Η έκρηξη των κρουσμάτων κορωνοϊού τόσο στην Αττική (1.047 νέα κρούσματα χθες Τρίτη), όσο και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται το «κόκκινο», οδήγησε τους ειδικούς να ζητούν πλέον παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες, κάτι που ουσιαστικά προανήγγειλε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του, στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021.
Χθες Τρίτη κατεγράφη έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία έφθασαν τα 2.147 με τα 1.047 να εντοπίζονται στην Ατττική. Ήταν δε, η πρώτη φορά που τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000 από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Κοντά στα 2.000 και σήμερα τα κρούσματα
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στα ίδια επίπεδα με χθες αναμένεται να κινηθούν και σήμερα τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται επίσης να πλησιάσουν κοντά στα 2.000.
Η εξέλιξη αυτή, με τον εντοπισμό 2.000 κρουσμάτων ημερησίως, δεν επιτρέπει τη σταδιακή άρση του lockdown από την 1η Μαρτίου, όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση. Ήδη έχει προαναγγελθεί ότι η σταδιακή άρση θα πάει για τις 8 Μαρτίου, ενδεχομένως και αργότερα.
Λοιμωξιολόγοι τονίζουν σε δηλώσεις του ότι το lockdown θα πρέπει να πάρει παράταση τουλάχιστον για δύο ακόμα εβδομάδες. Σε κάθε περίπτωση οι όποιες αποφάσεις για άρση του lockdown, πλέον θα ληφθούν με βάση τα δεδομένα των επόμενων εβδομάδων.
Όσο πιέζεται το ΕΣΥ, τόσο εντείνεται η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης
Παράλληλα όμως, η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είναι ασφυκτική, με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, να αποκαλύπτει, πως η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική είναι στο 87%.
Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, o ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.147 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 1.047 να εντοπίζονται στην περιφερειακή ενότητα της Αττικής.
Από την πλευρά τους οι ειδικοί τονίζουν πως το lockdown από μόνο του δεν μπορεί να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων αν δεν προσέχει ο κόσμος.
«Να μην τρομάζουμε, αλλά να προσέχουμε»
Ενδεικτική ήταν και η δήλωση του καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στον ΣΚΑΪ: «Να μην τρομάζουμε, αλλά να προσέχουμε. Είχαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αλλά και πολλά τεστ. Το lockdown έτσι όπως το εφαρμόζουμε δεν έχει την αποτελεσματικότητα που θέλουμε.
Η λέξη lockdown από μόνη της δεν λέει πολλά πράγματα. Η μετάδοση του ιού γίνεται εξαιτίας της απρόσεκτης ανθρώπινης επαφής. Δεν είναι τα πάντα κλειστά κι όμως ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται σε επαφή.
Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς μπορούν να ανοίξουν, όταν η επιτροπή των ειδικών δώσει το «πράσινο φως», τα καταστήματα.
Ήδη έχει γίνει γνωστό πως οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν SMS στον 5ψήφιο αριθμό 13032 και ότι θα έχουν στη διάθεσή τους ένα 3ωρο για να ολοκληρώσουν τις αγορές τους και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Βασιλακόπουλος: Η μετάδοση του ιού γίνεται εξαιτίας της απρόσεκτης ανθρώπινης επαφής
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού τόνισε πως δεν πρέπει να τρομάζουμε, αλλά να προσέχουμε.
«Το lockdown έτσι όπως το εφαρμόζουμε δεν έχει την αποτελεσματικότητα που θέλουμε. Η λέξη lockdown από μόνη της δεν λέει πολλά πράγματα. Η μετάδοση του ιού γίνεται εξαιτίας της απρόσεκτης ανθρώπινης επαφής. Δεν είναι τα πάντα κλειστά και ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται σε επαφή.
Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να μη μεταδίδεται ο ιός. 100% γίνονται επαφές και πρέπει να ψάξουμε πού γίνονται και να τις περιορίσουμε. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε πολλούς νεκρούς. Τον Νοέμβριο είχαμε με 3.000 κρούσματα 120 νεκρούς. Σε αυτό έχει συμβάλει και το γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί και πολλοί από τις ευπαθείς ομάδες».
Διπλή μάσκα στους εσωτερικούς χώρους – Όχι στο τρίωρο για ψώνια με SMS
Ο κ. Βασιλακόπουλος τάχθηκε δε, αναφανδόν υπέρ της διπλής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ επισήμανε επιπλέον πως διαφωνεί ριζικά με το τρίωρης ισχύος μήνυμα για ψώνια, αφού κάτι τέτοιο θα αυξήσει κατακόρυφα την κινητικότητα, καθώς δεν διασφαλίζει πως δεν θα βρουν ταυτόχρονα όλοι για ψώνια, ειδικά τα απογεύματα, αλλά και της ημέρες αιχμής, όπως για παράδειγμα το Σάββατο.
