Στοίχημα 18 ημερών για την Αττική: Όλοι για έναν & ένας για όλους, το σύνθημα της μάχης (Video)

Πώς θα λειτουργήσει η εκπαίδευση. Τι θα ισχύει για νοσοκομεία, αθλητικούς χώρους & εκκλησίες.

Ένα μεγάλο και κρίσιμο στοίχημα διάρκειας 18 ημερών, είναι το νέο lockdown για την Αττική, που συγκεντρώνει το ήμισυ του πληθυσμού της Ελλάδας και από την αρχή της πανδημίας αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα αναφορικά με την επέλαση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, έως και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, οι ζωές μας στο λεκανοπέδιο αλλάζουν ξανά και αναπροσαρμόζονται σε νέα μέτρα για όλους τους βασικούς τομείς της καθημερινότητάς όλων μας, γιατί όλοι μας από τα μικρά παιδιά ως τους πρεσβύτερους είμαστε μαζί σε μία κοινή μάχη, η οποία έχει τελικά ένα ιπποτικό σύνθημα: Όλοι για έναν και ένας για όλους. Πάμε να δούμε τι ισχύει για κάθε τομέα από αύριο.

Σχολεία και τηλεκπαίδευση

Τα ηνία αναλαμβάνει και πάλι από την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021, η μέθοδος της τηλεκπαίδευσης, σε ό,τι αφορά την παιδεία και τη συνέχιση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, για όλες της βαθμίδες των σχολείων.

Η τηλεκπαίδευση προβλέπεται και θα λειτουργήσει από το πρωί της Πέμπτης, τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (νηπιαγωγεία, δημοτικά, ολοήμερα σχολεία, γυμνάσια και λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης), καθώς και όλες τις λοιπές εκπαιδευτικές δομές.

Κατ΄εξαίρεση εξακολουθεί ωστόσο, να επιτρέπεται η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.

Η τηλεκπαίδευση θα διενεργείται πρωινές ώρες για γυμνάσια και λύκεια και μεσημβρινές ώρες για νηπιαγωγεία και δημοτικά, όπως ακριβώς γινόταν και κατά το καθολικό lockdown του Νοεμβρίου.

Παράλληλα, αύριο Πέμπτη και ώρες 10-12 το πρωί ξεκινά εκ νέου η προβολή επεισοδίων εκπαιδευτικής τηλεόρασης από την ΕΡΤ2, για τους μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Σημειώνεται, επίσης, ότι σε αναστολή θα βρίσκονται οι Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ τα ΑΕΙ συνεχίζουν να λειτουργούν μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ισχύοντα και νέα μέτρα για νοσοκομεία και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Όσον αφορά στη λειτουργία των Νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

  • Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή.
  • Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων.
  • Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% -.
  • Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Αθλητικές δραστηριότητες – Κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις

Όσον αφορά στις αθλητικές δραστηριότητες, εξακολουθούν να ισχύουν τα υφιστάμενα μέτρα. Ενώ δεν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα μέτρα που ισχύουν για τους αρχαιολογικούς χώρους, τις κινηματογραφικές προβολές, τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα και τις λοιπές παραστατικές τέχνες, τα συνέδρια και τις εκθέσεις, καθώς και τις πρόβες και τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα και ηχογραφήσεις.

Μεταφορές και μετακινήσεις – Γενικοί κανόνες

Οι μεταφορές και μετακινήσεις θα διενεργούνται με 65% πληρότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και 50% πληρότητα στα πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες).

Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Εκκλησίες – Χώροι λατρείας και τελετών

Σχετικά με τους χώρους λατρείας, η τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, γίνεται από θρησκευτικούς λειτουργούς, καθώς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

Σε θρησκευτικές τελετές όπως γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες, μνημόσυνα, επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο του θρησκευτικού λειτουργού, του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού και έως εννέα (9) ατόμων.

Όσο πιο πιστά τηρήσουμε τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα αυτά θα αρθούν

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι πέρα από τα μέτρα, ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η εφαρμογή τους, όπου στο πλαίσιο αυτό καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία μεριμνά για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων μαζί με τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

«Η εμπειρία από το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως και από το lockdown μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δείχνει ότι όσο πιο γρήγορα, όσο πιο πιστά εφαρμόζονται περιορισμοί, τόσο πιο γρήγορα αίρονται. Και πως όσο δραστικότεροι είναι αυτοί, τόσο μεγαλύτερο είναι και το αποτέλεσμά τους.

Στο Video αναλυτικά όλα όσα ανακοινώθηκαν για το lockdown στην Αττική:

Οι λόγοι που οδήγησαν την Αττική σε νέο lockdown

Αυτός είναι κι ο λόγος των σημερινών επιλογών: Να χτυπηθεί η έξαρση του COVID-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο Σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς. Επιπλέον κατέστησε σαφές ότι στο δίμηνο που ακολουθεί «η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού». «Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά. Όμως, όπως είπε κι ο πρωθυπουργός είναι και το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία», υπογράμμισε.

«Αντιλαμβανόμαστε την κούραση που έχει συσσωρευθεί μετά από την πολύμηνη προσπάθεια. Όμως πλέον, με το πρόγραμμα εμβολιασμού να βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι ορατό το φως στο τέλος της διαδρομής. Όπως το τέλος κάθε μαραθωνίου το τελευταίο μίλι είναι το πιο δύσκολο και το πιο απαιτητικό. Αλλά, ο κοινός μας στόχος είναι ένας: να φτάσουμε υγιείς στο τέλος της δύσκολης αυτής συγκυρίας. Γι΄ αυτό συνεχίζουμε να προστατεύουμε εμάς και τους αγαπημένους μας, όπως κάνουμε όλους αυτούς τους μήνες», κατέληξε κλείνοντας τη δική του συνεισφορά στην παρουσίαση των μέτρων του νέου lockdown, ο Νίκος Χαρδαλιάς.

 

 

LockdownΑθλητισμόςΑττικήεκκλησίεςεκπαίδευσηνέα μέτραΝίκος Χαρδαλιάςνοσοκομείαπολιτισμός