Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας προειδοποίησε για την επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα του κεντρικού τομέα Αθηνών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.
«Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο κεντρικός τομέας Αθήνας, με μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων 800 περίπου, μεγάλη αυξητική τάση και η κάλυψη των ΜΕΘ υπερβαίνει το 60% αυτό είναι το μεγάλο μας άγχος. Αν δούμε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ φτάσει το 80% στην περιοχή Αττικής, κυρίως στην περιοχή του κεντρικού τομέα, τότε θα παρέμβει η επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.
«Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έχουμε επιδείνωση της επιδημίας, είναι σαφές αυτό. Όλα θα αυξηθούν, και τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, το ζήτημα είναι να είναι σε ανεκτό επίπεδο, να έχουμε δηλαδή αρκετές ελεύθερες μονάδες στις ΜΕΘ και δε θα φοβόμαστε ότι θα μείνουν εκτός πολίτες.
Οριακά ανοιχτό είναι το ΕΣΥ με κάλυψη μονάδων 60%, με μονάδες ΜΕΘ στο 80% νομίζω πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα», συμπλήρωσε.
Ν. Σύψας: Άνοιγμα είτε του λιανεμπορίου είτε των επόμενων τάξεων της εκπαίδευσης
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι εάν τα στοιχεία στη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με τα σημερινά, τότε θα δοθεί το «πράσινο φως» για το επόμενο βήμα. Αυτό θα είναι είτε το λιανεμπόριο, είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης.
«Ναι, υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα», δήλωσε. «Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.
Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν», επεσήμανε.
Εκτός ανοίγματος οι «κόκκινες» περιοχές
«Οι κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν εκτός ανοίγματος, σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ. Εξαίρεση τα σχολεία για ευνόητους λόγους. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάνουμε εκτίμηση κινδύνου αναλόγως των οφελών και των κινδύνων», προσέθεσε.
Οποιαδήποτε εισήγηση μπορεί να ανακληθεί αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα
Όπως ανέφερε ο κ. Σύψας «ό,τι και να κάνουμε έχει ρίσκο, και οποιαδήποτε εισήγηση κάνουμε μπορεί να ανακληθεί αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το ρίσκο είναι ο πολίτης που θα συνωστισθεί, θα φύγει από το σπίτι και θα πάρει το μετρό για να πάει στο κατάστημα. Αυτό σημαίνει κινητικότητα.
Κάθε εβδομάδα θα έχουμε συνεδριάσεις και εκτίμηση κατάστασης και αν χρειάζεται θα πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση όπως στην περίπτωση της Λέσβου».