Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος τελεί υπό κράτηση με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, για την υπόθεση η οποία έχει ταράξει τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο.
Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, παρέμεινε για τρίτο βράδυ κρατούμενος στον 70 όροφο της ΓΑΔΑ, όπου και προετοιμάζεται για την απολογία του την Πέμπτη πλέον, αντί της Τετάρτης, που είχε αρχικά οριστεί, με συνήγορο τον Αλέξη Κούγια πλέον.
Η παράταση δόθηκε προκειμένου να ενημερωθεί ο νέος συνήγορος, αλλά και να προετοιμαστεί καλύτερα ο κατηγορούμενος, καθώς έχει το δικαίωμα να ζητήσει και να λάβει μία ημέρα παραπάνω στην προθεσμία για την απολογία του.
Εξάλλου αύριο Τετάρτη στην Εισαγγελία έχει κληθεί ως μάρτυρας και ο Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Πασχάλης Τσαρούχας, προκειμένου να προσκομίσει όποια στοιχεία προκύπτουν από το πλήθος των καταγγελιών που έφτασαν στον ΣΕΗ στο πλαίσιο του ξεκαθαρίσματος που έφερε το ελληνικό #MeToo.
Την ώρα που ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου ετοιμάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, έχοντας προσλάβει νέο δικηγόρο τον Αλέξη Κούγια, οι καταγγελίες συνεχίζουν να πληθαίνουν εναντίον του, καθώς αρκετοί άνθρωποι που γνωρίζουν καταστάσεις προτίθενται πλέον να καταθέσουν προκειμένου να βοηθήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Ο Αλέξης Κούγιας τον επισκέφθηκε αφότου κλήθηκε να αναλάβει την υπόθεση και κατόπιν δήλωσε ότι σε περίπτωση που δεν πειστεί για την αθωότητά του, δεν θα τον υπερασπιστεί.
«Τον επισκέφτηκα και είδα έναν δυστυχισμένο και συγκλονισμένο άνθρωπο. Δήλωσε απόλυτα αθώος για όλα», ανέφερε στο Mega ο Αλέξης Κούγιας.
Ο γνωστός δικηγόρος χαρακτήρισε επίσης «αναξιόπιστη» την κατάθεση της 40χρονης που γνώριζε πράγματα καθώς μπαινόβγαινε στο σπίτι του Λιγνάδη, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά του, αυτό που πείραξε περισσότερο τον κατηγορούμενο ήταν τα όσα είπε η Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη Τύπου.
«Η μεγαλύτερη στεναχώρια του ήταν αυτά που είπε η κυρία Μενδώνη για αυτόν, και όχι οι δεκάδες καταγγελίες που εκκρεμούν εναντίον του», ανέφερε ο δικηγόρος.
Εκτός του Κούγια, τον Λιγνάδη επισκέφτηκαν επίσης ο αδερφός του και μία ξαδέρφη του, ενώ παρέλαβε στα χέρια του και τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος του και με την οποία κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή.
Ο σκηνοθέτης δεν έρχεται σε επαφή με άλλους κρατούμενους, ενώ μόνιμα έξω από το κελί του βρίσκεται αστυνομικός, ο οποίος ανά τακτά χρονικά διαστήματα ελέγχει την κατάστασή του.
