Αυξήθηκε κατά 70% το βρετανικό στέλεχος κορωνοϊού στην Ελλάδα: Πίνακας κρουσμάτων

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, η βρετανική μετάλλαξη του νέου κορωνοϊού παρουσιάζει αύξηση 70%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης εξέτασε 944 δείγματα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου και από αυτά τα 677 βρέθηκαν με την βρετανική μετάλλαξη η οποία έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα.

Παράλληλα εντοπίστηκαν και 21 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, κάτι που σημαίνει πως από τα 944 δείγματα που εξετάστηκαν, τα 702 αφορούν μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Ουσιαστικά επιβεβαιώνονται και όσα είπε πρόσφατα ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος στο iefimerida.gr, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το στέλεχος με τη βρετανική μετάλλαξη φαίνεται ότι εξαπλώνεται με σημαντική ταχύτητα στη χώρα μας και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί».

1.755 τα κρούσματα μετάλλαξης στη χώρα – Πώς κατανέμονται γεωγραφικά

Από την εμφάνιση του πρώτου δείγματος μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού, έχουν ταυτοποιηθεί 1.755 κρούσματα μετάλλαξης.

Από αυτά τα 1.667 αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη, ενώ 48 αφορούν στην νοτιοαφρικανική.

Όσον αφορά στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις εξής περιοχές:

41 στη Θεσσαλονίκη
5 στην Αττική
2 Στα Ιωάννινα

Από την άλλη, το στέλεχος της βρετανικής μετάλλαξης εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Σε τριψήφιο αριθμό βρίσκονται ήδη οι περιοχές της Αθήνας (Ανατολική Αττική 128, Βόρειος Τομέας Αθηνών 194, Δυτικός Τομέας 136, Νότιος Τομέας 118) όπως και η Θεσσαλονίκη (200), αλλά και το Ηράκλειο (116), ενώ ακολουθούν Ρέθυμνο (46), Λασίθι (30) Πειραιάς (28) και Λάρισα (28).

Αυξάνονται σταθερά οι διασωληνωμένοι

Εν τω μεταξύ, τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δουλεύουν στο «κόκκινο» κυρίως στην Αττική, καθώς συνεχίζεται η αύξηση των εισαγωγών, αλλά και των ασθενών που είναι διασωληνωμένοι. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι διασωληνώσεις ασθενών έχουν φτάσει τις 449, την ώρα που στην Αττική οι κλίνες ΜΕΘ είναι σε ποσοστό άνω του 90% κατειλημμένες.

Γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας «τρέχει» το σχέδιο με την ενίσχυση των νοσοκομείων με κλίνες για ΜΕΘ, καθώς και την αναδιάταξη στα νοσοκομεία που κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αντέξει το σύστημα Υγείας.

Κατά τον καθηγητή επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής κ. Δημήτρη Παρασκευή, οι επόμενες 15 ημέρες θα παραμείνουν εξαιρετικά δύσκολες για τα νοσοκομεία, καθώς όπως είπε στο MEGA «η πίεση θα είναι αυξημένη ακόμα και αν δούμε την σταθεροποίηση ή τη μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων. Η πίεση θα συνεχίζει να υφίσταται. Το ευχάριστο είναι ότι ο ρυθμός που αυξάνεται την πίεση δεν είναι ίδιος όπως συνέβαινε στο δεύτερο κύμα».

Τα μεταλλαγμένα στελέχη πραγματικά είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά εντείνοντας την σφοδρότητας του τρίτου κύματος της πανδημίας, όπως επισήμανε ο καθηγητής.

 

βρετανικό στέλεχοςΚορωνοιόςΚρήτηΜετάλλαξηνοτιοαφρικανική μετάλλαξη