Θεοδωρίδου: Δεν θα επηρεάσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού η παρούσα μετάλλαξη

«Οι μεταλλάξεις των ιών δεν είναι κάτι το ασύνηθες», απάντησε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, σε ερώτηση στην ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Βρετανία και άλλες χώρες.

«Δεν υπάρχει φόβος, ούτε δεύτερο σχέδιο για αλλαγή του προγραμματισμού του εμβολιασμού», είπε η καθηγήτρια και πρόσθεσε ότι «παρακολουθούνται όλες οι μεταλλάξεις. Δεν φαίνεται από τις πρώτες πληροφορίες να είναι καθοριστική η μετάλλαξη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Δεν γνωρίζουμε καν αν ισχύει η ιδιότητα που της αποδίδουν για αυξημένη μεταδοτικότητα».

Μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα εξηγώντας πως: «εκείνο που υπάρχει σαν γνώση, είναι ότι ένα από τα πλεονεκτήματα αυτών των εμβολίων είναι ότι μπορούν πολύ εύκολα να προσαρμοστούν σε περιπτώσεις μεταβολών, όπως αυτές οι μεταλλάξεις».

Τα εμβόλια πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις

Αναφερόμενη στα νέα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είπε ότι ελέγχονται και εγκρίνονται

από ανεξάρτητους Οργανισμούς όπως είναι ο FDA και ο EMA.

Τα εμβόλια πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις. Την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα. Δηλαδή να μην έχουν ανεπιθύμητες ενέργειας να αυξάνουν την ανοσία έναντι του ιού και να είναι αποτελεσματικά.

Η συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου που περιμένουμε να έρθει άμεσα ξεπερνά το 94%.

Ωστόσο, τα εμβόλια που θα διατεθούν σε κάθε χώρα δεν μπορούν να καλύψουν εξ αρχής τις συνολικές ανάγκες μιας χώρας γι’ αυτό, γίνεται και προτεραιοποίηση των ατόμων που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι.

Οι μαχητές της πρώτης γραμμής που βρίσκονται σε καθημερινή έκθεση, δηλαδή οι υγειονομικοί, θα είναι οι πρώτοι στην χώρα μας και θα ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι -φιλοξενούμενοι των δομών και στη συνέχεια οι άνω των 85 ετών.

«Πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με το που θα εμβολιαστούμε. Συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα απόστασης και ασφάλειας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα» τόνισε η κα Θεοδωρίδου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το ποιοι θα εποπτεύουν τα εμβολιαστικά κέντρα κατά τη διάρκεια των εμβολιασμών απάντησε ότι τα κέντρα αυτά θα έχουν νοσηλευτές και γιατρούς, άρα θα είναι υπό ιατρική εποπτεία ο εμβολιασμός.

Ενώ, αναφορικά για το αν θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι νοσούν απάντησε ότι ναι, υπάρχει σύσταση να εμβολιάζονται όσοι νοσούν γιατί οι γνώσεις των ειδικών για τη διάρκεια της ανοσίας είναι ελλείπεις αυτή τη στιγμή.

Τέλος, ανέφερε ότι η παρούσα μετάλλαξη δεν αναμένεται να επηρεάσει το πρόγραμμα του εμβολιασμού.