Ο ίδιος αρνείται τα πάντα – Ο διάλογος με την ανακρίτρια
Ο Δημήτρης Λιγνάδης όλο αυτό το διάστημα επιμένει στη θέση του τονίζοντας πως είναι αθώος και δεν έχει σχέση με όσα του προσάπτουν. Φέρεται μάλιστα ότι δήλωσε στην ανακρίτρια πως δεν έχει να κρύψει κάτι και πως ούτε καν έχει καμία ενημέρωση για τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός το Open, ο διάλογος που είχε με την ανακρίτρια όταν οδηγήθηκε ενώπιόν της, την Κυριακή ήταν ο εξής:
Ανακρίτρια: Κύριε Λιγνάδη, υπάρχει ένταλμα σε βάρος σας… Κατηγορείστε για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή… Τα καταγγελλόμενα αποτυπώνονται σε δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν εις βάρος σας στην Εισαγγελία. Γνωρίζετε επ’ αυτών;
Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι, κυρία ανακρίτρια, δεν έχω γνώση, δεν ξέρω… πέρα απ’ όσα ακούγονται ως φήμες… δεν γνωρίζω για μηνύσεις…
Ανακρίτρια: Υπάρχουν δύο… καταγγέλθηκαν τελεσμένα αδικήματα βιασμού κατά συρροή, το δεύτερο είναι το 2010. Πρόκειται για… Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτών; Επί των καταγγελιών; Είναι βαρύτατες οι κατηγορίες αυτές, κύριε Λιγνάδη…
Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι, δεν γνωρίζω… Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες… Δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ενημερωθεί… Έθεσα εαυτόν αμέσως στη διάθεσή σας, στη διάθεση των Αρχών. Γι’ αυτό και παρουσιάστηκα αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος, δεν με αναζήτησε η αστυνομία, δεν είχα ή έχω να κρύψω κάτι! Είμαι ειλικρινής απέναντί σας, σε όλη αυτή την ιστορία… δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ούτε να κρυφτώ ούτε να διαφύγω, ούτε κάτι άλλο…
Μαρτυρία τραγουδιστή για τον γνωστό σκηνοθέτη και ηθοποιό
Εν τω μεταξύ, μία ακόμη μαρτυρία για την υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια. Είναι αυτή ενός γνωστού τραγουδιστή ο οποίος πριν από μερικές ημέρες παρουσιάστηκε στην Εισαγγελία, δίνοντας στοιχεία για την υπόθεση.
Ο ίδιος δεν έχει πέσει θύμα του σκηνοθέτη, ωστόσο φέρεται να γνωρίζει στοιχεία για την προσωπικότητα του κατηγορουμένου. Ο τραγουδιστής εξετάστηκε ως μάρτυρας και φέρεται να σκιαγράφησε το προφίλ και την έκνομη δράση που αποδίδεται στον άρτι παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.
Ο Λιγνάδης βρίσκεται αντιμέτωπος με τρεις καταγγελίες βιασμών: Ενός 23χρονου που αναφέρει πως έπεσε θύμα του σκηνοθέτη το 2015 σε ηλικία 17 ετών, του 25χρονου Χρήστου Π. καθώς και του Βασίλη Κ. ο οποίος υποστηρίζει ότι έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία 15 ετών, αδίκημα που έχει παραγραφεί.
Έρευνες για τυχόν εμπλοκή δομών ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων στην υπόθεση Λιγνάδη
Ο Λιγνάδης, σύμφωνα με μαρτυρίες, φέρεται να φιλοξενούσε τακτικά ανήλικα παιδιά, μεταξύ των οποίων προσφυγόπουλα, όπως αναφέρουν και γείτονές του, με την αιτιολογία ότι είχε δηλώσει εθελοντικά συμμετοχή σε πρόγραμμα μαθημάτων θεάτρου σε αλλοδαπούς.
Στο πλαίσιο των καταγγελιών, η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης στο πλαίσιο της οποίας διερευνάται η βασιμότητα δημοσιευμάτων περί εμπλοκής στην υπόθεση, τουλάχιστον τριών δομών ανήλικων και ασυνόδευτων προσφύγων.
Συγκεκριμένα τα εν λόγω δημοσιεύματα ανέφεραν πως ασυνόδευτα προσφυγόπουλα πήγαιναν για διδασκαλία στον Δημήτρη Λιγνάδη μέσω συγκεκριμένων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Η Εισαγγελία παρενέβη μετά το υπόμνημα της Ειρήνης Αγαπηδάκη, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων, πολλά προσφυγόπουλα φέρεται, ότι αρνήθηκαν να πάνε ξανά εκεί.
Τρεις ΜΚΟ οι SolidarityNow, ActionAid και Praksis, εξέδωσαν ανακοινώσεις υπογραμμίζοντας πως τα δημοσιεύματα που τις εμπλέκουν «δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα».
Από την πλευρά του, το Εθνικό Θέατρο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επεσήμανε πως «ο κ. Λιγνάδης ουδέποτε είχε οποιαδήποτε διδακτική ή οργανωτική εμπλοκή με εργαστηριακά προγράμματα του Εθνικού Θεάτρου, προς Έλληνες ή πρόσφυγες ανηλίκους, τα οποία διεξάγονταν ανέκαθεν με εγγυήσεις διαφάνειας ως προς το περιεχόμενο και την ταυτότητα διδασκόντων και διδασκομένων, αλλά και συμμετεχουσών οργανώσεων».