Καιρός: Ψύχος & χιόνια ακόμη & στο κέντρο της Αθήνας - Επιστρέφει ο χειμώνας από την Τετάρτη (Video)

Μετά τις αφύσικα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο, στα κεντρικά και νότια τμήματα της Ελλάδας, που διατηρούνται και τη Δευτέρα, ως αποτέλεσμα των θερμών αέριων μαζών πάνω από τη χώρα μας, ο χειμώνας επιστρέφει ξανά, με ψύχος και χιονιά από την Τρίτη 12 Ιανουαρίου, όταν οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και τη θέση τους θα πάρουν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα προκαλέσουν σταδιακά σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε τα χιόνια να φτάνουν και στην Αττική προς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να ντύνονται στα λευκά περιοχές υψομετρικά μέχρι και τα υπερβόρεια – βόρεια προάστια. Δεν θα αποτελούσε όμως έκπληξη αν βλέπαμε τα χιόνια να φτάνανε μέχρι και το κέντρο της πόλης καθώς τα πρώτα στοιχεία θέλουν την πολική αέρια μάζα να φτάνει με αρκετά μεγάλη δυναμική.

Δείτε το Video του Meteo, με την κίνηση των αερίων μαζών:

Θα έρθει και στην Ελλάδα ο χιονιάς, που σαρώνει την Ισπανία

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται στην Ευρώπη τις τελευταίες ώρες αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μπορεί ο υδράργυρος να θυμίζει… Άνοιξη τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που θα ακολουθήσουν. Ο κ. Μαρουσάκης ανέφερε συγκεκριμένα:

«Από τις 5 Ιανουαρίου έχω αναφερθεί σε πρόβλεψη σχετικά με δύο κύματα που θα έχουμε γύρω στις 15 Ιανουαρίου και γύρω στις 20 του μήνα (…). Το σίγουρο είναι πως το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και ίσως παρουσιαστεί ακόμα πιο ενισχυμένο.

Υπολογίζω πως θα μας απασχολήσει από την Πέμπτη, 14 του μήνα».

Ο χιονιάς του αιώνα στην Ισπανία — Τέσσερις νεκροί

Στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί από την πρωτοφανή χιονοθύελλα που πλήττει την Ισπανία και κυρίως τη Μαδρίτη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

«Μολονότι οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο αριθμός των συμβάντων είναι σχετικά περιορισμένος, θρηνούμε τον θάνατο τριών ανθρώπων», είπε ο υπουργός Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Η καταιγίδα “Φιλομένα” ίσως να έφερε μαζί της και τον “χιονιά του αιώνα” όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι μετεωρολόγοι καθώς η τελευταία φορά που χιόνισε στην Μαδρίτη ήταν μόλις το 1971. Αν και όλα δείχνουν ότι η σημερινή κακοκαιρία ξεπερνά αυτήν του 1971, αφού επηρεάζει 45 επαρχίες της χώρας με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που έφθασαν μέχρι τους μείον 35 βαθμούς Κελσίου.

 

 

ΑθήναΙσπανίαΚακοκαιρία ΦιλομέναχιόνιαΨύχος