Η Ελλάδα, όπως προειδοποιούν κυβέρνηση και ειδικοί εισέρχεται στο πιο σκληρό δίμηνο της πανδημίας, με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού να μηδενίζουν το κοντέρ και να γυρνάνε τον χρόνο στον περσινό Φεβρουάριο, όταν ουδείς γνώριζε ακόμα τι θα σήμαινε στην πράξη η διαχείριση μιας πρωτόγνωρης πανδημίας.
Επιπροσθέτως οι φόβοι για τρίτο κύμα της επέλασης του κορωνοϊού, είναι πλέον υπαρκτοί στην χώρα και οι πιθανότητες να επαληθευθούν είναι περισσότερες από ποτέ.
Κρίσιμη η κατάσταση:
- Η κοινωνία είναι κουρασμένη και εξουθενωμένη ψυχικά και οικονομικά.
- Ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι οδηγούνται μήνα με τον μήνα στον μαρασμό.
- Η επιχείρηση “Ελευθερία” για τους εμβολιασμούς, ενέχει πλέον ερωτηματικά για τη δυνατότητα των υπαρχόντων εμβολίων να αντιμετωπίσουν τη βρετανική, τη βραζιλιάνικη, τη νοτιοαφρικανική και όποια άλλη μετάλλαξη μπορεί να εμφανίσει ο ιός στην προσπάθειά του, να επιβιώσει. Γιατί αυτό κάνουν οι ιοί. Επιβιώνουν με ξενιστή τον ανθρώπινο οργανισμό και όταν αυτός θωρακιστεί, μεταλλάσσονται.
Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν χθες να διαψεύσει το δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο, μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα έχει εμβολιαστεί το 23% των Ελλήνων, ενώ η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης θα πραγματοποιηθεί το 2023. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη, έτσι και στην Ελλάδα, το πρόγραμμα των εμβολιασμών θα πάει πίσω.
Τα στοιχεία που ανησυχούν: Εισαγωγές, μεταλλάξεις, μεταδοτικότητα
Βασικό πρόβλημα στις «κόκκινες» περιοχές και κυρίως στην Αττική αποτελεί η αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών. Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έχει ξεπεράσει πλέον την μονάδα καθώς ανέρχεται σε 1,01 στην Αττική και σε 1,10 πιο ειδικά στη νότια Ελλάδα.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Ειδικά στην Αττική όπου καθημερινά εντοπίζονται τα μισά κρούσματα κορωνοϊού, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Όπως έχει γίνει γνωστό, σε καθημερινή βάση εισάγονται στα νοσοκομεία 50 με 80 ασθενείς. Μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα συνολικά είχαν γίνει 455 εισαγωγές, οι οποίες σήμερα έχουν φτάσει τις 547, κάτι που όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο.
Ο εφιάλτης των μεταλλάξεων και οι φόβοι για τρίτο κύμα στην Ελλάδα
Η δραματική επιδείνωση των δεδομένων το τελευταίο επταήμερο στην Αττική σήμανε συναγερμό σε λοιμωξιολόγους και κυβέρνηση.
Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε άνοδος 45% των νέων κρουσμάτων με ένα κυλιόμενο μέσο των τελευταίων 7 ημερών, με αύξηση από το 4,8 σε 7,1 νέα κρούσματα ανά 100.000, ενώ υπολογίζονται 2.800 περίπου ενεργά κρούσματα στην Αττική.
Όλα αυτά την ώρα που τα 187 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης αποτελούν το 60% όσων ελέγχθηκαν
Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε πως «υπάρχουν στοιχεία και για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής, τα οποία δείχνουν σε κάποιο ποσοστό μειωμένη αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε σχέση με το πολύ υψηλό ποσοστό 94% που έχουν ανακοινώσει στις κλινικές τους μελέτες».
Ο καθηγητής ωστόσο, σημείωσε πως «και πάλι η προστασία αυτή είναι ικανή και μπορεί να παρέχει ανοσοαπάντηση και προστασία στους εμβολιασμένους».
Όπως είπε επίσης, η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης είναι συγκρίσιμη με αυτή της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως λίγο υψηλότερη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν ότι είναι υψηλότερη περίπου κατά 74% σε σχέση με το κοινό στέλεχος του κορωνοϊού. Προς το παρόν, τα δεδομένα δεν φαίνεται να δείχνουν ότι είναι πιο θανατηφόρα, καθώς τα συμπτώματα είναι ακριβώς τα ίδια και η έντασή τους δεν αλλάζει.
Εν τω μεταξύ, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε «αδικαιολόγητο» τον πανικό που υπάρχει για την μετάλλαξη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «είναι υπερβολή να θεωρούμε ότι μένουμε ανοχύρωτοι ή ευάλωτοι όταν ακούμε ότι είναι μειωμένος ο αριθμός των αντισωμάτων».
Σύψας: Αν επικρατήσει η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, πάμε σε εποχές Ουχάν
Το πόσο ανησυχεί τους ειδικούς η παρουσία της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του καθηγητή Νίκου Σύψα χθες στον ΣΚΑΪ.
«Εάν η συγκεκριμένη μετάλλαξη επικρατήσει, τότε, θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή της Ουχάν», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως τα εμβόλια δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά στην συγκεκριμένη μετάλλαξη.
Λινού: Το ότι δεν ξέρουμε πως μπήκε στη χώρα η μετάλλαξη, σημαίνει πως υπάρχουν περισσότερα κρούσματα
Η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορωνοϊού, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των ειδικών που αναητούν τον τρόπο με τον οποίο πέρασε στην χώρα.
«Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα ο μεταλλαγμένος αφρικανικός ιός σημαίνει ότι έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα», εκτίμησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΑΝΤ1 και επισημαίνοντας πως «πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει και παράλληλα να γίνουν τεστ στους εκπαιδευτικούς (μετά το άνοιγμα στα σχολεία)».
Τι σημαίνει σκληρότερα μέτρα στην Αττική: Πάμε ξανά σε καθολικό lockdown;
Με την εικόνα να παρουσιάζει αυξητική τάση η αγωνία ξυπνά μνήμες του περασμένου Μαρτίου και όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι της κυβέρνησης, ακόμα και του ολικού lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει με αγωνία τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων που θα συνεδριάσουν εκ νέου την Πέμπτη – εκτός απροόπτου – προκειμένου να εκτιμήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα προβούν σε εισήγηση για τα επόμενα βήματα.
Ήδη, πάντως, μία σειρά από μέλη της Επιτροπής αλλά και κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε ταχύτατα σε ένα ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου.
Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν και πιθανότατα και το λιανεμπόριο, παρ ότι θα εξαντληθούν οι προσπάθειες για να παραμείνει σε λειτουργία έστω το click away.
Στον αέρα ο προϋπολογισμός
Το σενάριο ενός τρίτου κύματος και η παράταση της κατάστασης και μετά την άνοιξη απειλεί να τινάξει στον αέρα το βασικό σενάριο του κρατικού προϋπολογισμού που προβλέπει έκτακτα μέτρα στήριξης μέχρι τον Απρίλιο, αλλά και την ανάκαμψη του 2021, η οποία μπαίνει πλέον σε αχαρτογράφητα νερά, όταν μάλιστα το κόστος του lockdown ανά μήνα ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.