόστηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στον «Θέμα 104,6» επισημαίνοντας παράλληλα την κόπωση που υπάρχει στον κόσμο.
Δημόπουλος: Καθημερινά έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία
Τα σημερινά μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, παραδέχθηκε σήμερα και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος ενόψει της ανακοίνωσης του νέου μείγματος περιοριστικών μέτρων το απόγευμα, ενώ αναφέρθηκε και στα στοιχεία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
«Κάθε μέρα στην Αττική έχουμε πάνω από 200 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Προφανώς και τα μέτρα που έχουμε σήμερα δεν φαίνεται να αποδίδουν ιδιαίτερα, πάντα υπάρχει η άποψη ότι αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα θα είχαμε μεγαλύτερο αριθμό (σ.σ κρουσμάτων – θυμάτων), αλλά δεν αποδεικνύεται αυτό» τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ στον ΣΚΑΪ.
Τόνισε ότι είναι μια «πολύ δύσκολη μέρα σήμερα, με αυξανόμενο αριθμό ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ και υπεράνθρωπες προσπάθειες του ΕΚΑΒ. Κάθε μέρα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, με πολύ μεγάλη πίεση και εξάντληση προσωπικού, πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να επιταχυνθούν οι διορισμοί ειδικευομένων γιατρών υπάρχει μικρή λίστα αναμονής και μια γραφειοκρατία, πρέπει να επιλυθεί έστω και την τελευταία στιγμή, στηρίζουν την 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων…».