Με κλιμακωτό ωράριο και τεστ κορωνοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς εισηγείται να ανοίξουν τα σχολεία η επιτροπή επιδημιολόγων, ενώ το υπουργείο Παιδείας φέρεται να προωθεί σθεναρά ειδικά το μέτρο του κλιμακωτού ωραρίου λειτουργίας, προκειμένου να περιοριστεί η μαζική κινητικότητα των γονέων κατά τις ίδιες ώρες.
Η τελική εισήγηση των επιδημιολόγων αναμένεται την Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, όμως η πιθανότερη ημερομηνία επαναλειτουργίας τουλάχιστον των δημοτικών παραμένει η 11η Ιανουαρίου.
Η επιτροπή είναι σαφής: Εισηγείται τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας Θανάσης Τσακρής η πρόταση της επιτροπής είναι να γίνονται τεστ κορονοϊού στα σχολεία -σε εκπαιδευτικούς και μαθητές-, όταν ανοίξουν μετά τις γιορτές.
Επανέλαβε ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα γίνει στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου. Ο κ. Τσακρής διευκρίνισε ότι όλα θα εξεταστούν την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, που θα υπάρχουν και επιδημιολογικά στοιχεία από τις ήμερες των εορτών.
Υπογράμμισε επίσης ότι τα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά, καθώς υπάρχουν μικρές αναζωπυρώσεις και στην Αττική.
«Η πρόταση της Επιτροπής είναι τα σχολεία να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 8 ή 11 Ιανουαρίου, εφόσον είμαστε ασφαλείς», δήλωσε από πλευράς του ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. Και ο κ. Γώγος ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 4 ή 5 του μήνα, με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Οι τρεις παράγοντες που ανησυχούν τους επιδημιολόγους
Στην προχθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής των επιδημιολόγων εξετάστηκαν όλα τα έως τώρα στοιχεία και υπήρξε προβληματισμός για τρεις λόγους:
Ο πρώτος λόγος είναι ότι, παρά την μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού, ο αριθμός τους παραμένει υψηλότερος από τις αρχικές εκτιμήσεις και απέχει ακόμη μακράν από εκείνο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «επίπεδο ασφαλείας». Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 8.500 ενεργά κρούσματα σε όλη την χώρα, με περισσότερα από 2.000 στην Αττική και πάνω από 1.600 στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο αριθμός των νοσηλευόμενων με κορωνοϊό παραμένει σταθερά γύρω στις 2.000.
Το δεύτερο στοιχείο είναι η διαπίστωση πως η υποχώρηση του τελευταίου κύματος της πανδημίας ξεκίνησε μόνον όταν έκλεισαν τα σχολεία τον Νοέμβριο. Τα στοιχεία, δε, που έχουν στα χέρια τους οι ειδικοί δείχνουν ότι με την λειτουργία των σχολείων, έστω και μόνον της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, η συνολική κοινωνική κινητικότητα και οι επακόλουθες επαφές αυξάνεται σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 10%.
Η τρίτη πηγή προβληματισμού είναι τα στατιστικά μοντέλα και οι προσομοιώσεις που τρέχουν οι επιστημονικές ομάδες – μοντέλα, τα οποία δείχνουν ότι μια άμεση επαναλειτουργία των σχολείων ενέχει σοβαρό κίνδυνο έως και διπλασιασμού των σημερινών κρουσμάτων σε ορίζοντα διμήνου.
ΑΠΘ: Εάν τα σχολεία ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου, τον Μάρτιο θα έχουμε 2.000 κρούσματα
Η προσομοίωση της ομάδας του ΑΠΘ και του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη συζητήθηκε εκτενώς στην συνεδρίαση, μαζί με την επισήμανση ότι οι εκτιμήσεις του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα επιβεβαιώνονται σταθερά στο βασικό τους πλαίσιο.
Τώρα, όπως επανέλαβε και χθες ο καθηγητής Σαρηγιάννης, η εκτίμηση του ΑΠΘ είναι πως εάν ανοίξουν τα σχολεία στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου το πιθανότερο σενάριο είναι τον Μάρτιο να μετράμε ξανά 2.000 κρούσματα ημερησίως.
Κλιμακωτό ωράριο σχεδιάζει το υπ. Παιδείας
Από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας έχει καταθέσει σχέδιο για τεστ προληπτικού χαρακτήρα και για κλιμακωτό ωράριο στα σχολεία.
Το τεστ θα το κάνει όποιος επιθυμεί. Θα δημιουργηθεί μία πλατφόρμα στην οποία θα μπαίνει ο μαθητής Λυκείου ή ο εκπαιδευτικός και θα μπορεί να υποβληθεί σε τεστ σε 386 σημεία στη χώρα.
Σύμφωνα επίσης με την πρόταση του υπουργείου οι μαθητές των δημοτικών θα πηγαίνουν κλιμακωτά στο σχολείο προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός. Ο διευθυντής του κάθε δημοτικού θα βγάζει ανά τάξη το πρόγραμμα και έτσι οι μαθητές θα χωριστούν ανά τάξη κατά την είσοδό τους στα δημοτικά σχολεία .