Από το απόγευμα της Κυριακής 31 Ιανουαρίου, έχει σημάνει συναγερμός στη Θεσσαλονίκη και ιδίως στον δήμο Νεάπολης-Συκεών, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, στην περιοχή.
Είναι το πρώτο πανελλαδικά κρούσμα και πρόκειται για διάκονο της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ο οποίος είναι συνεργάτης του μητροπολίτη Βαρνάβα και κατοικεί στην Πολίχνη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο 36χρονος, πατέρας δύο παιδιών, είχε νοσήσει με κορωνοϊό και το φθινόπωρο του περασμένου έτους. Συγκεκριμένα, είχε βρεθεί θετικός στον ιό τον Οκτώβριο, με πολύ ήπια συμπτώματα, το πέρασε με ένα απλό “μπούκωμα”, όπως περιγράφηκε και το ξεπέρασε γρήγορα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πριν από δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου, βρέθηκε εκ νέου θετικός στον κορωνοϊό, παρά τα όποια αντισώματα είχε αποκτήσει στον ιό. Αυτή τη φορά δεν εκδήλωσε συμπτώματα, με τη διαφορά, όμως, ότι, έπειτα από εργαστηριακές αναλύσεις του δείγματος στην Αθήνα, διαπιστώθηκε θετικός στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη της Covid-19, αποτελώντας, έτσι, το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης στη χώρα μας.
Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το iefimerida.gr ο διάκονος παρίστατο στα συσσίτια που γίνονταν στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στην Ξηροκρήνη.
Εξετάζεται, λοιπόν, το ενδεχόμενο να κόλλησε το μεταλλαγμένο στέλεχος σε κάποιο από αυτά, καθώς εκεί, μεταξύ άλλων, σιτίζονται και μετανάστες από την Αφρική. Βέβαια, ασφαλή συμπεράσματα για την προέλευση του στελέχους και το ενδεχόμενο διασποράς του στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να προκύψουν από την ιχνηλάτηση που διενεργεί τις τελευταίες ώρες ο ΕΟΔΥ.
Ο 36χρονος διάκονος βρίσκεται σε καραντίνα εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ η υγεία των οικείων του είναι σε καλή κατάσταση.
Και δεύτερο πιθανό κρούσμα – Τι ακριβώς συνέβη και ποιες οι ενδείξεις
Σε ό,τι αφορά το πιθανό δεύτερο κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους, αυτό αφορά και πάλι σε διάκονο, ο οποίος είναι επίσης 36 χρόνων και διακονεί σε ιερό ναό στο Κορδελιό.
Ο συγκεκριμένος, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 7 Ιανουαρίου, έπειτα από ήπια συμπτώματα που εκδήλωσε, και τέθηκε αμέσως σε καραντίνα. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, σε νέο τεστ που του έγινε, αρνητικοποιήθηκε στον ιό.
Ωστόσο, αναμένονται οι εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να διαπιστωθεί εάν και αυτός νοσεί με το μεταλλαγμένο στέλεχος, το οποίο χρειάζεται ημέρες για να εντοπιστεί, ενώ μεταδίδεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
Ο 36χρονος διάκονος επανυποβλήθηκε χθες σε νέο τεστ από τον ΕΟΔΥ και αναμένει τα αποτελέσματα ώστε να βγει από την καραντίνα.
Να σημειωθεί ότι από το πρωί ο ΕΟΔΥ διενεργεί rapid tests για τον κορωνοϊό τόσο στο δημαρχείο Νεαπόλεως όσο και στο δημαρχείο Συκεών, υπό τον φόβο διασποράς της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στην κοινότητα.
Αθηνά Λινού: Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σημαίνει πολλά περισσότερα κρούσματα
«Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα ο μεταλλαγμένος αφρικανικός ιός σημαίνει ότι έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα», εκτίμησε η Αθηνά Λινού, επισημαίνοντας πως «πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει και παράλληλα τεστ στους εκπαιδευτικούς». Αυτά είναι, σύμφωνα με την καθηγήτρια, που πρέπει να «επισπευστούν ώστε να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία».
Όσο για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, είπε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Μoderna, σύμφωνα με τις περιορισμένες πληροφορίες που υπάρχουν, είναι 50% αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις. «Όμως επειδή υπάρχουν εμβόλια, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε περισσότερα εμβόλια», τόνισε.
Σχετικά με το γεγονός ότι πρώτη η Γερμανία κι έπειτα η Ιταλία δεν χορηγούν το εμβόλιο της AstraZeneca σε πολίτες άνω των 65 και 55 ετών αντίστοιχα, η κυρία Λινού εξήγησε πως αυτό έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητά του και όχι με τις τυχόν παρενέργειες. «Το πρόβλημα είναι ο τρόπος που σχεδιάστηκε το εμβόλιο της AstraZeneca και υπολόγισαν ότι είναι το ίδιο αποτελεσματικό σε όλες τις ηλικίες», ανέφερε σχετικά.
Τέλος, απαντώντας στο γιατί αντί για φάρμακα χορηγείται εμβόλιο για την αποτροπή των χειρότερων, διευκρίνισε ότι φάρμακα όπως τα μονοκλωνικά και η κολχικίνη δεν έχουν ακόμα δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν ευρέως. «Πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η επιστημονική έρευνα», επεσήμανε σχετικά.