«Όσο κι αν στην πράξη μένουν πολλά να κατακτηθούν, όσο κι αν αποδεικνύονται ανθεκτικά τα στερεότυπα, οι προκαταλήψεις, οι έμφυλες διακρίσεις στον εργασιακό, τον κοινωνικό και τον οικογενειακό χώρο, οι σημερινές Ελληνίδες βαδίζουν με αυτοπεποίθηση στον δρόμο της χειραφέτησης», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας.
Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η κ. Σακελλαροπούλου, τόνισε ότι το βλέμμα μας είναι στραμμένο στις γυναίκες της εύθραυστης επιβίωσης και στα προβλήματα που αυτές αντιμετωπίζουν και τα οποία έγιναν εμφανέστερα στις συνθήκες της πανδημίας.
Ως τέτοια, περιέγραψε τη διόγκωση της ενδοοικογενειακής βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, την εργασιακή ανασφάλεια, την τρομερή συμπίεση που υφίστανται όσες βρίσκονται σε συνθήκες πολλαπλής ευαλωτότητας, δηλαδή μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, ηλικιωμένες με πενιχρά εισοδήματα, πρόσφυγες και μετανάστριες, συχνά θύματα σωματεμπορίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας και πολλαπλής κακοποίησης.
« Η τραυματισμένη σιωπή τους, δεν θα γίνει ποτέ κραυγή, κι αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος να τις ακούσουμε», είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την ομιλία της οποίας παρακολούθησε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για το ελληνικό κίνημα #MeToo, επισήμανε ότι αυτό αποκάλυψε μια ανεπούλωτη και ανομολόγητη κοινωνική πληγή, τις ενδοοικογενειακές, ενδοεπαγγελματικές, ενδοσυντεχνιακές μορφές αυταρχισμού που καταλήγουν στη χρόνια υποτίμηση, εκμετάλλευση και βία εναντίον των γυναικών. «Παροτρύναμε τα θύματα του σεξισμού, της κακοποίησης, της κατάχρησης εξουσίας να μιλήσουν, διαβεβαιώνοντάς τα ότι η καταφυγή στη δικαιοσύνη αποτελεί δικαίωμα και ταυτόχρονα ασπίδα προστασίας», παρατήρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Πάντως, η κ. Σακελλαροπούλου, υπογράμμισε ότι όσο αυστηρό και να γίνει το νομοθετικό πλαίσιο ,ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν αν δεν ανατραπούν νοοτροπίες και αντιλήψεις βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας και αν μέσω της συστηματικής διαπαιδαγώγησης δεν καταλυθούν τα στερεότυπα και οι έμφυλες διακρίσεις που αλλοιώνουν τις σχέσεις και δημιουργούν άγονη και οδυνηρή αντιπαλότητα ανάμεσα στα φύλα.
Μητσοτάκης: Το #MeToo στην χώρα μας είναι σημαντική κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας
Σε σύντομη παρέμβαση του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία στην χώρα μας και που φαίνεται να είναι γένους αρσενικού, καθώς -όπως είπε- μιλάει για ήρωες και όχι για ηρωίδες, όπως αυτές που μνημόνευσε στην ομιλία του η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αναφερόμενος στην έλευση του κινήματος #MeToo στην χώρα μας, ο πρωθυπουργός ,έκανε λόγο για σημαντική κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας μέσω της οποίας τα θύματα μπόρεσαν για πρώτη φορά να εκφράσουν δημόσια κρυμμένα μυστικά, που ήταν βαθιά καταχωνιασμένα στις ψυχές τους.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο ρόλο των γυναικών στους δύσκολους μήνες της πανδημίας, λέγοντας ότι «οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, στις νοσηλεύτριες, στις εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ και τους οίκους ευγηρίας, στις δασκάλες και τις καθηγήτριες που τόσα συνεισέφεραν στη μεγάλη προσπάθεια».