Σύσκεψη των επιδημιολόγων αυτή την ώρα, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, με αντικείμενο τις μεταλλάξεις του κορονοϊού και ειδικά την επιδημιολογική κατάσταση στην Κρήτη, στην οποία εντοπίζονται αυξημένες λοιμώξεις του κορωνοϊού, που οφείλονται σε ποσοστό άνω του 90% στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Στην ίδια σύσκεψη θα συζητηθεί και το θέμα της χρήσης της διπλής μάσκας.
Σημειώνεται ότι το μεσημέρι στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την παράταση του lockdown. «Η χθεσινή απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου», τόνισε χαρακτηριστικά.
Εν τω μεταξύ, για μικρή μείωση του ενισχυμένου ιικού φορτίου στα λύματα, έκανε λόγο νωρίτερα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, εκπέμποντας σήμα κινδύνου για την εκτίναξη κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, ενώ παρέθεσε την δική του εκτίμηση για πότε θα πρέπει να αρθεί το lockdown και παρατήρησε πως «το φορτίο στα λύματα είναι πολύ υψηλότερο από τον Νοέμβριο και τόνισε την κρισιμότητα του παράγοντα των εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. Όπως σημείωσε «η εποχή ευνοεί τη μετάδοση λοιμώξεων και ιώσεων», ενώ για τις μεταλλάξεις ανέφερε πως «εξετάζεται τόσο η συμβολή τους στη διασπορά, όσο και η επίδρασή τους στον ανθρώπινο οργανισμό.
«Φαίνεται πως οι μεταλλάξεις παράγουν μεγαλύτερο ιικό φορτίο, χωρίς ωστόσο να συμβάλλουν στην αύξηση της νοσηρότητας. Όμως, λόγω της αυξημένης μετάδοσης, ενισχύονται σημαντικά οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. Στις μεταλλάξεις μελετώνται προς το παρόν, οι σταθερές σε όλες τις μορφές τους, περιοχές Ν1 και Ν2», τόνισε.
Σε σχέση με τα μέτρα εκτίμησε ότι «είναι κρίσιμη η συστηματική, απόλυτη εφαρμογή τους και όχι η επιβολή αυστηρού lockdown», επισημαίνοντας παράλληλα πως «είναι παρακινδυνευμένο να συζητάμε τώρα για άνοιγμα». Αναγνωρίζοντας ωστόσο την ψυχολογική πίεση και κόπωση, ο καθηγητής κατέληξε ότι «φρονιμότερη» ημερομηνία για την άρση του lockdown είναι κοντά στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.
«Αυτές οι ημέρες είναι από τις δυσκολότερες της χρονιάς. Χθες, τα κρούσματα ήταν πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάνει πανικός. Θα περιμένουμε και τις επόμενες ημέρες να δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων και αυτών που νοσηλεύονται σε τμήματα covid, όχι τους διασωληνωμένους, να αξιολογήσουμε την κατάσταση και βάσει αυτών θα εισηγηθεί η Επιτροπή και θα αποφασίσει η κυβέρνηση τι μέλλει γενέσθαι», τόνισε η Λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών- Πειραιώς, κ. Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη συνέστησε μεγάλη προσοχή ως προς την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα σε όσους χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Κλείνοντας η κ. Παγώνη, επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση που έχουμε για την αντιμετώπιση του κορονοϊού λέγοντας: «όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τους εμβολιασμούς, τόσο περιορίζουμε τον ιό και τις μεταλλάξεις του». Παράλληλα, προέβλεψε ότι δεν θα μπορούμε να κάνουμε Πάσχα χωρίς μέτρα, μάσκες και αποστάσεις και υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί ένα ποσοστό 60% του πληθυσμού προκειμένου να δημιουργηθεί μια σχετική ανοσία.