Λίγο μετά τις 14:30 ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η έκτακτη σύσκεψη, που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό επικρατείας Θοδωρή Λιβάνιου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιου για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου ‘Ακη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.
Η σύσκεψη που διήρκεσε μόλις μία ώρα, έγινε προκειμένου να συνεκτιμηθούν τα δεδομένα που φέρνουν την Αττική σε νέο ολικό lockdown τύπου Μαρτίου, με τις σχετικές ανακοινώσεις, να γίνονται μάλιστα σήμερα Τρίτη το απόγευμα, αφού συνεδριάσουν εκτάκτως και οι ειδικοί της Επιτροπής των Επιστημόνων, όπως ζήτησε ο πρωθυπουργός.
Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Επιστημόνων ζήτησε ο πρωθυπουργός – Εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για την Αττική
Την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα και θα εισηγηθεί νέα μέτρα, εξήγησε ο κ. Κικίλιας υπογραμμίζοντας πως οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα. Όπως επίσης είπε, τα μέτρα θα έχουν άμεση εφαρμογή και ισχύ για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.
Συναγερμός από την έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική – Τι συνεκτιμήθηκε για την λήψη της κρίσιμης απόφασης.
Η πορεία των κρουσμάτων και τα στοιχεία από τα λύματα τις τελευταίες ημέρες σήμαναν έναν πραγματικό συναγερμό στους επιστήμονες και την κυβέρνηση, επαναφέροντας «βίαια» στο τραπέζι το σενάριο του lockdown, καθώς έδειξαν αύξηση του ιικού φορτίου κατά 205% στο λεκανοπέδιο.
Κατά τη σύσκεψη αναλύθηκαν τα τελευταία δεδομένα, ενώ «ζυγίστηκαν» τα οφέλη αλλά και οι επιπτώσεις ενός νέου lockdown. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα αναμένεται μια νέα «έκρηξη» στα νέα περιστατικά κορωνοϊού, με έγκυρες πηγές να κάνουν λόγο για 1.700 νέα κρούσματα.
Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του είπε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε να συγκληθεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει την λήψη μέτρων στην Αττική.
Τι ανησυχεί τους ειδικούς που συνεδριάζουν εκτάκτως για να εισηγηθούν αυστηροποίηση των μέτρων για την Αττική
Οι ειδικοί πάντως δεν κρύβουν πλέον την ανησυχία τους η οποία εστιάζεται σε τρία στοιχεία των τελευταίων ημερών που τους έχουν θορυβήσει.
Την αύξηση των εισαγωγών περιστατικών COVID 19 στα νοσοκομεία, την αύξηση των ασθενών που χρειάζονται κρεβάτι στη ΜΕΘ και στην συνεχόμενη σημαντική πλέον αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική την τελευταία εβδομάδα.
«Όπου το έχουμε δει διεθνώς αυτό να συμβαίνει σχεδόν μπορούμε να προβλέψουμε τη συνέχεια», δήλωσε το το πρωί της Τρίτης, μέλος της Επιτροπής, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ προσθέτοντας «γνώμονας μου σε οποιαδήποτε εισήγηση μου θα είναι ο όρκος του Ιπποκράτη. Αυτό που θέλουμε πρωτίστως ως επιστήμονες είναι να προστατεύσουμε την υγεία των πολιτών».
Δεν δικαιούμαστε να κάνουμε τίποτε λιγότερο από αυτό το οποίο προστάζει η ανάγκη είχε δηλώσει το πρωί ο Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική του συνέντευξη και είχε ουσιαστικά προϊδεάσει για την εισήγηση του προς την επιτροπή τονίζοντας: «Θα πρέπει ενδεχομένως αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια, η εισήγησή μου αν θέλετε στην επιτροπή θα είναι ένα πιο σύντομο, πιο σκληρό, οριζόντιο μέτρο. Δηλαδή ένα lockdown τέτοιο ενδεχομένως όπως του προηγούμενου Μαρτίου που θα μπορέσει να φέρει σύντομα αποτελέσματα και σύντομα να αποκλιμακώσει και να μαζέψει την κατάσταση».
