Ο εορτασμός της Τσικνοπέμπτης μας φέρνει μια ανάσα πριν από τις Απόκριες καθώς και τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής.Έχετε όμως αναρωτηθεί για ποιο λόγο η συγκεκριμένη Πέμπτη έχει ονομαστεί Τσικνοπέμπτη;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν είναι δύσκολη. Από την τσίκνα, δεδομένου ότι κάθε χρόνο τέτοια μέρα είθισται σε πολλά σπίτια στη χώρα μας να ψήνουν κρέας ή να λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά.
Ο καπνός που διαχέεται παντού, είναι στην ουσία αυτός που «κάνει» την Τσικνοπέμπτη, δηλαδή την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατινής). Η συγκεκριμένη ημέρα είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης και λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, καθώς η Τετάρτη και η Παρασκευή θεωρούνται ημέρες νηστείας.
Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του. Εικάζεται, ωστόσο, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Σύμφωνα με τον λαογράφο Δημήτριο Λουκάτο, το φαγοπότι και το γλέντι της ημέρας είναι «ομοιοπαθητικές προσπάθειες για την ευφορία της γης».
Την Τσικνοπέμπτη ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.
Αξίζει να επισημανθεί ότι εκτός από την Ελλάδα, παρόμοιες γιορτές έχει η Γερμανία (Weiberfastnacht ) αλλά και η Γαλλία (Mardi Gras, δηλαδή «Λιπαρή Τρίτη») που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και τη Νέα Ορλεάνη.