Θωμαΐδης: Παράταση του lockdown μέχρι τις 15 Μαρτίου
Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως η παράταση θα ήταν «φρονιμότερη» για δύο εβδομάδες, αναγνωρίζοντας την ψυχολογική πίεση και κόπωση. Ερωτηθείς για την «έκρηξη» των κρουσμάτων ο κ. Θωμαΐδης είπε πως «παρατηρώντας την κινητικότητα δεν μπορούμε να πούμε ότι εφαρμόζεται ένα σκληρό lockdown».
«Έχουμε υψηλό φορτίο, που δεν είχαμε παρόμοιο, φαίνεται ότι αυτήν την εποχή έχουμε μεγάλη διασπορά, η οποία μεταφράζεται σε εισαγωγές στο νοσοκομείο, μέρα με τη μέρα», τόνισε και επεσήμανε πως «ήταν παρακινδυνευμένο να συζητάμε για άνοιγμα».
Δερμιτζάκης: Να ανοίξουν σχολεία, εστίαση και καταστήματα, αλλά με έξυπνα μέτρα
Ο κ. Δερμιτζάκης είπε ότι είναι απαραίτητη η παράταση του lockdown για δύο εβδομάδες προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματά του και να πέσουν τα κρούσματα κάτω από τα 1.000 ημερησίως.
Πρότεινε την εφαρμογή πιο «έξυπνων» μέτρων που θα διοχετεύουν τη δραστηριότητα των πολιτών σε πιο στοχευμένες δραστηριότητες. «Να το πω απλά, αντί να πάει κάποιος στο παγκάκι με έναν φίλο του να πιει ένα καφέ, να κάτσουν σε ένα τραπέζι έξω», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.
Ειδικότερα ο κ. Δερμιτζάκης προτείνει άνοιγμα όλων των σχολείων, των καφέ και των εστιατορίων μόνο σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικά μέτρα και για παράδειγμα έως τις 7 το απόγευμα, ενώ τα καταστήματα να ανοίξουν αποκλειστικά με ραντεβού -το λεγόμενο click in shop.
Σχετικά με τους εμβολιασμούς τόνισε ότι ενδεχομένως θα έπρεπε πριν από τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν ευπαθείς ομάδες, δηλαδή εκείνοι που γεμίζουν τα νοσοκομεία και εκθέτουν σε κίνδυνο τους υγειονομικούς.
Παγώνη: Στο 87% η πληρότητα των ΜΕΘ στην Αττική
Στο 87% είναι η πληρότητα των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής όπως τόνισε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη.
Παρόλα αυτά, όπως εξήγησε μιλώντας στον «Θέμα 104,6» χρειάζεται ψυχραιμία ενώ η μείωση των κρουσμάτων θα έρθει αργότερα αφού «τώρα μπαίνουμε στο 15ημερο του lockdown».
Η ίδια εκτιμά ότι ίσως παραταθούν κατά μια εβδομάδα τα περιοριστικά μέτρα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν περιμένει να γίνουν και πολλά πράγματα μέσα σε αυτό το διάστημα.
Βατόπουλος: Ο κορωνοϊός είναι εδώ
Τρία μέτρα απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε αυτή τη φάση, είπε ο Άλκης Βατόπουλος καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Υπουργείου Υγείας.
«Οι εμβολιασμοί, η τήρηση των μέτρων και η ιχνηλάτηση» είναι αυτά τα μέτρα, κατά τον καθηγητή, ο οποίος προειδοποίησε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι «ο κορωνοϊός είναι εδώ και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεφύγει, αν και υπάρχει μία τάση ελέγχου».
Ειδικά για το testing και την ιχνηλάτηση είπε ότι έχει πετύχει σε κράτη της Άπω Ανατολής κυρίως και όχι την Ευρώπη, αλλά από εκεί και μετά είναι ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Ο κ. Βατόπουλος είπε ότι είναι μία δύσκολη εξίσωση το άνοιγμα της οικονομίας. «Το βέβαιο είναι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ρευστή, αλλά παράλληλα υπάρχουν και τα συσσωρευμένα προβλήματα στην κοινωνία». «Είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να δουλέψουν, να κινηθούν, οι αντοχές αρχίζουν και εξαντλούνται, είναι μία δύσκολη κατάσταση», επισήμανε.