Τι θα σημάνει το νέο lockdown για τα σχολεία
Αναμένεται να κλείσουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης καθώς και οι βρεφονηπιακοί – παιδικοί σταθμοί.
Η εν λόγω εξέλιξη προαναγγέλθηκε στο πλαίσιο της δραματικής τοποθέτησης του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, το πρωί όταν μιλώντας στο Open, δήλωσε πως εισηγείται ένα καθολικό lockdown καθώς «οι αναλύσεις που παίρνω από τις επιτροπές των ειδικών λοιμωξιολόγων-επιδημιολόγων είναι τέτοιες, που δείχνουν ότι έρχεται και στη χώρα μας αυτό το τρίτο κύμα και τα κρούσματα προφανώς αφορούν κατά κύριο λόγο αυτή τη στιγμή την Αττική, των 4-5 εκατομμυρίων κατοίκων».
Ο κ. Κικίλιας, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό, και συγκεκριμένα την εβδομάδα από 24/01 έως 30/01, καταγράφηκε μια «σημαντική αύξηση κατά 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών». Η φράση αυτή αποτελεί ένα σαφές «καμπανάκι» για τα σχολεία, για τα οποία τις τελευταίες ημέρες ειδικοί απευθύνουν εκκλήσεις ώστε να κλείσουν.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που ειδικοί και κυβέρνηση ανακοινώσουν κλείσιμο των σχολείων της Αττικής στο ενδεχόμενο νέο lockdown, η απόφαση αυτή πιθανότατα θα συμπαρασύρει τις σχολικές μονάδες όλης της χώρας.
Στο υπουργείο Παιδείας εξετάζουν και άλλες διεξόδους, όμως το γεγονός ότι στην Αττική φοιτά το 35% των μαθητών της χώρας περιορίζει τις επιλογές, καθώς θα υπάρξει μεγάλο εκπαιδευτικό κενό.
Κάθε συζήτηση για την εστίαση έχει «παγώσει» – Κανονικά θα συνεχίσουν πάντως να λειτουργούν delivery και take away
Η συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης είχε ήδη «παγώσει», παρά τις διερευνητικές διαβουλεύσεις για λειτουργία των εξωτερικών χώρων. Ένα νέο lockdown θα αναβάλει εκ νέου έναν τέτοιο διάλογο.
Για το ζήτημα μίλησε σήμερα ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Ο κ. Σταμπουλίδης υποστήριξε ότι τα delivery και το take away θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά ακόμα και στο ενδεχόμενο ενός lockdown.
Κανονικά, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι λαϊκές αγορές.
Τι θα ισχύσει για τα καταστήματα
Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα, στην περίπτωση ενός νέου lockdown, αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων, που προφανώς σταματάνε να λειτουργούν ακόμα και με την μέθοδο του click away, με την οποία λειτουργούν σήμερα.
Ο κ. Σταμπουλίδης, μιλώντας στον Ρ/Σ «Θέμα 104,6», είπε ότι όπως και στα πρότυπα Μαρτίου, θα λειτουργήσουν τα super market, τα ηλεκτρονικά καταστήματα και υπό προϋποθέσεις, τα καταστήματα οπτικών/βαρηκοΐας.
Πρόκειται για τυποποιημένες αποφάσεις, τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης, προσθέτοντας ότι, αν και είναι δύσκολο να κρατηθούν ισορροπίες, πρέπει μαζί με τη δημόσια υγεία να διαφυλαχθεί και η οικονομία. Τόνισε παράλληλα ότι είναι σημαντικό σε αυτή τη φάση να προστατευθεί η υγεία και να προχωρήσει ο εμβολιασμός.
Μεταξύ άλλων μέτρων, που θα ισχύσουν κατά το νέο lockdown, αναμένεται να αυστηροποιηθεί και το πλαίσιο λειτουργίας της τηλεργασίας.